Cum au folosit hackerii moldoveni un virus cibernetic pentru a fura 27 de milioane de euro. Reteaua, anihilata de autoritati

Dată publicare: 15-10-2015 08:12
Dată actualizare: 18-10-2015 00:16


virus

Un virus periculos a fost neutralizat de autoritatile din SUA si Marea Britanie. Acesta era folosit de hackeri din Republica Moldova si din alte tari est-europene pentru a fura date bancare si pentru a face transferuri ilegale de bani.

 

Capul retelei, Andrei Ghincul, un cetatean moldovean, a fost arestat in Cipru. Britanicii au anuntat insa ca vor urma noi arestari in acest dosar. Paguba este colosala: aproape 27 de milioane de euro numai in Marea Britanie si Statele Unite.

Dupa un an, cat a durat ancheta, investigatorii au reusit sa identifice reteaua de hackeri care a furat datele bancare a sute de mii de utilizatori ai serviciilor de home-banking din Marea Britanie si Statele Unite.

Simon Wood, anchetator: "Au folosit un virus "silentios". Adica nu iti dai seama ca ai calculatorul infectat. Este vorba de un virus ce dispune de mai multe cai de a obtine acces la datele tale bancare."

Virusul "Dridex" patrunde in calculator atunci cand utilizatorul deschide un email aparent inofensiv. Odata instalat, el inregistreaza parole si alte informatii de natura financiara pe care le trimite hackerilor. Apoi, acestia le folosesc pentru a face tranzactii bancare frauduloase. Specialistii britanici si americani au reusit intr-un final sa intrerupa fluxul de date ce le-a adus piratilor cibernetici castiguri colosale.

Tom Cheshire, corespondent Sky News: "Hackerii profita de punctul vulnerabil: calculatorul personal. Asa ca sfatul specialistilor este acelasi din anii '90: instaleaza-ti un program antivirus care sa fie in permamenta updatat si nu deschide niciun email suspect."

Autoritatile de la Londra i-au sfatuit pe britanici sa isi schimbe parolele mai des si sa isi monitorizeze tranzactiile bancare - reguli cunoscute, dar aplicate sporadic.

Chris Baraniuk, jurnalist: "Oamenii nu iau suficient de in serios infractiunile cibernetice. Cred ca se intampla asta din cauza numelui ce indica ceva indepartat, de pe alta lume. Totusi, vorbim de o simpla incalcare a legii, de oameni care sunt jefuiti."

Statele Unite au cerut extradarea celui care conducea reteaua - un barbat de 30 de ani din Republica Moldova, singurul din grup arestat pana acum.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO