Patru avioane de luptă rusești au fost interceptate de poliția aeriană NATO deasupra Mării Negre în ultimele zile
Patru avioane de luptă rusești au fost interceptate de poliția aeriană NATO deasupra Mării Negre, doar în ultimele 20 de zile. Aeronavele au fost interceptate, de fortele aliantei Nord-Atlantice, care supravegheaza și spațiului aerian al Romaniei.
De când rușii și-au intensificat atacurile în sudul și estul Ucrainei, piloții aliați dislocați în România sunt în alertă sporită.
Centrul de operațiuni aeriene combinate de la Torrejon din Spania este locul de unde se văd toate intrările neautorizate ale unui avion inamic în spațiul aerian al NATO. De aici sunt ordonate și intervențiile prompte de interceptare iar astfel de misiuni s-au înmulțit de când a izbucnit războiul. Mai ales deasupra Mării Negre, dată fiind apropierea de zona de conflict. Nu mai puțin de 4 avioane rusești de luptă au fost interceptate în spațiul controlat de forțele NATO.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lewis Travers, pilot Typhoon: ”Pentru început, interceptăm avionul, încercăm să luăm legătura cu el, îl întrebăm ce face în zonă și de ce, dacă are nevoie de asistență, și de acolo, continuăm acțiunile în funcție de scenariu, de unde se află, ce fac și încotro se îndreaptă, dacă este sau nu înarmat.”
Mareșal șef Mike Wingstin, Șeful Statului Major Al Forțelor Aeriene Britanice: ”Forțele noastre aeriene sunt în prima linie a apărării NATO. Din nordul îndepărtat, din Norvegia, până aici la Marea Neagră și mai departe în Mediterana, sunt avioanele NATO pregătite întotdeauna să își ia zborul pentru a proteja țările și populațiile noastre și pentru a le apăra.”
Ca urmare a invaziei ruse, NATO și-a întărit apărarea pe întreg flancul estic inclusiv forțele aeriene care execută poliția aeriană. 2 aeronave britanice Typhoon s-au alăturat celor 4 deja prezente la Mihail kogalniceanu si vor asigura vreme de câteva luni spațiul aerian al României. Acestea completează forțele deja existente: opt avioane Typhoon italiene, MiG-21 Lancer și F-16 românești și șase F-16 americane.
Spațiul aerian de deasupra apelor internaționale ale Marii Negre a fost împărțit conform convenției de la Montego Bay din 1925, fiecărei țări riverane, întocmai ca feliile de tort. României îi revine felia care se întinde de la limita de 12 mile marine de țărm până unde este spațiul aerian național, până la o distanță de 48 și respectiv 66 de mile marine în larg pe porțiunea cea mai extinsă. După anexarea Crimeei, Rusia a ajuns să controleze aproape jumătate din Marea Neagră inclusiv spațiul aerian eferent.
Piloții alianței sunt pregătiți să intervină în orice clipă, zi și noapte, în doar câteva minute de la declanșarea alertei. Acționează doar după proceduri foarte clare.
Lewis Travers, pilot Typhoon: ”Este foarte solicitant, sângele îți curge cu viteză, așa că încercăm să ne menținem focusați și să fim disciplinați ca să ne asigurăm că facem totul corect chiar dacă lucrurile se întâmplă cu viteză. În cel mai rău caz, putem fi nevoiți să doborâm avionul inamic, dar vom face asta doar dacă va fi absolut necesar ,dar asta este cumva cel mai rău scenariu al misiunii noastre.”
Misiunea de politie aeriană este o operațiune pur defensivă și reprezintă o misiune permanentă a NATO care a început în 1961 în timpul războiului rece.