A patra zi de proteste in Romania. Moment de reculegere in memoria victimelor din Colectiv, la o saptamana de la tragedie
La 7 zile de la drama din Colectiv, Bucurestiul continua sa isi planga mortii si sa-si faca auzita vocea. In Piata Universitatii, au fost si vineri cei care nu mai vor sa fie sfidati de clasa politica.
Proteste in Bucuresti
Update 23:00 Lumea a inceput sa se indrepte spre case. La aceasta ora mai sunt in jur de 3.000 de protestatari. Oamenii au lumanari in mana, iar din difuzoare se aude imnul Romaniei, potrivit HotNews.
Sursa foto: HotNews
UPDATE 22:35 Huiduieli si vociferari s-au auzit dupa ce mai multe persoane au incercat sa amenajeze o scena cu reflectoare langa "Caruta cu paiate" din faţa Teatrului National din Bucuresti. Acolo, cativa au incercat sa ia cuvantul la portavoce, dar publicul le-a intors spatele.
Update 22:00: In ciuda frigului de afara, cateva mii de persoane continua sa protesteze in Piata Universitatii. Potrivit fotografului Catalin Georgescu, la un moment dat a fost urcata o scena, iar un individ cu microfon a invitat liderii la microfon. Dupa ce a fost huiduit insa, scena a fost rabatata.
Mai devreme a fost ridicată o scenă. Huiduieli. E ridicată in colaborare cu NaşulTv. Huiduieli. MCul spune că-i pentru...
Posted by Catalin Georgescu on Friday, November 6, 2015
Update 21:00: Aproape 10.000 se persoane se afla in Piata Universitatii.
Update 19:30: Aproximativ o mie de persoane s-au adunat din nou vineri seara in Piata Universitatii din Capitala. Manifestantii afiseaza pancarte pe care se poate citi: "Romania trezeste-te", "Fara comunisti si membri de partide", "Demisia Parlamentului, alegeri anticipate", "Vrem acasa Diaspora".
Pentru a doua seara consecutiv, manifestantii ii cer presedintelui Klaus Iohannis sa vina in piata. Unii dintre ei au afisat si pancarte pe care este scris "Iohannis vino in piata, sa ne faci fata!", "Iohannis demisia!". In replica, alti protestatari au reactionat verbal, acuzandu-i pe acestia ca ar fi platiti.
Proteste in toata tara si in strainatate
Madrid: Peste 100 de romanii si-au dat intalnire si in centrul Madridului, in semn de solidaritate fata de protestele din toata Romania.
Sursa foto: Dragos-Mircea Tudor
Proteste la Alba Iulia, Blaj, Cugir si Sebes
Peste cinci sute de persoane au protestat, joi seara, la Alba Iulia, Blaj, Cugir si Sebes, cei prezenti scandand lozinci impotriva coruptiei si a partidelor politice.
'Toate partidele, aceeasi mizerie', 'Ne-am saturat cat ne-ati furat', 'Toate partidele fura prin rotatie', 'Nu va mai vrem pe niciunul', 'Vrem educatie, nu figuratie ', 'De la Alba pan la mare, toata lumea vrea schimbare', 'Sa fim uniti pana la capat' si 'Iesiti din casa, daca va pasa' au fost principalele mesaje afisate pe pancartele improvizate de catre protestatari.
Suceava: Aproximativ 500 de tineri au cerut schimbarea clasei politice
Protestul de vineri seara din Suceava s-a incheiat la ora 22,00, dupa ce tinerii participanti la manifestare au traversat orasul pe traseul Primarie - Prefectura - Catedrala - Universitate.
Numarul persoanelor participante a crescut pe masura ce coloana, insotita de jandarmi si politisti, s-a deplasat prin oras, ajungand la aproximativ cinci sute.
Este a treia seara, consecutiv, cand tinerii suceveni, mobilizati pe retele de socializare, se manifesta in acest fel.
Aproximativ 300 de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat vineri la ora 19,00 in fata Primariei Suceava, pentru a comemora victimele tragediei din clubul Colectiv din Bucuresti, dar si pentru a cere schimbarea clasei politice.
