Accesul animalelor de companie va fi permis în toate parcurile și spațiile publice exterioare din București
Accesul animalelor de companie va fi permis în toate parcurile și spațiile publice exterioare din Capitală. Un proiect în acest sens a fost pus în dezbatere publică și urmează să fie votat în curând.
Puțini știu că, în acest moment, câinii nu au voie în parcuri, decât în locurile special amenajate. Stăpânii se plâng însă că ele sunt insuficiente.
În prezent, animalele de companie nu au acces pe domeniul public, în parcuri și grădini publice. Există doar câteva țarcuri amenajate în puține parcuri din Capitală.
Propietara unui animal de companie: "Foarte puține parcuri au țarcuri și se iau tot felul de boli din țarcurile astea. Pur și simplu nu avem unde să-l ducem. Și nu numai în București. Eu merg și la Sinaia... Și acolo e aceeași situație Suntem ultima țară din Europa care nu are absolut nimic reglementat pentru căței în sensul ăsta. Am punga lângă mine, tot timpul strâng".
Capitala va avea, în premieră, un regulament prin care câinii vor avea acces în toate spațiile publice din oraș. Proiectul a fost pus în dezbatere publică și va fi adoptat la finalul verii.
Veți putea plimba cățelul țn orice parc sau spațiu public exterior, cu excepția locurilor de joacă, însă cu niște condiții. În primul rând, câinele trebuie plimbat în lesă sau ham, iar stăpânii trebuie să aibă la ei materialele necesare curățării.
După colectare, punga va fi închisă etanș și depusă în cel mai apropiat tomberon pentru deșeuri. Totodată, câinii agresivi vor purta obligatoriu botniță, cu excepția locurilor împrejmuite.
Reporter: "Găsiți destule locuri pentru plimbarea cățelului?".
Proprietarul unui animal de companie: "Cel puțin în zona în care locuiesc eu sunt. Stau destul de aproape, e aici. Știu că mai e și la Parcul Circului un spațiu".
În ceea ce privește amenzile, acestea sunt deja stabilite printr-o hotărâre de Consiliu Local din 2010. Nerespectarea obligativității de a arunca deșeurile stradale sau din spațiile verzi de la animale este sancționată cu amenzi de la 200 la 1.000 de lei.