A apărut cardul special pentru motocicliști, făcut după modelul din Anglia


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 26 Septembrie 2018 08:27
Categorie: Stiri actuale

Motocicliștii din România vor avea un card special, pe care va fi scris istoricul lor medical, după modelul din Marea Britanie.

Astfel, în cazul unui accident, salvatorii vor afla imediat dacă răniţii suferă de vreo boală sau alergie şi ce tratament au voie să primească.

Documentul, purtat în cască, va fi accesibil şi uşor de citit.

Korosi Kristof, inițiator proiect: "Cardul meu. Pe spate pasele de prim ajutor și aici informații care ajută pe domnii de la ambulanță."

Inițiativa aparține unor tineri din Uniunea Studenților Maghiari din Bihor. Toți sunt pasionați de motociclete și s-au inspirat de la englezi, care au un asemenea sistem. La noi, datele despre motocicliști vor fi scrise în trei limbi, română, engleză și maghiară.

Jakob Robert, inițiator proiect: "Primesc detalii vitale despre motociclist, informații despre alergii, despre boli, eventual istoric medical și persoana de contact. "

Pe lângă aceste informații, vor fi trecuți și pașii necesari pentru acordarea primului ajutor. Documentul va fi pus în captușeala căștii de protecție a fiecarui motociclist.

Inițiator proiect: "Abțibildul ăsta este pus ca salvatorul, când ajunge, să știe că este cardul. De aceea trebuie promovat în școli, în instituții, peste tot."

Până acum au fost emise 20.000 de astfel de carduri, cu ajutor financiar de la Consiliul Județean, dar și de la diverși sponsori. Ele vor fi împărțite gratuit.

Korosi Kristof, inițiator proiect: "Prin cluburi de motocicliști, la târguri, tuning-show-uri, încercăm să educăm oamenii, ceea ce este foarte important, de bulina asta: ca să nu scoată casca dacă vad pe cineva, motociclist, implicat într-un accident, că mai mult rău face decât bine."

Medicii spun că astfel de informații sunt utile, mai ales în situațiile în care sistemul electronic de date medicale nu este funcțional.

Aurelian Bulzan, medic UPU Oradea: "Din punct de vedere al pacientului, deoarece acesta poate fi ferit de anumite riscuri, administrări de medicamente care i-ar putea face rău, și pe partea medicală în special pentru medic pentru ca îi cunoaște istoricul."

Potrivit statisticilor de la Poliție, în România mor, în medie, 40 de motocicliști în fiecare an, din cauza accidentelor rutiere.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Un tânăr proaspăt căsătorit a murit după ce a plecat cu motocicleta, fără cască
Momentul în care un motociclist e proiectat pe plafonul unei mașini. Accidentul, filmat
Impactul dintre un motociclist și o mașină, surprins de o cameră de supraveghere
VIDEO PROTVPLUS.RO