A început sezonul alergiilor. În România vor ajunge cantităţi mari de polen
Au înflorit pomii, iar polenul din aer le dă mari bătăi de cap celor care suferă de alergii. Numărul celor care se prezintă la medic este în creștere față de anul trecut.
Deși purtarea ei e neplăcută uneori, masca sanitară a fost în perioada restricțiilor o pavăză pentru cei cu alergii.
„Vedem o zonă vișinie pe toată partea de NE a țării, în zona Moldovei. Asta înseamnă o cantitate foarte mare, maximul de grăunciori de polen din atmosferă.”
Pe platformele de măsurare a alergenilor din aer se vede deja că în România vor ajunge cantităţi mari de polen de la florile de alun, arin şi mesteacăn.
Galea Temneanu, director executiv Agenția de protecție a mediului: "Vântul contribuie pentru că plimbă aceste particule de praf. Ele pot veni de la distanțe mari și ne influențează calitatea vieții."
Odată cu relaxarea restricţiilor şi renunţarea la măştile de protecţie, plimbările în aer liber s-au incheiat cu mici neplăceri pentru cei cu alergii. Astfel că mulţi au ajuns la cabinetele medicilor.
Ioana Morariu, medic specialist alergologie: „Le recomandăm pacienților să evite plimbările în timpul serii, să evite să deschidă geamurile seara. Noi dinainte recomandam pacienților să poarte măști. Există măști special pentru polen”
Conform specialiştilor, cantitatea de polen din aer este influențată și de schimbările climatice.
Silviu Gurlui, profesor de fizică UAIC: “Sunt în relație directă cu schimbările climatice. Se știe că o periadă de timp, de 30 de ani încoace, creșterea de polen în atmosferă asociată cu schimbările climatice duce la creșterea cu 20% a cantității de polen în atmosferă.”
În România, 1 din 4 adulţi şi o treime dintre copii suferă de rinită alergică, conform datelor Societatii Române de Alergologie şi Imunologie.