Cum a ajuns Academia Romana intr-un scandal cu tranzactii ilegale de terenuri. Profesorul Alexandru Bogdan, pus sub acuzare

Ultima actualizare: 19-07-2014 07:20

Academicianul Alexandru Bogdan a fost pus oficial sub acuzare de procurorii anticoruptie, intr-o ancheta in care Academia Romana este suspectata de tranzactii ilegale cu terenuri.

Profesorul Bogdan este acuzat ca ar fi gestionat in mod fraudulos proprietatile de milioane de euro ale Academiei Romane si ca le-ar fi arendat la preturi de nimic unor oameni de afaceri si politicieni.

Bogdan Alexandru este acuzat de procurorii DNA ca a pagubit Academia Romana cu 10 milioane de euro. Ca sef al Fundatiei Patrimoniu, care se ocupa si de administrarea terenurilor detinute de academie, el ar fi concesionat sau dat in arenda mii de hectare de teren pe nimic.

"Am identificat mii de hectare personal si le-am auzit in patrimoniul Academiei Romane. Profiturile au fost suficient de mari", a spus Bogdan Alexandru.

Procurorii anticoruptie spun insa ca, in 20 de cazuri, Fundatia Patrimoniu a concesionat sau a dat in arenda unor firme parcele mari de pamant cu incalcarea legii.

Hortimpex este una dintre firmele care ar fi primit in concesiune, spun anchetatorii, 322 de hectare de teren agricol. Procurorii sustin ca dreptul de folosinta asupra terenului a fost stabilit pana in 2108, primii 45 de ani fiind gratis.

Anchetatorii concluzioneaza ca prejudiciul adus Academiei Romane depaseste 3 milioane de euro. Reprezentantii Hortimpex sustin ca, dupa 3 ani, au schimbat contractul de concesiune cu unul de arenda, pentru 25 de ani.

Agrimat Matca ar fi luat in arenda 17 hectare de vita de vie si 5 de pasune. Felul in care s-au intocmit actele, sustin procurorii, ar fi pagubit Academia Romana cu 109 mii de lei.

Reprezentantii Agrimat spun ca au contract din 2001 si ca au platit conform acestuia toate sumele datorate Academiei.

Grupul industrial Voiculescu a luat in arenda doua terenuri: unul de 1.500 de hectare si altul de 642 de hectare de la Fundatia patrimoniu. Procurorii afirma ca Bogdan Alexandru, in calitate de presedinte al fundatiei, nu ar fi calculat valoarea arendei si nici nu i-ar fi comunicat arendasului obligatia de plata.

Academia Romana este una dintre cele mai bogate institutii de stat. Detine peste 10 mii de hectare de terenuri, aflate in Capitala, pe litoral ori la munte si zeci de imobile, in valoare de sute de milioane de euro.

In Capitala, spre exemplu, Academia are peste 50 de imobile - conace faimoase unde au locuit scriitori sau mosieri si care le-au lasat dupa moarte academiei. Iar la malul marii, 100 de hectare de pamant.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO