700 dintre hackerii "albi" au facut o demonstratie la Bucuresti. Ce s-a intamplat cu telefoanele celor prezenti in sala

Ultimul update: Luni 23 Noiembrie 2015 01:08
Data publicarii: Vineri 20 Noiembrie 2015 18:52
Categorie: Actualitate

Protejati-va televizorul, ruterul sau interfonul! Daca sunt aparate inteligente, conectate la internet, va puteti trezi ca sunt sparte de baietii rai.

Avertismentul a fost lansat astazi chiar de hackeri. 700 dintre ei s-au adunat la Bucuresti intr-un concurs inedit - au accesat dispozitive electronice si au preluat controlul lor. Au reusit sa sparga si un bancomat pe care l-au golit.

Isi spun "white hackers", adica hackerii cei buni. Sunt de fapt specialisti in securitatea cibernetica, cei care atrag atentia asupra vulnerabilitatii sistemelor. Avertizeaza si pregatesc oameni si companii pentru atacurile infractorilo. Orice dispozitiv poate fi spart, spun ei, un routter, o camera web, un interfon inteligent sau un bancomat. Primul a fost spart ruterul. In doua ore a cazut si interfonul inteligent.

Hackerii au refuzat sa ne spuna care au fost punctele slabe. Datele vor fi transmise producatorului, care isi va face aparatul mult mai sigur. Ne sfatuiesc, insa, sa ne pazim. Exista deja sisteme care protejeaza televizorul inteligent, ruterul, frigiderul, telefonul.

"Daca din afara incerc sa interactionez cu telefonul aceasta solutie va reusi sa vada acest lucru si va reusi sa vada ca un atacator incearca sa faca ceva", spune Alexandru Balan, sponsor si organizator.

In timpul evenimentului, hackerii au intrat si in telefoanele nesecurizate ale celor prezenti in sala. Informatiile au fost afisate pe un monitor. Au fost si alte demonstratii spectaculoase.

„Hackerii de la acest eveniment incearca sa sparga sistemul electronic de la un bancomat. Vor pune bani virtuali pe un cont, dupa care ii vor scoate de acolo. Acest lucru este un test, insa se poate intampla si la o banca reala daca aceasta nu are sistemul bine securizat", relateaza Vitalie Cojocari, corespondent ProTV.

La inceputul anului, autoritatile din intreaga lume au descoperit o retea de infractori care au reusit sa fure un miliard de dolari din banci din toata lumea, inclusiv Romania. Criminalii patrundeau in sistemele bancilor, isi alimentau cardurile, apoi scoateau banii din bancomate.

"Cei din SUA vad Romania ca un loc cu experti buni in securitate, dar in acelasi timp o zona cu criminalitate cibernetica bine dezvoltata. Le aveti pe amandoua", spune Jayson E Street, specialist in securitate cibernetica.

In Ucraina, de pilda, bancherii au fost surprinsi sa vada cum bancomatele, fara sa fi fost atinse, au aruncat din senin pe jos toti banii.

Cum au folosit hackerii moldoveni un virus cibernetic pentru a fura 27 de milioane de euro. Reteaua, anihilata de autoritati
Cum au folosit hackerii moldoveni un virus cibernetic pentru a fura 27 de milioane de euro. Reteaua, anihilata de autoritati
VIDEO PROTVPLUS.RO
Robert Gavrilescu
Gorjean obligat de ANAF să aleagă între pensia de handicap și banii câștigati la nunți
Arena Națională se închide pentru câteva luni. Firea: „Care e vina mea?”
”Revoluția traficului”: Bucureștiul mai are ”doar” 2 locuri până va deveni cel mai aglomerat oraș din lume
Protest față de defrișări. "În centrul României va apărea un mare deşert"
CE avertizează România că ar putea comite un abuz cu GDPR în cazul RISE Project
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs explozia la fabrica de armament din Cugir
trecere de pietoni
Pietonii nu sunt în siguranță pe ”treceri” când traversează. Accident grav în Constanța
Ce spun psihologii despre atacul de la Brăila. "Astfel de lucruri se pot repeta oricând"
Monumentul drag românilor care va fi aici și peste o sută de ani
Brad uriaş de Crăciun, târât pe străzile din Lugoj. De unde a fost tăiat
Accident urmat de un incendiu, pe un drum din Agigea. Cum se simte șoferul
Legea offshore a fost promulgată de preşedinte. Ce prevede forma finală