Ce sanse la o viata normala au siamezele nascute la Pitesti. Ultimele 5 cazuri de la noi - esecuri
Caz medical foarte rar la Pitesti: o tanara de 21 de ani a nascut fetite siameze, care impart acelasi ficat. Se intampla o data la 70.000 de nasteri si ar putea fi o premiera nationala, daca specialistii reusesc sa le separe si sa le dea o viata autonoma.
Cele doua siameze nascute in a doua zi de Craciun la maternitatea din Pitesti ar putea avea sansa unei vieti normale. Medicii care le-au preluat la spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti spun ca fetitele ar putea fi separate prin operatie, la varsta de sase luni. Si asta pentru ca impart doar ficatul si fiecare dintre ele are o inima separata si functionala.
Eforturile echipei de la spitalul Grigore Alexandrescu sunt uriase. Au de rezolvat mai intai probleme care puteau fi usor evitate. Pentru ca sarcina nu a fost supravegheata, nimeni nu a stiut ca e vorba de doi bebelusi lipiti. Siamezele s-au nascut natural, dupa un travaliu dificil de cateva ore.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
2 kilograme si 800 de grame cantaresc amandoua. Sunt lipite in zona ficatului, impart o zona a toracelui si o portiune din abdomen. Siamezele au venit pe lume cu o luna inainte de termen, la Maternitatea Pitesti. Mama stia de la doctor ca va avea un singur copil, dar nu a mers la ecografie in lunile de sarcina. Mai rau, inainte de nastere, medicii nu i-au facut o asemenea analiza.
Nasterea fetitelor siameze a fost o surpriza totala pentru echipa medicala de la Pitesti, care asista o nastere naturala inainte de care nu se facuse, se pare, nicio ecografie. Asta pentru ca, in cazul depistarii asa-zisilor "gemeni lipiti", cezariana este o procedura obligatorie.
In acest caz, travaliul de cateva ore a dat peste cap organismul fragil al siamezelor. Trimise la Bucuresti in doar 4 ore, au ajuns deja cu dezechilibre renale si digestive.
Analiza de care depinde o posibila interventie de separare este ecografia cardiaca. Se stie ca sunt doua inimi, dar este posibil sa fie invelite intr-un singur perete. Ceea ce ar spori masiv dificultatea acestei operatii.
Intai trebuie separat ficatul. Pentru fiecare lob obtinut va fi refacuta structura vasculara, astfel incat bucatile sa functioneze autonom. Se trece apoi la o reconstructie a peretelui toracic si abdominal si in final, echipa face pasul cel mai riscant: separatia inimilor.
In Romania, cele cinci cazuri de siamezi cunoscute in ultimii 30 de ani s-au soldat cu esecuri. Copiii au murit in timpul tentativei de separare sau dupa operatie. O reusita in cazul gemenelor de la Mioveni ar insemna o premiera pe tara.
Pana atunci, o echipa de cel putin zece medici va avea grija ca malformatiile congenitale sa nu dea efecte majore. Fetitele sunt hranite acum prin gavaj, adica printr-un tub care merge direct in stomac. Nu au fost vizitate de parinti sau de rude.
Specialistii de la Grigore Alexandrescu au facut deja demersuri catre specialisti de peste hotare, cu care se vor consulta in privinta celei mai bune tactici de terapie.
In general, rata de supravietuire a siamezilor este de 25%, dar statistic vorbind, in cazul fetitelor, care au o rezistenta mai mare, programata genetic, creste pana la 35%.
Pana acum, o singura pereche de siameze nascute in Romania a fost separata cu succes. Se intampla insa acum 30 de ani, iar operatia a avut loc in Elvetia.
Cele mai recente studii arata insa ca, la gemenii siamezi care nu sunt separati, calitatea vietii si echilibrul psihic sunt superioare, fata de cei separati chirurgical. De aceea, recomandari recente ale specialistilor in asemenea malformatii este ca prioritatea sa fie supravietuirea impreuna, si nu despartirea fizica.
Cititi si:
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, copii, nastere, maternitate, doctori, siamezi,
Dată publicare:
27-12-2011 12:52