Primii șoferi care și-au primit permisele înapoi după ce au fost depistaţi pozitiv la DrugTest. Ce s-a întâmplat în 48 de ore
Primele permise reținute pentru suspiciunea de consum de droguri au fost returnate posesorilor, la împlinirea termenului de 48 de ore în care analizele de laborator au infirmat prezența drogurilor. Sunt patru șoferi în această situație.
Primele patru permise de conducere retrase după intrarea în vigoare a ordonanţei pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere au fost returnate şoferilor după ce rezultatele analizelor au fost eliberate în mai puţin de 48 de ore de la recoltare, a anunţat, miercuri, Radu Gâtan, şef-serviciu la Brigada Rutieră a Capitalei.
„Prevederile intrate în vigoare luni în cazul refuzului de testare la alcool şi droguri se aplică inclusiv şoferilor care au refuzat testarea sau au fost depistaţi pozitiv la DrugTest începând cu data de 29 iunie, când a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa 84. (...) Din cei 27 de şoferi testaţi pozitiv începând cu data de 29 iunie şi până luni, pentru 24 dintre ei rezultatele au fost confirmate pozitiv de către Institutul Naţional de Medicină Legală 'Mina Minovici', iar pentru cei patru care au afirmat că au consumat diverse medicamente rezultatele au venit negative. În cursul zilei de marţi, Brigada Rutieră a procedat la restituirea permiselor de conducere acelor patru persoane în cauză. Încă din momentul în care Brigada Rutieră a primit buletinele de analiză toxicologică de la INML, colegii mei au procedat la validarea dreptului de a conduce în bazele de date, astfel încât să nu fie nicio problemă în situaţia în care conducătorul este oprit în trafic", a declarat Gâtan, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit acestuia, rezultatele analizelor au venit în mai puţin de 48 de ore de la recoltare.
Ordonanţa de urgenţă care prevede reţinerea permisului de conducere pentru şoferii ce refuză testarea sau ies pozitiv la testul pentru alcool ori substanţe psihoactive şi restituirea lui dacă nu primesc rezultatul analizelor în termen de 72 de ore de la recoltare a fost publicată luni în Monitorul Oficial.
Guvernul a adoptat, joia trecută, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere.
Executivul a adus o serie de clarificări cu privire la situaţia şoferilor asupra cărora există suspiciuni privind consumul de substanţe psihoactive ca urmare a testării, precum şi a celor care refuză testarea.
Potrivit Guvernului, noua legislaţie urmăreşte să asigure echilibrul între scopul legislaţiei rutiere de a proteja viaţa şi sănătatea şi nevoia de clarificare cât mai rapidă a unor situaţii. Astfel, pentru reducerea timpilor de aşteptare, se stabileşte un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice în vederea constatării prezenţei sau absenţei substanţelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române. Termenul se calculează de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.
Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive.
Aplicarea acestor reglementări urmează să fie atent monitorizată. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne vor prezenta lunar Guvernului o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore.
Şoferii îşi vor primi carnetul de conducere înapoi în baza rezultatului analizelor probelor biologice care atestă absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge. De asemenea, un şofer îşi poate primi înapoi carnetul şi în cazul în care instituţiile de medicină legală nu au comunicat rezultatul în timp util, respectiv la expirarea celor 72 de ore de la recoltare.