Accesibilitate pentru toți în instituțiile publice. Nevăzătorilor li s-a acceptat, până acum, o „asistență vie”
Mai bine mai târziu decât niciodată, statul s-a gândit și la românii cu dizabilități.
Nevăzătorii au de acum acces cu câinii special antrenați în orice instituție publică, iar șoferii cu handicap locomotor nu vor mai fi nevoiți să platească o taxă suplimentară la RAR ca să-și omologheze mașinile.
Ambele prevederi se regăsesc într-o inițiativă care a trecut de Parlament. De acum înainte, persoanelor nevăzătoare trebuie să li se permită accesul în instituțiile publice ale statului cu câini însoțitori special antrenați. Până acum, li se accepta o așa-numită „asistență vie”, fără să se precizece exact dacă însoțitorul trebuie să fie un om sau un câine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Drept urmare, cei din instituțiile statului interpretau cum doreau având în vedere că accesul animalelor nu este permis peste tot.
Silva Dinică, inițiatoarea proiectului de lege: „Ceea ce am făcut noi este o bucățică astfel încât accesul câinilor ghizi să fie permis în spațiile publice, în transportul în comun, adică să le permitem acestor oameni să fie în toate locurile în care noi toți vrem să fim: în orașe, în localitățile mai mici și să le aisgurăm mobilitate și accesibilizare”.
Ana Țoiu, inițiatoarea proiectului de lege: „Există o amendă clară în cazul în care acest drept este încălcat. Amenda variază între 5.000 și 25.000 de lei”.
Legea mai are o componentă care îi vizează strict pe șoferii cu handicap locomotor. Aceștia plăteau la Registrul Auto Român o taxă de 1.600 de lei pentru a-și putea adapta mașina nevoilor. Noua lege elimină această taxă.
În astfel de situații alte state oferă și subvenții. În România nu există încă un astfel de ajutor.