A fost finalizată ancheta incendiului de la spitalul de copii din Iași. De la ce a pornit focul
Pompierii au tras primele concluzii în ancheta deschisă după incendiul de acum trei săptămâni de la Spitalul de Copii din Iași.
Ei au confirmat ipoteza lansată încă din a doua zi de conducerea Consiliului Județean, și anume că totul a plecat de la rețeaua electrică a spitalului. Totuși, ancheta nu s-a încheiat încă și un raport final urmează să fie făcut de polițiști.
Instalația electrică a unității medicale este din 1970 și nu a fost niciodată reabilitată, iar flăcările au pornit tocmai în urma unei probleme la rețeaua veche. Aceasta este concluzia pompierilor care au început o anchetă după incendiul izbucnit pe 22 iunie la Spitalul de Copii Sfânta Măria din Iași.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ionel Roșu, purtător de cuvânt ISU Iași: "Pentru a stabili cauza posibilă de producere a incendiului a fost stabilită o comisie care a determinat, în urma analizelor prezentate, faptul că sursa probabilă de producere a incendiului este fie scurtcircuitul electric sau efectul termic al curentului electric."
Pentru a nu se mai repeta astfel de evenimente, conducerea spitalului a limitat, după incendiu, consumatorii electrici din corpul în care au izbucnit flacările.
Alina Belu, manager Spitalul de Copii Iași: ”Ceea ce putem face în zona respectivă, a fost dezafectată zona respectivă, instalația electrică, ea nu mai este conectată la instalația electrică a spitalului, iar în corpul B s-au limitat consumatorii. Trebuie să gândim că acolo avem bloc operator, ATI, radiologie și laborator. Sunt zone esențiale pentru Spitalul de Urgență și atunci încercăm să limităm la minim consumatorii."
Pe 22 iunie, la Iași s-a activat Planul Roșu. Alarma la 112 s-a dat puţin înainte de ora 19, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, în colaborare cu SMURD şi Serviciul de Ambulanță Iaşi, au trimis 14 echipaje de intervenţie, autospeciale de stingere, de transport victime şi ambulanţe cu medic.
Incendiul a izbucnit la etajul al doilea al unităţii medicale, într-un salon cu documente medicale și mobilier, fără pacienţi şi fără echipamente medicale. Flăcările au fost lichidate în aproximativ 30 de minute.
Asistentele şi infirmierele sunt cele care şi-au dat seama că a izbucnit un incendiu, atunci când au simţit miros de fum. Ele au deconectat sursele de energie şi apoi au început evacuarea micilor pacienţi şi a părinţilor însoţitori, care se aflau pe etajele doi şi trei. În total, 31 de persoane au fost evacuate, 13 copii și 18 adulți, aparținători și cadre medicale.
În acest caz, IPJ Iași a deschis un dosar penal pentru distrugere și continuă ancheta.