700 dintre hackerii "albi" au facut o demonstratie la Bucuresti. Ce s-a intamplat cu telefoanele celor prezenti in sala

Dată publicare: 20-11-2015 18:52
Dată actualizare: 23-11-2015 01:08


Protejati-va televizorul, ruterul sau interfonul! Daca sunt aparate inteligente, conectate la internet, va puteti trezi ca sunt sparte de baietii rai.

Avertismentul a fost lansat astazi chiar de hackeri. 700 dintre ei s-au adunat la Bucuresti intr-un concurs inedit - au accesat dispozitive electronice si au preluat controlul lor. Au reusit sa sparga si un bancomat pe care l-au golit.

Isi spun "white hackers", adica hackerii cei buni. Sunt de fapt specialisti in securitatea cibernetica, cei care atrag atentia asupra vulnerabilitatii sistemelor. Avertizeaza si pregatesc oameni si companii pentru atacurile infractorilo. Orice dispozitiv poate fi spart, spun ei, un routter, o camera web, un interfon inteligent sau un bancomat. Primul a fost spart ruterul. In doua ore a cazut si interfonul inteligent.

Hackerii au refuzat sa ne spuna care au fost punctele slabe. Datele vor fi transmise producatorului, care isi va face aparatul mult mai sigur. Ne sfatuiesc, insa, sa ne pazim. Exista deja sisteme care protejeaza televizorul inteligent, ruterul, frigiderul, telefonul.

"Daca din afara incerc sa interactionez cu telefonul aceasta solutie va reusi sa vada acest lucru si va reusi sa vada ca un atacator incearca sa faca ceva", spune Alexandru Balan, sponsor si organizator.

In timpul evenimentului, hackerii au intrat si in telefoanele nesecurizate ale celor prezenti in sala. Informatiile au fost afisate pe un monitor. Au fost si alte demonstratii spectaculoase.

„Hackerii de la acest eveniment incearca sa sparga sistemul electronic de la un bancomat. Vor pune bani virtuali pe un cont, dupa care ii vor scoate de acolo. Acest lucru este un test, insa se poate intampla si la o banca reala daca aceasta nu are sistemul bine securizat", relateaza Vitalie Cojocari, corespondent ProTV.

La inceputul anului, autoritatile din intreaga lume au descoperit o retea de infractori care au reusit sa fure un miliard de dolari din banci din toata lumea, inclusiv Romania. Criminalii patrundeau in sistemele bancilor, isi alimentau cardurile, apoi scoateau banii din bancomate.

"Cei din SUA vad Romania ca un loc cu experti buni in securitate, dar in acelasi timp o zona cu criminalitate cibernetica bine dezvoltata. Le aveti pe amandoua", spune Jayson E Street, specialist in securitate cibernetica.

In Ucraina, de pilda, bancherii au fost surprinsi sa vada cum bancomatele, fara sa fi fost atinse, au aruncat din senin pe jos toti banii.


VIDEO PROTVPLUS.RO