Manifestantii au purtat pancarte pe care scrie ''Nu plecam acasa, mortii nu ne lasa'', "Cine nu sare, nu vrea schimbare'', ''Nu vrem stat condus de popi, securisti si interlopi'' si au scandat ''Bucuresti, nu uita, Suceava-i de partea ta'', ''Singura solutie, inc-o revolutie'' si ''Nu stati la balcoane, ca muriti de foame''.
Tinerii spun ca vor o noua clasa politica, fara coruptie, cu parlamentari responsabili si un guvern tehnocrat.
Politisti si jandarmi au fost mobilizati in zonele unde s-au manifestat tinerii, dar si pe tot traseul marsului, pentru a asigura linistea si ordinea publica.
Participantii s-au manifestat pasnic pe toata perioada actiunii lor, anuntand ca vor reveni si sambata.
Caras-Severin: Peste 1.000 de resiteni au protestat in centrul municipiului
Peste o mie de resiteni s-au adunat, vineri seara, in centrul municipiului de pe Barzava, pentru a se alatura tinerilor din intreaga tara si pentru a aprinde cate o lumanare in memoria celor care si-au pierdut viata in Clubul Colectiv din Bucuresti.
“Protestam in speranta ca astfel de lucruri nu se vor mai intampla. A trebuit ca ei sa inchida ochii, pentru ca noi sa-i deschidem. La aceasta nenorocire au dus coruptia si sistemul bolnav creat de politicieni”, a spus unul cei care s-au aflat in Piata 1 Decembrie 1918 din Resita.
Constanta: Circa 5.000 de protestatari, pe bulevardele orasului
Circa 5.000 de constanteni protesteaza, pentru a patra seara consecutiv, pe bulevardele din centrul Constantei, fiind vorba de cel mai mare numar de protestatari comparativ cu cel inregistrat in serile trecute.
Protestatarii cer schimbarea intregii clase politice si scandeaza diverse lozinci precum "Nu plecam, nu plecam", "CNA, demisia", "Coruptia ucide", "Afara, afara, cu mafia din tara", "Demisia".
Sibiu: peste 40 de preoti oficiaza o slujba pentru ranitii de la club Colectiv
Peste 40 de preoti oficiaza o slujba de maslu, vineri seara, in Catedrala Mitropolitana din Sibiu, pentru ranitii din incendiul care a avut loc in clubul Colectiv.
Iar cateva sute de tineri s-au strans in Piata Mare din centrul istoric al Sibiului pentru a protesta. Ei au aprins lumanari si poarta si o banderola neagra, de doliu, in memoria celor decedati in incendiul din Bucuresti.
Cluj: 1.000 de persoane cer schimbarea clasei politice
Numarul protestatarilor din Cluj a crescut la 1.000, manifestantii pornind in mars in zona centrala a orasului. Protestatarii au scandat numele clubului Colectiv si au purtat pancarte cu mesaje impotriva clasei politice. Ei au scandat 'Libertate', 'Toate partidele, aceeasi mizerie', 'Uniti salvam toata Romania'.
Pe una dintre pancarte era afisat mesajul 'Nu mai vrem vamesi intre noi si Dumnezeu'.
Ramnicu Valcea: 1.000 de manifestanti pe strazi
Aproximativ 1.000 de persoane cer alegeri fara candidati corupti si o clasa politica noua. Ei au solicitat ca actualii lideri politici sa faca un pas in spate. Manifestantii s-au reunit pentru a patra seara in Piata Revolutiei.
Iasi: Peste 5 000 de persoane in Piata Unirii
Peste 5 000 de persoane s-au adunat in Piata Unirii din Iasi. Protestatarii scandeaza lozinci si cer schimbarea Parlamentului. Totodata, ei striga "Jos coruptia", "Inca o revolutie, singura solutie!", "Vrem 300 nu 600", "Bucuresti, nu uita, Iasiul e de partea ta!", "Cinste lor, cinste salvatorilor", "Tineretul se ridica, sa va fie frica".
Ca si in zilele precedente, manifestantii din Piata Unirii din Iasi s-au mobilizat pe retelele de socializare. Majoritatea celor care sunt in Piata Unirii sunt tineri.
Galati: Peste 3.000 de persoane au iesit din nou in strada
Peste 3.000 de persoane au iesit vineri seara la un protest de strada, al treilea desfasurat in aceasta saptamana la Galati.
Ca si primele doua, de miercuri si joi, si acesta a fost organizat pe Facebook, desi la ora 16,00 fusese programata sa aiba loc o alta manifestatie de protest, pentru care s-a primit autorizatie de la Primaria municipiului Galati.
Totusi, dupa-amiaza, la actiunea de protest autorizata nu au ajuns pe Faleza decat cateva zeci de galateni, care, la caderea serii, au venit in fata Prefecturii, unde s-au unit cu coloana de manifestanti veniti din cartierul tiglina I, in mars, pe carosabil, blocand traficul rutier.
Ca in fiecare seara, manifestantii s-au oprit in fata Prefecturii Galati, unde au scandat lozinci, dupa care au traversat strada la monumentul Eroilor Revolutiei din 1989 si au aprins lumanari, tinand un moment de reculegere in memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv.
De altfel, printre lozincile scandate de protestatari a revenit, mereu, numele "Valentina", in memoria galatencei Valentina Florea, de 27 ani, care a pierit in tragicul incendiu din Capitala. Multi protestatari au tinut in maini fotografii cu Valentina, pe care le-au asezat deasupra unui imens tricolor.
Agitand steaguri si pancarde cu diferite mesaje - 'impreuna rezistam', 'Noi la datorie, voie la puscarie', 'Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane', galatenii au scandat 'Hotii', 'Demisia', 'Nu plecam acasa, mortii nu ne lasa', 'Ultima solutie, inca-o Revolutie', 'Unitate', 'Vrem spitale, nu catedrale', 'Rock-ul nu e satanist , 'Coruptia ucide' 'Uniti, salvam toata Romania', 'Colectiv'.
Dupa oprirea de la Prefectura, manifestantii au mers, pe jos, pana la catedrala Arhiepiscopala a Dunarii de Jos, fara a uita sa aplaude atunci cand au trecut prin fata unei biserici catolice. in fata Catedralei Arhiepiscopale, manifestantii au strigat 'Jos Patriarhul', 'Casian, nu uita, va veni si vremea ta', dupa care si aici au tinut un moment de reculegere si au spus 'Tatal Nostru'.
La un moment dat, in fata protestatarilor au aparut doi indivizi, fiecare purtand cate o jumatate de cap de porc, pe care scria "Patriarhul Daniel" si 'Marius Stan' (primarul municipiului Galati - n.r.). Cei doi au fost insa, ulterior, apostrofati de alti manifestanti, nemultumiti de spectacolul oferit.
Dupa oprirea de la Catedrala, coloana de manifestanti s-a pus din nou in miscare, catre Prefectura, pe strada Brailei, si apoi spre Spitalul Judetean.
Tulcea: Circa 500 de protestatari cer plecarea intregii clase politice
Circa 500 de persoane au protestat, pentru a treia seara consecutiv, pe strazile orasului Tulcea, acesta fiind cel mai mare numar de participanti inregistrat pana acum.
Tulcenii nemultumiti de clasa politica s-au strans, incepand cu ora 19,00, in Piata Mircea cel Batran, au aprins lumanari in memoria victimelor tragediei inregistrate in urma cu o saptamana in clubul bucurestean Colectiv, iar in jurul orei 20,00 au plecat in mars pe strazile orasului.
''Jandarmii nu ne-au dat voie sa plecam in oras, iar oamenii le-au spus ca nu exista vreun conducator al actiunii din aceasta seara. Mi s-a spus ca voi lua amenda intre 1.000 si 10.000 de lei, dar eu nu sunt responsabil pentru ce s-ar putea intampla unui participant', a declarat, pentru AGERPRES, initiatorul marsurilor de solidaritate organizate in serile precedente, Marian Vavilov, in varsta de 17 ani, elev al Seminarului teologic din municipiu.
Spre deosebire de serile trecute, atunci cand protestatarii au purtat doar un singur mesaj 'Coruptia ucide', vineri seara pe langa acesta, ei au afisat pancarte inscriptionate cu mesaje de genul 'Daniele, te lepezi de sutana?', 'si tu puteai fi in locul lor', 'Vrem spitale, nu biserici', 'Nu vrem sa va reformati, vrem cu totii sa plecati!'. De asemenea, unii dintre ei imbracati in pantaloni albastri si au afisat mesajul 'Pierdut izmene de general (cufurite). Ofer recompensa'.
Protestul de vineri seara a fost anuntat in urma cu doua zile pe o retea de socializare, insa Marius Mihaila, tanarul de 26 de ani care a solicitat si autorizarea actiunii, l-a anulat ulterior din cauza ca acesta a fost interpretat politic.
'Dintr-un moment de liniste, a fost transformat intr-un balci politic. Am vrut sa fie un moment al victimelor tragediei, dar s-a politizat si am preferat sa ma retrag pentru a redeveni un moment al oamenilor', a afirmat Mihaila, membru PNL.
El nu a participat la marsul de protest, ci a venit doar pentru a aprinde o lumanare la statuia lui Mircea cel Batran in memoria persoanelor care au murit in urma cu sapte zile.
La finele marsului de solidaritate de pe strazile orasului, participantii s-au oprit in Piata Mircea cel Batran unde au continuat sa scandeze impotriva coruptiei.
"Din cei aproape 500 de participanti la actiunea de protest, trei persoane au fost sanctionate vineri seara pentru cuvinte obscene si injurii", a mai precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi, Marian Ciubotaru.
Sibiu: Peste 500 de participanti la protest, doar cativa, la parastasul celor decedati la "Colectiv"
Peste 500 de sibieni au participat vineri seara, timp de trei ore, la protestul din oras, marsaluind si scandand lozinci anti-politicieni, in centrul istoric al orasului si pe principalele bulevarde din oras, relateaza corespondentul AGERPRES.
Protestul de vineri seara a fost fara incidente.
In timp ce in centrul orasului, sute de tineri protestau, in Catedrala Mitropolitana, peste o suta de credinciosi s-au rugat de slujba de maslu, oficiata de un sobor format de peste 40 de preoti, pentru ranitii de la "Colectiv".
La slujba de maslu ce urmeaza sa fie oficiata de cativa preoti, in frunte cu preotul Constantin Necula, in memoria celor decedati la "Colectiv", sunt prezente doar cateva persoane, majoritatea studenti la Facultatea de Teologie si jurnalisti, veniti sa mediatizeze evenimentul.
Constantin Necula a declarat vineri seara, ca la ora 22.30 se bat clopotele in toate bisericile din Mitropolia Ardealului. Preotii de la Sibiu vor oficia o slujba de parastas si la 40 de zile, pentru cei decedati la "Colectiv".
Aradenii au iesit in strada sa protesteze, in ciuda frigului si a cetii dense
Peste o mie de aradeni de toate varstele, in majoritate tineri si foarte tineri, au iesit in strada vineri seara pentru a lua parte la o noua actiune de protest dedicata victimelor tragediei de la clubul Colectiv din Bucuresti, chiar daca a fost frig si ceata deasa.
Ca si in celelalte seri, protestatarii s-au adunat pe platoul din fata Palatului administrativ al municipiului Arad, incepand cu ora 19,00, dovedindu-se mult mai receptivi la chemarea lansata pe retelele de socializare de catre organizatorii actiunii.
Protestatarii au scandat: "Iesiti din casa, daca va pasa'; 'Bucuresti, nu uita, Aradu-i de partea ta'; 'Coruptia ucide'; 'Jos Parlamentul'; 'Ultima solutie, inc-o Revolutie'; 'Vrem spitale, nu vrem catedrale'.
La cateva zeci de minute dupa inceperea protestului, escortati de jandarmi, o parte dintre protestatari au pornit in mars pe bulevardul Revolutiei spre Teatrul Clasic "Ioan Slavici", fluturand drapele tricolore, fluierand, sufland in vuvuzele si batand in tobe.
