7 militari care au murit în tragedia aviatică din județul Constanța au fost înmormântați cu onoruri militare
Ziua de 5 martie a fost una cernită pentru familiile și prietenii celor 8 militari români care și-au pierdut viața în dubla tragedie aviatică de miercuri seară. 7 dintre ei au fost conduși pe ultimul drum.
Șase au fost înmormântați cu onoruri militare în Cimitirul Eroilor din Constanța, iar copilotul elicopterului a fost înhumat în localitatea Lunca Corbului din județul Argeș.
Duminică, 6 martie, va fi înmormântat și pilotul aeronavei MiG-21 Lancer la cimitirul militar Ghencea 3 din Capitală.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pentru cei 6 militari ale căror trupuri au fost depuse la Muzeul Național de Marina din Constanța a fost ținută o ceremonie solemnă, la care a luat parte și ministrul Apărarii, Vasile Dîncu: "Numai cei mai buni plătesc cu viața, cei aleși plătesc datoria cu propria lor viață și nu șovăie când trebuie să lupte ca să-și salveze camarazii. Să le păstrăm vie amintirea!"
Soțiile îndurerate ale militarilor au cerut în lacrimi ca alții să nu mai moară în astfel de tragedii: "Schimbați aparatura! Faceți ceva pentru ei! Să nu mai moară alții, nevinovați ca ei!"
Pilotul elicopterului, locotenent-comandor Bogdan Florin, avea 41 de ani și era tatăl a trei copii. Din echipaj mai făceau parte și maistrul militar Gelu Banu, de 52 de ani, Cătălin Lateș, operator căutare-salvare, de 29 de ani și sergentul Ionuț Marinescu, de 43 de ani. Și ei erau părinți.
Valentin Iacobev, contraamiral de flotilă, comandantul Garnizoanei Constanța: "O tragedie la care nu ne-am așteptat, pe care nu ne-am dorit-o și pe care încercăm s-o gestionăm în condiții cât mai bune. Din când în când sunt situații care sunt cunoscute numai de către cei din teren, sunt particularități care din când în când schimbă sensul lucrurilor și rostul acestora."
În elicopterul prăbușit se aflau și doi scafandri militari, salvatori pe mare. Maistrul militar clasa a II-a, Sergiu Bosoi, avea 37 de ani și era tatăl a doi copii. Colegul său, maistru militar clasa I, Vlad Carp, avea 39 de ani și era și el tată.
Fănel Rădulescu, comandor inginer, comandant centrul de scafandri: "Suntem marea familie a scafandrilor și.... nu lăsăm pe nimeni în urmă!"
Sute de oameni i-au condus pe militari pe ultimult drum. 6 dintre ei au fost înmormântați la Cimitirul Eroilor din Constanța cu salve de tun. Din elicopter au fost aruncate flori.
În vârstă de 27 de ani, locotenentul Sorin Pătrașcu era copilotul elicopterului. Peste 2 luni trebuia să se căsătorească. El a fost înmormântat în localitatea Lunca Corbului, județul Argeș. Duminică, 6 martie, va fi condus pe ultimul drum și locotenent-comandorul Niță Iosif-Costinel la Cimitirul Militar Ghencea din București.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: constanta, elicopter, inmormantare, avion, militari, mihail kogalniceanu, tragedie,
Dată publicare:
05-03-2022 19:17