A murit George Motoi. Actorul avea 79 de ani
Doliu in lumea culturala. Actorul de film si de teatru George Motoi a murit miercuri dimineata, la 79 de ani, si potrivit apropiatilor, in ultimii ani s-a luptat cu o boala nemiloasa.
Pana sa se pensioneze, George Motoi a fost actor la Teatrul National Bucuresti si a jucat in mai multe filme alaturi de Florin Piersic, Gheorghe Dinica ori Sebastian Papaiani
"Tatal meu si-a trait viata cu discretie si demnitate, pretuind fiecare clipa frumoasa si invatand din greseli, cu bucurie si fara regrete. La fel a ales sa paraseasca aceasta lume, discret si demn. M-a rugat sa-i promit ca voi pastra discretia asupra bolii si asupra trecerii lui in nefiinta. Am de gand sa-mi respect aceasta promisiune si, va rog si pe voi sa ma ajutati sa fac acest lucru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Drum bun, TATA, spre ceruri !
Drum bun, GEORGE MOTOI, spre ceruri!" - a scris fiica actorului pe reteaua de socializare.
George Motoi a incetat din viata la varsta de 79 de ani, dupa o lunga suferinta. S-a retras din lumea artistica in urma cu cativa ani si a fost o prezenta discreta in tot acest timp.
Pana a iesit la pensie , mai bine de 40 de ani a fost actor al teatrului national. A jucat zeci de roluri pe scena de la National, intre care si rolului lui Alexandru Lapusneanu, in spectacolul pus in scena in anul 1983, dar si in piese la teatrele din Bacau, Cluj si Piatra Neamt.
A avut rolul principal in peste 45 de filme, intre care "Fratii Jderi", "Adela" sau "Trandafirul galben". De asemenea, a regizat zeci de piese de teatru.
In anul 2004 a fost decorat de presedintele Ion Iliescu cu ordinul meritul cultural in grad de cavaler, astfel ca artistul va fi inmormanat cu onoruri militare.
In regia Malvinei Ursianu, a jucat in patru filme importante: "Serata" (1971), "Trecatoarele iubiri" (1974), "intoarcerea lui Voda-Lapusneanu" (1979), "Linistea din adancuri" (1982). Lapusneanu este unul dintre rolurile cele mai importante pe care le-a avut in cinematografie. Un alt film de neuitat este "Adela" (1985), al lui Mircea Veroiu, unde l-a interpretat pe medicul Emil Codrescu, de care se indragosteste tanara Adela (Marina Pricopie), potrivit cinemagia.ro.
Printre filmele in care a mai jucat se numara "intoarcerea lui Magellan" (1974), de Cristiana Nicolae, "Fratii Jderi (1974), de Mircea Dragan, serialul TV "Un august in flacari" (1975), de Radu Gabrea, Doru Nastase, Dan Pita si Alexandru Tatos, lungmetrajele "Marele singuratic" (1977), de Iulian Mihu, "Buzduganul cu trei peceti" (1975), de Constantin Vaeni, "Trandafirul galben" (1982), de Doru Nastase, "Masca de argint" (1985), de Gheorghe Vitanidis, "Colierul de turcoaze" (1986), de Gheorghe Vitanidis, "Terente - regele baltilor" (1992), de Andrei Blaier.
Actorul a fost casatorit peste 20 de ani cu actrita Cezara Dafinescu, cu care are o fiica. George Motoi s-a recasatorit cu actrita Gigliola Braileanu.
Debutul sau pe scena a avut loc la Teatrul de Stat din Piatra Neamt, in 1958, in piesa "Poveste de iubire", de Konstantin Simonov, regizata de Cristian Munteanu. A jucat apoi pe scenele altor teatre importante, precum cele din Bacau si Cluj, in cele din urma ajungand la Teatrul National din Bucuresti.
Printre cele mai reprezentative piese in care publicul roman s-a putut bucura de prestatia actorului se numara "A douasprezecea noapte", de William Shakespeare, "Pescarusul", de A.P. Cehov, "Don Carlos", de Friedrich Schiller, "Visul unei nopti de vara", de William Shakespeare. Interpretarea rolului Caligula, din piesa cu acelasi titlu de Albert Camus, il propulseaza printre actorii de valoare ai tarii, iar cateva turnee in strainatate, cu acelasi rol, il consacra definitiv.
George Motoi a fost, la Teatrul National Bucuresti, Raffaelo in "Sambata, duminca, luni", de Eduardo De Filippo, regia Dinu Cernescu, in 2006, Bonaventura in "Patimile Sfantului Tommaso d'Aquino", dupa Alex Mihai Stoenescu, in regia lui Grigore Gonta, in 2005, Maximilian in "Coada", de Paul Everac, in regia lui Paul Everac, in 2004, si Solionii in "Masinaria Cehov", de Matei Visniec, in regia lui Cristian Ioan, in 2003.
De asemenea, acesta a jucat, printre altele, in "Noiembrie", de Ana Maria Bamberger, in regia lui Alice Barb, "Dialog nocturn despre o piesa nescrisa" (spectacol lectura) de Doru Motoc, "Dulcea mea doamna, Eminul meu iubit", adaptare si regie proprie, "Macbett", de Eugene Ionesco, in regia lui Beatrice Bleont, "Numele trandafirului", dupa Umberto Eco, "Generatia de sacrificiu", de I. Valjan, "Jocul ielelor", de Camil Petrescu, in regia Sandei Manu, "Despot Voda", de Vasile Alecsandri, in regia lui Anca Ovanez-Dorosenco, "A treia teapa", de Marin Sorescu, "Elegie", de P. Pavlovski, in regia lui Mihai Berechet, "Cine a fost Adam?", de Leonida Teodorescu, in regia lui Cristian Munteanu, si "Iadul si pasarea", de Ion Omescu, in regia lui Alexandru Finti.
George Motoi a urcat si pe scena Teatrului National din Cluj, intre 1964 si 1970, jucand in spectacole precum "Pisica din noaptea Anului Nou", de D.R. Popescu, "Evantaiul", de Oscar Wilde, "Turnul Eiffel", de Ecaterina Oproiu, "scoala Calomniei", de Richard Sheridan, regia Lucian Giurchescu, "Fizicienii", de Friedrich Dürrenmatt, regia Victor Tudor Popa, "Lungul drum al zilei catre noapte", de Eugene O'Neill, regia Crin Teodorescu, "Asta seara se joaca fara piesa", de Luigi Pirandello, regia Paulo Magelli, "Vlaicu Voda", de Alexandru Davila, regia Val Mugur, iar la Teatrul din Piatra Neamt, intre 1958 si 1960, a jucat in "Barbierul din Sevilla", de Beaumarchais, si "Poveste de iubire", de Konstantin Simonov, regia Cristian Munteanu.
La Teatrul "Maria Filotti" din Braila a regizat, printre altele, spectacolele "Ultima ora", de Mihail Sebastian, "Profesorul de franceza", de Tudor Musatescu, "Gaitele", de Alexandru Kiritescu, "Noaptea Brancoveanului", de Titu Constantin, "Palariile doamnei Olga", de Tudor Popescu, "Cineva te iubeste", de Alex Stein, iar la Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti a pus in scena "Paiata soseste la timp", de Fanus Neagu, si Morisca" de Ion Luca, 1991.
George Motoi a primit premiul pentru intreaga activitate din partea Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) in 2011, Ordinul Meritul Cultural in rang de Cavaler, premiul de excelenta acordat de Centrul National al Cinematografiei pentru contributia deosebita adusa la afirmarea filmului romanesc, in 2002, diploma "Artist de Onoare al Filmului Romanesc" in 2001, marele premiu al Festivalului de la San Remo, pentru filmul "Adela", dupa Garabet Ibraileanu, regia Mircea Veroiu, premiul Festivalului National de Teatru, pentru rolul Victor din "Pisica in noaptea Anului Nou", de Dumitru Radu Popescu, regia Val Mugur (Teatrul National din Cluj).
Vladimir Gaitan: L-am pretuit pe George Motoi; nimic nu inlocuieste golul lasat de acesti oameni
Actorul Vladimir Gaitan a declarat ca l-a pretuit pe George Motoi, care a incetat din viata miercuri, la varsta de 79 de ani, spunand ca regreta si ca "nimic nu inlocuieste golul lasat de acesti oameni".
"Am facut un film («Intoarcerea lui Magellan», 1974, n.r.). Nu am o relatie de foarte mare apropiere, dar l-am pretuit foarte mult. (...) Imi pare foarte rau, nu pot sa va spun decat ca regret si ca constat ca ne rarim tot mai mult si lucrul acesta ma doare, pentru ca, din pacate, nu se inlocuieste cu nimic golul lasat de acesti oameni. Sigur, sunt un pic subiectiv, pentru ca, intr-un fel, urmam si noi. imi pare rau. Dumnezeu sa-l odihneasca", a declarat Vladimir Gaitan.
Mircea Diaconu: George Motoi a fost un om de o calitate ireprosabila
Actorul Mircea Diaconu a declarat ca George Motoi, care a incetat din viata miercuri, la varsta de 79 de ani, a fost un om de o calitate ireprosabila, adaugand ca ii pare foarte rau pentru trecerea in nefiinta a artistului.
"Imi pare tare, tare rau. Imi vin in minte momente, clipe, insirate pe zeci de ani in care am vorbit, am muncit, am trait impreuna. Pe langa tot ce stim si lumea a vazut la el, adaug si eu, a fost un om de o calitate ireprosabila", a declarat Mircea Diaconu.
Rodica Popescu Bitanescu: Disparitia lui George Motoi este o pierdere pentru actori, colegi si public
Actrita Rodica Popescu Bitanescu a declarat ca disparitia artistului George Motoi este "o pierdere pentru actori, colegi si pentru publicul din Romania", afirmand ca "regreta din suflet" moartea acestuia."Am stiut toata povestea aceasta dureroasa si regret din suflet ca nu mai este printre noi George. Sunt alaturi de Gigliola, sotia lui, care s-a purtat in perioada aceasta impecabil, a fost in fiecare zi la spital langa el, a fost foarte puternica, a fost foarte indurerata, nu a aratat absolut nimic. M-a impresionat foarte mult aceasta familie, George si Gigliola. imi pare extrem de rau. Cred ca mai putea sa traiasca cel putin 5 sau 6 ani in care putea sa lucreze, pentru ca era un om care stia sa faca regie, in afara de meseria de actor, a demonstat de atatea ori ca a facut teatru, filme. stia sa fie un foarte bun regizor. stia sa puna in scena spectacole foarte bune. Este o pierdere pentru actori, colegi si pentru publicul din Romania", a declarat Rodica Popescu Bitanescu.