54 de perchezitii la firme suspectate de evaziune si spalare de bani. Cum a fost provocata paguba de 3 milioane euro
Un numar de 54 de perchezitii au loc, miercuri dimineata, in 14 judete si in Bucuresti, fiind vizate persoane si firme suspectate de infractiuni economice prin realizarea de achizitii de marfuri in sistem intracomunitar din Ungaria, Bulgaria si Polonia.
Prejudiciul este estimat la 3 milioane euro.
Potrivit unui comunicat al Politiei Romane, miercuri dimineata, peste 250 de politisti, dintre care 75 specializati in investigarea fraudelor, sprijiniti de politisti de investigatii criminale, ordine publica si arme, explozivi si substante periculoase, precum si luptatori de actiuni speciale si jandarmi fac 54 de perchezitii in Bucuresti si in 14 judete, respectiv Mehedinti, Iasi, Giurgiu, Bihor, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Dolj, Vrancea, Buzau, Ilfov, Ialomita si Galati, pentru probarea activitatii infractionale a mai multor persoane fizice si juridice suspectate de evaziune fiscala si spalare de bani.
Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, 11 perchezitii au loc in Mehedinti, cinci in Bucuresti, Arges, Valcea, Iasi și Bihor, patru in Giurgiu și Prahova, doua in Ilfov, Dambovita si Vrancea si cate una in Dolj, Galați, Ialomita si Buzau.
Perchezitiile au loc la locuinte si sedii de societati comerciale, urmand sa fie puse in aplicare 30 de mandate de aducere. ”Este vizata verificarea legalitatii activitatii desfasurate de catre persoanele banuite prin intermediul a 40 de societati comerciale din Romania si a zece societati comerciale din Ungaria, Bulgaria si Polonia”, se mai arata in comunicatul Politiei Romane.
In fapt, in perioada 2013 – 2014, reprezentantii societatilor implicate ar fi realizat achizitii de marfuri in sistem intracomunitar din Ungaria, Bulgaria si Polonia (mase plastice, materiale de constructie, profile din PVC, tevi, tabla, fier beton), pe care le-ar fi revandut pe piata interna, sustragandu-se de la plata TVA si a impozitului pe profit, prin inregistrarea in contabilitate de achizitii fictive de la alte societati controlate de persoanele suspectate.
Activitatile infractionale s-ar fi derulat in complicitate cu mai multi transportatori care schimbau documentele de transport la intrarea in tara, creand astfel o aparenta de legalitate a transporturilor de marfuri. Prejudiciul estimat pana in prezent este de trei milioane de euro, reprezentand taxe si impozite sustrase de la plata.
Intreaga activitate beneficiaza de suportul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii. Actiunea se desfasoara in cadrul unui dosar penal aflat in instrumentarea Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti.