Acces liber în toate spațiile publice pentru câinii ghizi ai persoanelor cu dizabilități. Legea a fost promulgată
Persoanele cu dizabilități însoțite de un câine-ghid vor avea acces cu patrupedul în toate spațiile publice, inclusiv în mijloacele de transport în comun și în taxiuri.
Asta prevede o lege promulgată în urmă cu două zile, iar orice refuz privind accesul va fi considerat discriminare și amendat. Un câine-ghid este o necesitate, mai ales pentru nevăzători. În România sunt peste 100.000 de persoane cu astfel de probleme, iar câini-ghizi sunt înregistrați doar 70, la asociația de profil.
Alexandra, psihopedagog la o școală pentru persoane cu deficiențe de vedere din București - este la rândul ei nevăzătoare. Viața sa a devenit mai ușoară în urmă cu opt ani, când i s-a alăturat Bony, un cățel din rasa Golden-Retriever.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Bony a fost dresat și cunoaște traseul de la locuință până la stația de troleibuz, până la școală, parc și magazinele din apropiere. Alexandra nu mai trebuie să numere pașii și să apleze la harta pe care și-a făcut-o în minte, de-a lungul timpului.
Bony este printre primii căței-ghid din România, iar la început oamenii au acceptat cu greu prezența să în spațiile publice închise.
Alexandra Marin - psiho-pedagog, nevăzător: „Cel mai mare obstacol cred că este mentalitatea. Să putem să luăm un taxi fără să ni se zică nu puteți să urcați în taxi, dacă mă muscă, ca nu are botniță, câinii ghizi nu poartă botniță pentru că au un impediment în treaba asta de a ghida. Și în metrou mi s-a întâmplat de foarte multe ori la început. Lumea nu cunoștea și voiau să sune la 112 ca să mă dea jos, cu un câine așa cuminte.”
În cartier, oamenii s-au obișnuit acum cu Bony și cu Alexandra, care de 6 ani locuiește singură.
Vecin: „Având un cătel pentru așa ceva cred că se descurcă mai ușor. Acel cătel este foarte prietenos.”
Legea promulgata recent de președintele țării prevede că patrupezii-ghid au acces liber alături de cei pe care-i sprijină în spațiile publice precum parcurile, în mijloace de transport în comun, magazine și instituții publice.
Camelia Platt, director executiv - Fundația Light into Europe: „Nu avea efectiv o definiție se numea asistență vie. Acum este denumit câine ghid. Zonele de activitate de unde avem acces liber și fără restricții sunt explicite în a facilita efectiv accesul persoanelor nevăzătoare cu cainele ghid.”
Cei care refuză accesul cu câini-ghid vor putea fi sancționați pentru discriminare. În plus, noi prevederi ale legii scutesc persoanele cu dizabilități de la plata tarifului de omologare perceput de Registrul Auto Român, pentru masinile modificate.