De asemenea, ei purtau diferite pancarte, pe care scria: 'Satanistii schimba comunistii'; 'Curatenie'; 'Arad, vrem implicare!'; 'Coruptia e cancerul societatii'; "Noi suntem generatia care nu tace'; 'Societatea civila conteaza!".
Odata ajunsi in fata cladirii teatrului, protestatarii au tinut un moment de reculegere in memoria celor 32 de victime din Colectiv. Marsul a continuat apoi pe bulevardul Revolutiei, o parte dintre participanti oprindu-se pe platoul din fata Palatului administrativ, ceilalti continuandu-si marsul pana in fata Catedralei Ortodoxe din Piata Podgoria. Iar dupa un scurt popas acolo, s-au intors la locul de unde au pornit in marsul de protest, scandand diferite lozinci si purtand pancarte cu diferite mesaje.
Protestul s-a incheiat la ora 22,00 fara incidente.
Dambovita: Peste 500 de persoane au marsaluit pe strazi in Targoviste
Peste 500 de persoane au iesit, vineri seara, in Piata Tricolorului din Targoviste, apoi au marsaluit prin oras, s-au oprit in fata sediului Arhiepiscopiei si au rostit Tatal Nostru, iar in fata Spitalului Judetean Targoviste si in centrul vechi au tinut momente de reculegere in memoria victimelor din incendiul din clubul bucurestean Colectiv.
Oamenii au inceput sa se stranga in Piata Tricolorului, acolo unde la monumentul Eroilor sunt aprinse candele in memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv.
Participantii la manifestare au plecat in mars pe strazile din Targoviste. Initial din piata au plecat circa 200-300 de persoane, iar pe parcurs numarul acestora s-a dublat.
Ajunsi in fata sediului Arhiepiscopiei Targoviste, oamenii au ingenunchiat si au zis Tatal Nostru. Dupa acest moment, au fost si persoane care au strigat ''Daniel, Daniel, du-te dupa Viorel!''.
Manifestantii au mers si prin centrul vechi din Targoviste, unde sunt mai multe cafenele si baruri, le-au cerut celor din zona sa ii insoteasca, au mai cerut sa se opreasca muzica si au tinut un moment de reculegere.
Printre lozincile scandate de manifestanti au fost ''O dorinta sincera/ Romania libera!'', ''Colectiv'', ''Daca va pasa, iesiti din casa'', ''Uniti salvam toata Romania'', ''Jos Parlamentul''.
Manifestantii au fost insotiti la mars de forte de ordine, iar strazile au fost blocate temporar. Niciun incident nu a avut loc la manifestare.
7 zile de la targedia din Colectiv, comemorate in strada
Poate ca in mod normal, unii dintre ei ar fi mers la concerte prin cluburi, pentru ca este vineri, dar ce s-a intamplat saptamana trecuta i-a indrajit sa lupte.
Este o noapte importanta pentru bucurestenii care au ocupat Piata Universitatii. Se implinesc 7 zile de la targedia din Colectiv, unde 32 de tineri au murit si alte zeci au fost mutilati. O parte dintre acestia vor fi dusi pentru a fi tratati in Belgia si Olanda.
Oamenii se gandesc si ca ar putea veni la un moment dat Klaus Iohannis, care si-a anuntat prezenta, insa a precizat ca nu poate spune "ora si ziua".
Piata Universitatii a primit satisfactie: au avut loc vineri consultari, cu partide si reprezentantii "strazii", si se contureaza ideea unui guvern de tehnocrati de larga sustinere nationala. Apoi, ar putea urma dizolvarea parlamentului si alegeri anticipate. Adica lucruri cerute in Piata de patru zile.
Ar putea fi o noapte lunga, oamenii ar putea pleca la Colectiv la un moment dat din Piata Universitatii. De asemenea, urmeaza weekendul, iar multe persoane nu lucreaza in urmatoarele doua zile
Protestatarii spun ca s-au saturat de politicieni, insa il asteapta pe Iohannis deoarece a fost printre primii care si-au aratat disponibilitatea de a asculta vocea strazii.