600 de elevi, unii cu medii peste 9, nu au fost repartizati la liceu. Eleva: "Am plans in hohote cinci ore incontinuu"
Lupta stransa a fost la colegiile de top, unde ultimele medii de admitere sunt aproape de 10 si mai mari cu pana la 12 sutimi fata de anul trecut. In acelasi timp, aproape 600 de elevi, unii cu medii de peste 9, au ramas pe dinafara.
Nu au fost repartizati la licee pentru ca nu au completat corect fisele cu optiuni.
La numai 15 ani, Antonia, din Brasov, a primit o lectie grea. Vrea sa ajunga medic veterinar si spera sa invete la un liceu bun. Doar ca nu a completat corect optiunile de licee si cu media 7,5 nu a fost admisa nicaieri.
Antonia Mihut: "Nu am intrat nicaieri. Am fost lasata pe langa pentru ca nu am pus un cod. O sa ajung la un liceu foarte prost. Am plans in hohote cinci ore incontinuu."
Denise Mihut: "Sistemul e atat de prost facut incat copiii, ca si copilul meu, au de suferit traume. Este o trauma psihica sa iei nota de evaluare buna si sa nu fii repartizat din cauza unei erori."
In aceasta situatie sunt 580 de copii, in toata tara. Au trecut prea putine licee si cu medii de admitere mai mari decat media lor. In Bucuresti, trei dintre ei au medii peste 9. In cazul lor, Inspectoratul Scolar da asigurari ca pot intra totusi la orice liceu doresc, printr-o suplimentare de locuri. Insa cei din tara vor fi repartizati acolo unde mai sunt locuri.
Maria Manea, Purtator de Cuvant al ISMB: "Nu mai vorbim anul acesta despre o etapa a doua de repartizare, dar vorbim despre o etapa a situtiilor speciale, cum sunt si acestea 14, care va incerca sa solutioneze toate aceste probleme in perioada 19-21 iulie 2017. Vor exista, clar, sanse pentru toti acesti copii in functie de media pe care o au. Principalul considerent pe care il avem in vedere este media."
Unii, desi cu medii mari, au trecut mai multe optiuni.
Acest elev, admis la Liceul Tudor Vianu din Capitala, de exemplu, a vrut sa nu stea cu emotii, desi avea media 9,75.
Victor Profir, elev: "Am pus 18 optiuni pe foaia de admitere."
Reporter: "De ce asa multe?"
Victor Profir, elev: "Ca sa fiu sigur ca intru undeva. Am zis ca poate, poate sa nu fie sanse sa nu intru."
Surprize pot aparea, spun parintii. Mai ales ca mediile de admitere la liceele de top au crescut cu pana la 12 sutimi, fata de anul trecut.
Primele cinci licee din tara, dupa media de admitere, sunt toate din Bucuresti. Primul este Liceul Sfantul Sava. Ultimul elev admis aici are media 9.97. Urmeaza in top liceele Gheorghe Lazar, Tudor Vianu, Mihai Viteazul si Gheorghe Sincai, ultimele medii de admitere fiind cuprinse intre 9,55 si 9,70.
Urmatoarele in top sunt licee din Constanta, Cluj-Napoca, Galati si alte doua din Bucuresti, la distanta mica, unele de altele. La toate sunt medii mai mari decat anul trecut, fenomen care nu e neaparat un motiv de bucurie, spun expertii. Mai ales ca la unele licee, precum "Doctor Mihai Ciuca" din Botosani s-a intrat si cu media 2.
Oana Moraru, expert in educatie: "Am inghetat de ani de zile intr-o structura evaluativa care nu arata nivelul de gandire adevarat al copilului si pot fi elevii dresati sa raspunda corect, sa bifeze. Plus ca sunt un pic subiectele mai blande, inclusiv corectura este mai permisiva."
Elevii care nu au intrat la liceu mai au o sansa pe 8 septembrie, atunci cand Ministerul Educatiei mai organizeaza o etapa de admitere.
Sursa: Pro TV
Etichete: liceu, admitere, gimnaziu, medii, repartizare,
Dată publicare:
13-07-2017 18:31