A fost depășit pragul critic de 40 de grade Celsius în țară. Care este valoarea indicată de termometre, la umbră
România se află sub o cupolă de foc, fiind vizată de Cod roșu, dar și portocaliu de caniculă. Urmează zile cu peste 40 de grade Celsius la umbră, așadar fiți cât se poate de precauți.
Episodul vine după o săptămână de arșiță, cu temperaturi exagerat de mari și nopți tropicale.
În sudul și estul țării a fost depășit pragul critic de 40 de grade.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La ora 16, Agenția Națională de Meteorologie raporta vârfuri resimțite de 42-43 de grade, inclusiv în Capitală.
De atfel, aproape toată România a fost sub Cod portocaliu de caniculă, iar de luni va fi și mai rău. Mai bine de jumătate de țară va fi sub Cod roșu. Termometrele ar putea indica și 42 de grade Celsius la umbră.
În aceste condiții, medicii ne sfătuiesc să stăm cât mai puțin în soare.
Dacă vă plimbați câteva ore prin zone însorite fără a vă proteja suficient de razele soarelui, poate apărea insolația. Se manifestă prin oboseală, dureri de cap, slăbiciune a întregului organism, crampe musculare, bătăi accelerate ale inimii și transpirație excesivă. Atunci când organismul nu-și mai poate controla temperatura, situația poate deveni extrem de gravă, așa că trebuie să cereți imediat ajutor medical.
Deshidratarea poate fi extrem de priculoasă.
conf. dr. Ștefan Busnatu, medic primar cardiolog: „Suntem în fața unei inimi stimulate, a unui paicent deshidratat și putem vedea accelerarea ritmului cardiac pe care o suferă inima la temperaturi crescute. Se produce o epuizare efectivă a mușchiului cardiac și apar fenomene de insuficiență cardiacă, adică lipsă de aer. Practic nu facem decât pe temen lung nu facem decât să ne scurtăm viața”.
Țineți cont de sfaturile specialiștilor
În cazul persoanelor care au probleme cu tensiunea, medicația trebuie ajustată, spun specialiștii.
dr. Paul Portelli, medic specialist medicină internă: „Dacă deshidratarea persistă și expunerea la căldură mare persistă, pacientul poate să resimtă greață și crampe musculare. Rinichii nu vor mai reuși să filtreze eficient sângele și se vor acumula niște produși toxici care pot să determine complicații importante, unele dintre ele chiar cu risc fatal”.
Temperaturile ridicate au pus presiune și pe rețelele de energie electrică. În comuna Dumbrăvița, de lângă Timișoara, mai multe străzi au rămas fără curent aproape o zi întreagă.
Florin Molnar, profesor Universitatea Politehnica Timișoara: „Pe partea de joasă tensiune există două categorii de probleme: ori zone proaspăt dezvoltate, unde a crescut consumul, dar sunt și situații în care utilizatori mai vechi nu și-au adaptat sporul de putere la operatorul de distributie”.
La orele prânzului, puțini se încumetă pe stradă. Terasele din centrul Timișoarei, de exemplu, sunt aproape goale. Din acest motiv, unii proprietari și-au modificat programul. Această terasă, de exemplu, se închide în intervalul 11:00-19:00.
Iar în Cluj-Napoca, angajații unei firme de IT, care de obicei preferă să lucreze de acasă, acum au venit la birou, pentru că au aer condiționat.
Pentru toate aceste zile caniculare țineți cont de sfaturile specialiștilor: nu umblați prin soare și hidratați-vă corespunzator. În multe orașe au fost instalate corturi de prim ajutor.