Ce sanse la o viata normala au siamezele nascute la Pitesti. Ultimele 5 cazuri de la noi - esecuri

×
Codul embed a fost copiat

Caz medical foarte rar la Pitesti: o tanara de 21 de ani a nascut fetite siameze, care impart acelasi ficat. Se intampla o data la 70.000 de nasteri si ar putea fi o premiera nationala, daca specialistii reusesc sa le separe si sa le dea o viata autonoma.

Cele doua siameze nascute in a doua zi de Craciun la maternitatea din Pitesti ar putea avea sansa unei vieti normale. Medicii care le-au preluat la spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti spun ca fetitele ar putea fi separate prin operatie, la varsta de sase luni. Si asta pentru ca impart doar ficatul si fiecare dintre ele are o inima separata si functionala.

Eforturile echipei de la spitalul Grigore Alexandrescu sunt uriase. Au de rezolvat mai intai probleme care puteau fi usor evitate. Pentru ca sarcina nu a fost supravegheata, nimeni nu a stiut ca e vorba de doi bebelusi lipiti. Siamezele s-au nascut natural, dupa un travaliu dificil de cateva ore.

2 kilograme si 800 de grame cantaresc amandoua. Sunt lipite in zona ficatului, impart o zona a toracelui si o portiune din abdomen. Siamezele au venit pe lume cu o luna inainte de termen, la Maternitatea Pitesti. Mama stia de la doctor ca va avea un singur copil, dar nu a mers la ecografie in lunile de sarcina. Mai rau, inainte de nastere, medicii nu i-au facut o asemenea analiza.

Nasterea fetitelor siameze a fost o surpriza totala pentru echipa medicala de la Pitesti, care asista o nastere naturala inainte de care nu se facuse, se pare, nicio ecografie. Asta pentru ca, in cazul depistarii asa-zisilor "gemeni lipiti", cezariana este o procedura obligatorie.

Citește și
copil bun
A invins moartea in prag de Craciun. Povestea fetitei care cantarea doar 300 de grame la nastere
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

In acest caz, travaliul de cateva ore a dat peste cap organismul fragil al siamezelor. Trimise la Bucuresti in doar 4 ore, au ajuns deja cu dezechilibre renale si digestive.

Analiza de care depinde o posibila interventie de separare este ecografia cardiaca. Se stie ca sunt doua inimi, dar este posibil sa fie invelite intr-un singur perete. Ceea ce ar spori masiv dificultatea acestei operatii.

Intai trebuie separat ficatul. Pentru fiecare lob obtinut va fi refacuta structura vasculara, astfel incat bucatile sa functioneze autonom. Se trece apoi la o reconstructie a peretelui toracic si abdominal si in final, echipa face pasul cel mai riscant: separatia inimilor.

In Romania, cele cinci cazuri de siamezi cunoscute in ultimii 30 de ani s-au soldat cu esecuri. Copiii au murit in timpul tentativei de separare sau dupa operatie. O reusita in cazul gemenelor de la Mioveni ar insemna o premiera pe tara.

Pana atunci, o echipa de cel putin zece medici va avea grija ca malformatiile congenitale sa nu dea efecte majore. Fetitele sunt hranite acum prin gavaj, adica printr-un tub care merge direct in stomac. Nu au fost vizitate de parinti sau de rude.

Specialistii de la Grigore Alexandrescu au facut deja demersuri catre specialisti de peste hotare, cu care se vor consulta in privinta celei mai bune tactici de terapie.

In general, rata de supravietuire a siamezilor este de 25%, dar statistic vorbind, in cazul fetitelor, care au o rezistenta mai mare, programata genetic, creste pana la 35%.

Pana acum, o singura pereche de siameze nascute in Romania a fost separata cu succes. Se intampla insa acum 30 de ani, iar operatia a avut loc in Elvetia.

Cele mai recente studii arata insa ca, la gemenii siamezi care nu sunt separati, calitatea vietii si echilibrul psihic sunt superioare, fata de cei separati chirurgical. De aceea, recomandari recente ale specialistilor in asemenea malformatii este ca prioritatea sa fie supravietuirea impreuna, si nu despartirea fizica.

 

Cititi si:

Cea mai tare imagine de pe Facebook! FOTO Poza care i-a facut pe rapidisti si dinamovisti sa exclame: 'Ce vaca de portar si-au luat oile'

Adrian Cristea e sfatuit de Bianca sa ramana in "Raiul" de la Cluj: "La Dinamo se prabusea stadionul pe el"

O, ce veste minunata: se va naste primul Zenga roman! Sotia lui Spiderman ii va darui si un baietel: "Sper sa devina fotbalist"

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
VIDEO. Medicii voiau sa-l deconecteze de la aparate, familia - gata sa-i doneze organele. Ce a urmat
VIDEO. Medicii voiau sa-l deconecteze de la aparate, familia - gata sa-i doneze organele. Ce a urmat

Sam Schmid, un student din Arizona, SUA, a fost grav ranit intr-un accident petrecut acum doua luni. Medicii erau convinsi ca tanarul de 21 de ani nu mai prezinta activitate cerebrala, iar familia semnase ca este de acord ca organele sa-i fie donate.

A invins moartea in prag de Craciun. Povestea fetitei care cantarea doar 300 de grame la nastere
A invins moartea in prag de Craciun. Povestea fetitei care cantarea doar 300 de grame la nastere

Avea 300 de grame la nastere si nimeni nu credea ca va prinde primul Craciun. Medicii erau pregatiti pentru ce este mai rau si nu se asteptau la un miracol.

Copil nascut cu doua capete, dar
Copil nascut cu doua capete, dar "perfect sanatos", spun medicii. Cum a reactionat mama

Medicii de la un spital din Anajas, Brazilia, au ramas fara cuvinte cand au vazut cum arata copilul pe care urma sa-l nasca o tanara. Fatul avea doua capete.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.

Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să
Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să "corupă" alegerile din 2016. Cum se apără

La New York a început, sâmbătă, procesul istoric în care Donald Trump e acuzat că a făcut plăți ilegale ca să ascundă o aventură amoroasă cu o vedetă din filmele pentru adulți.