Primele efecte după modificarea legii siguranței rutiere. În cât timp și-au primit șoferii permisele după ce au fost testați
Polițiștii de la rutieră au avut miercuri acțiuni în toată țara. Le-au explicat șoferilor noile prevederi privind suspendarea permisului de conducere.
În cazul unui rezultat pozitiv la testarea rapidă antidrog, conducătorii auto primesc înapoi permisul de conducere dacă în 72 de ore polițiștii nu primesc confirmarea rezultatului și de la medicii legiști.
Potrivit ultimelor date furnizate de polițiștii de la brigada rutieră în ultimele 20 de zile au fost depistați în trafic 27 de șoferi care la testul rapid antidrog au ieșit pozitiv pentru conducere sub influența substanțelor interzise.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Analizele de sânge au confirmat pentru 23 dintre ei că au consumat droguri înainte să se urce la volan. Doar în cazul a patru șoferi, analizele făcute de medicii legiști au confirmat că aveau în sânge alte substanțe, cel mai probabil medicamente care nu le puneau în pericol reflexele sau nu influențau în niciun fel condusul.
Aceștia, spun polițiștii au și primit deja permisele înapoi, însă interesant este că de luni avem această nouă ordonanță de urgență în vigoare, și dacă în termen de 72 de ore să presupunem acești 27 de șoferi nu primeau analizele de sânge la timp ar fi primit în 72 de ore permisele înapoi.
Întregul scandal a pornit de la neîncrederea șoferilor față de această testare rapidă în stradă, pentru că, spun ei între 15 și 20%, arată și datele furnizate de Poliția Română, testarea din stradă este infirmată în această proporție de 15-20% de analizele de sânge.
Deci, aceste testări rapide dau rezultate pe care medicii legiști nu le confirmă între 15 și 20%. Însă, de cele mai multe ori aceste teste nu dau greș, și de aici întreaga discuție. Șoferii sunt nemulțumiți susțin că ar trebui să circule în baza unei dovezi, polițiștii spun că nu sunt de acord pentru că ei nu pot stabili cu exactitate dacă un șofer iese pozitiv la testarea rapidă pentru că a luat un medicament sau pentru se află sub influența unei substanțe interzise.
Așa că nu se poate aplica această măsură, șoferii trebuie să predea carnetul dacă refuză testarea și 72 de ore vor trebui să aștepte până când vor primi automat permisul înapoi.
Polițiștii au precizat că dacă în tremen de 72 de ore rezultatul din stradă nu este confirmat și de analizele de sânge, atunci din baza de date se va opera automat și permisul devine din nou valabil.
Acum sunt mai multe opțiuni în funcție de ce alege fiecare șofer, fie primește permisul acasă prin poștă, fie îl ridică personal.
Dacă în ziua aceea merge să-l ridice se află cumva la volanul mașinii, polițiștii în cauzl în care îl opresc, ar trebui să-l amendeze pentru că nu are fizic documentul la el, însă dacă vorbim de un rezultat fals pozitiv, iar permisul este reținut la poliție, agenții de la circulație spun că nu vor da amendă șoferului care este practic nevinovat și merge să își ridice permisul de conducere, pentru simplu fapt că nu îl are fizic la el.
Șofer: „În cazul în care conducătorii auto refuză testarea cu drugtestul sau etilotestul, se va reține permisul pentru 72 de ore până la sosirea probelor biologice”.
Șofer: „În trecut se întâmplă să dureze chiar și 5,6 luni de zile până iți recuperai permisul înapoi în cazul în care erai nevinovat.
Reporter: Acum 72 de ore e acceptabil?
Șofer: Dacă ești nevinovat tot nu este ok. Te pune pe drumuri, te trimite mai departe să pierzi timp. Ce primim noi că șoferi în caz că suntem nevinovați”.
Așadar nici această prevedere nu îi mulțumește pe șoferi, care și-ar dori să poată circula cu o dovada până la sosirea analizelor de sânge. Polițiștii nu sunt de acord.
Comisar șef Radu Gâtan - Șef Serviciu la Brigada Rutieră a DGPMB: „Așa cum putem avea un șofer căruia îi iese pozitiv și afirmă că a consumat diferite medicamente, tot așa putem avea șoferi aflați în stare vădită sub influența substanțelor interzise și nu putem să-i lăsăm în trafic."
Mulți șoferi nu au încredere în testele rapide antidrog. Potrivit poliției, rezultatele pozitive înregistrate de aparate sunt infirmate în proporție de 15-20% la analizele de sânge. Un tânăr a dorit să fie testat știind că a luat un medicament care ar putea influenta rezultatul.
Șofer: „Am luat un medicament de cap, nu mai stiu exact cum se numea, acum două zile.
Reporter: Aveați emoții?
Șofer: Nu. Nu am zis că nu am încredere doar că au existat multe suspiciuni.”
Nu toate persoanele oprite în trafic sunt automat testate și pentru alcool sau droguri, ci doar atunci când șoferul...
Comisar șef Radu Gâtan - Șef Serviciu la Brigada Rutieră a DGPMB: „Are un comportament vadit sub influența substanțelor psihoactive, este agitat, are pupilele dilatate, e agresiv verbal și mai sunt situațiile prevazute de actuala OUG, în care polițistul e obligat să testeze, anume: dacă are în mașină sticle cu alcool desfăcute sau urme de substanțe psihoactive, ori în situatia în care șoferul oprit în ultimii trei ani are contravenții cu privire la consumul de alcool."