Academician audiat la Tribunalul Bucuresti, pentru un prejudiciu de 10 mil. euro. Legatura cu firmele lui Dan Voiculescu

×
Codul embed a fost copiat

Academicianul Alexandru Bogdan acuzat ca ar fi girat pierderi de peste 3 milioane si jumatate de euro Academiei Romane, a dat miercuri primele declaratii in fata magistratilor.

Omul de stiinta a fost trimis in judecata pentru ca in vremea in care administra averea de miliarde a institutiei ar fi dat in arenda ilegal si pagubos mii de hectare de teren unor companii, printre care ''Grivco'', controlata de Dan Voiculescu.

Alexandru Bogdan este acuzat ca ar fi arendat fara acordul sefilor Academiei Romane mii de hectare de teren agricol companiei Grivco. Profesorului i se reproseaza ca si-ar fi exercitat autoritatea si influenta de presedinte al fundatiei Patrimoniu in folosul unor privati care i-ar fi platit inainte leafa de profesor.

Inculpatul BOGDAN ALEXANDRU a fost direct interesat, din punct de vedere material, in a favoriza S.C. GRIVCO S.A. ii reproseaza procurorii anticoruptie care noteaza in actul de inculpare ca omul de stiinta "nu a calculat si nu a solicitat arendasului plata arendei pentru anii 2007-2009 la suprafata de 1484 ha, iar pentru anii 2008, 2009 pentru suprafata de 641 ha."

Cei de la Grivco, recunosc procurorii, au platit partial arenda, insa ar fi ramas datori cu aproape o suta de mii de lei.

Citește și
posta romana
Academia Romana vrea sa inlocuiasca Posta Romana cu cea Ungara. Cat au ajuns sa plateasca pentru serviciile internationale

Tot cu acordul lui Bogdan Alexandru alte 322 de hectare de teren agricol au fost date in folosinta unei firme private pentru 99 de ani.

"Reaua-credinta in semnarea contractului (exclusiv in avantajul contractantului) este ilustrata de prevederile conform carora redeventa pentru primii 45 de ani este de zero lei", spun procurorii.

Profesorul Bogdan nu concepe insa ca vreuna din aceste afaceri ar fi fost paguboasa pentru Academia Romana si ca menirea afacerilor nu era doar castigul financiar. Despre alte cateva sute de hectare arendate unei societati, el a declarat ca "urma sa se construiasca un parc eolian cu statut de cercetare si inovare tehnologica. Voiam sa vedem cum bate vantul pe litoral. Beneficiile erau de ordin stiintific".

La cei 76 de ani ai sai, academicianul Alexandru Bogdan risca nu doar sa ajunga dupa gratii, ci si falit. Procurorii DNA cer nu doar condamnarea lui ci si sa i se confiste peste 3 miioane si jumatate de euro, bani pe care fundatia Patromoniu i-ar fi pierdut din afacerile girate de omul de stiinta.

 Bogdan Alexandru: Prezidiul Academiei a luat decizia concesionarii terenurilor catre Grivco, era cea mai buna oferta

Bogdan Alexandru a aratat miercuri, la Tribunalul Bucuresti, ca prezidiul Academiei Romane a aprobat concesionarea terenurilor catre firma Grivco, pentru ca era cea mai buna oferta. El a recunoscut ca a participat la doua intalniri ale Partidului Conservator fondat de Dan Voiculescu, dar a precizat ca nu avea nicio relatie cu Grivco si ca se incearca sa se dea o “nuanta politica” acestui aspect si sa se faca o “legatura”, ceea ce nu este “moral si etic” la varsta si experienta sa.

Instanta l-a audiat pe fostul presedinte al Fundatiei "Patrimoniu" a Academiei Romane in dosarul in care este acuzat pentru modul in care a dat in arenda terenuri ale Academiei Romane si a produs un prejudiciu de aproape 3,8 milioane de euro. Bogdan Alexandru a venit la instanta intr-un scaun cu rotile si cu o carja, dar a tinut sa stea in picioare in timpul declaratiei.

“In 2006, prezidiul Academiei Romane a luat decizia concesionarii terenurilor catre Grivco, era cea mai buna oferta (…) Ce vina am, ca inculpat in acest dosar, prin faptul ca nu am calculat arenda pe o metodologie care nu era proprie mediului privat? Mentionez ca valoarea arendei restante, in valoare de 94.000 de lei, este inexacta, deoarece cu un an inainte s-a facut regularizarea, deoarece s-au dat bani in avans”, a spus Bogdan Alexandru.

In legatura cu contractul de concesiune cu firma Manoleti SRL, Bogdan Alexandru a aratat: “In rechizitoriu se spune ca nu aveam dreptul sa fac transformare de contract de concesiune. Am aici acordul domnului Haiduc, presedintele Academiei, si a secretarului general, sunt trecute in aceasta nota. Acest document nu se regaseste in dosar, nu inteleg de ce. Aveam nevoie de cinci milioane de euro imprumut la banca pentru a accesa fonduri europene pentru statiunea Greaca”.

El a precizat ca a facut zeci de note catre conducerea institutiei in vederea promovarii unei hotarari de guvern, astfel incat statiunea de cercetare Greaca sa treaca in patrimoniul Academiei.

“La toate aceste zeci de adrese, Academia Romana nu a raspuns. Voiam sa avem statiunea Greaca langa noi. Mai poate fi salvata. Din 2011 trebuia data o hotarare de guvern cu preluarea statiunii Greaca pe langa Academie”, a adaugat Bogdan Alexandru.

In legatura cu concesionarea unor terenuri din Constanta unei firme care trebuia sa studieze vantul de pe litoral, fostul presedinte al Fundatiei “Patrimoniu” a spus ca firma avea experienta in domeniu si ca nu s-a mai semnat intelegerea.

”Acolo se calculeaza un prejudiciu de 190.000 de euro fara nicio baza legala. Nu am dat niciun centimetru de pamant, a venit criza si nu s-a mai facut nimic pe terenurile de la Topalu. S-a semnat contractul si ei au platit 18.000 de euro pe an. A fost un protocol de colaborare, urma sa se construiasca un parc eolian cu statut de cercetare si inovare tehnologica. Voiam sa vedem cum bate vantul pe litoral. Beneficiile erau de ordin stiintific, pentru ca independenta energetica in mediul rural este foarte actuala”, a mai spus Bogdan Alexandru.

Intrebat de juristul Academiei Romane daca avea aprobarea conducerii si acordul scris sa semneze documente cu caracter financiar, juridic si tehnic, Bogdan Alexandru a raspuns afirmativ.

Chestionat in legatura cu relatia pe care o avea cu Grivco, in conditiile in care semna in banca operatiuni financiare pentru firma lui Dan Voiculescu, Bogdan Alexandru a spus ca se incearca “sa se dea o nuanta politica acestui aspect”.

“In rechizitoriu se arata ca am frecventat intalniri ale Partidului Conservator fondat de Dan Voiculescu. Este adevarat, am fost de doua ori, o data alaturi de alti reprezentanti ai firmei si a doua oara la Brasov, cand am vorbit despre finantarea agriculturii. Nu aveam nicio relatie cu Grivco. Aceasta legatura se face si nu este moral si etic, la varsta si la experienta mea. Am fost mai putin de un an administrator la respectiva firma si mi-am dat demisia dupa ce a fost semnat contractual cu Grivco. Contractul este semnat intai de Haiduc si apoi de mine. Administram SC Centru Pilot de Calificare si Consultanta Profesionala SRL. Aceasta firma avea actionar principal pe SC Grivco”, a mai aratat Bogdan Alexandru.

Intrebat de juristul Academiei daca a avut aprobare din partea forului ca sa fie platite despagubiri de 150.000 de euro pentru incetarea amiabila a contractului cu societatea Manoleti, Bogdan Alexandru a spus: “Nu am considerat si nu consider ca aveam nevoie de aprobare”.

Instanta a stabilit urmatorul termen in 5 iunie, cand vor fi audiati cinci martori, printre care si fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis, care va fi citat in penitenciarul in care executa pedeapsa de sapte ani de inchisoare primita in dosarul ICA.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Academia Romana face apel la cetateni sa lupte pentru integritatea teritoriala a Romaniei
Academia Romana face apel la cetateni sa lupte pentru integritatea teritoriala a Romaniei

 84 de academicieni au lansat un apel cu puternic accent nationalist catre poporul roman si institutiile statului in care se pronunta "cu tarie in favoarea identitatii, suveranitatii si unitatii nationale".

Academia Romana vrea sa inlocuiasca Posta Romana cu cea Ungara. Cat au ajuns sa plateasca pentru serviciile internationale
Academia Romana vrea sa inlocuiasca Posta Romana cu cea Ungara. Cat au ajuns sa plateasca pentru serviciile internationale

Reprezentantii Academiei Romane sunt suparati ca Posta Romana a marit tarifele internationale chiar si de noua ori si spun ca multe institutii se gandesc sa foloseasca Posta Ungara sau pe cea a Republicii Moldova, care au servicii mult mai ieftine.

Cum a ajuns Academia Romana intr-un scandal cu tranzactii ilegale de terenuri. Profesorul Alexandru Bogdan, pus sub acuzare
Cum a ajuns Academia Romana intr-un scandal cu tranzactii ilegale de terenuri. Profesorul Alexandru Bogdan, pus sub acuzare

Academicianul Alexandru Bogdan a fost pus oficial sub acuzare de procurorii anticoruptie, intr-o ancheta in care Academia Romana este suspectata de tranzactii ilegale cu terenuri.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.