33.000 de români care urmau să se vaccineze cu serul AstraZeneca și-au anulat programările
Comitetul Naţional pentru Vaccinare a hotărât luni seară ca România să continue imunizarea cu AstraZeneca.
Asta după ce Franța, Germania, Italia şi Spania au anunțat că suspendă vaccinarea cu acest ser, până când se pronunță Agenția Europeană a Medicamentului, de la care se aşteaptă, cât mai curând, un verdict. În Italia, un profesor de 58 de ani a murit, la o zi după vaccin. Din acelaşi lot, la noi au fost imunizați 61.000 de români.
Valeriu Gheorghiţă, coordonator vaccinare: „Am decis la acest moment continuarea vaccinării cu AstraZeneca. Acelaşi nivel de recomandare, adică beneficiile la acest moment depăşesc riscurile."
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Faptul că unele ţări au decis să oprească vaccinarea cu serul britanic, a făcut ca 33.000 de români să îşi anuleze programarea la imunizarea cu AstraZeneca.
Valeriu Gheorghiţă: „Deşi şi-au anulat programarea un număr mare de persoane, un număr şi mai mare de persoane şi-au făcut programare pe aceste centre.”
Mai exact, aproape 170.000 de oameni urmează să fie vaccinaţi cu prima doză din serul creat de Oxford.
Pe de altă parte, printre ţările care au oprit complet imunizarea cu acest ser se numără şi Germania.
Jens Spahn, ministrul german al Sănătății: "În urma recomandării venite de la Institutul Paul Ehrlich, guvernul federal a suspendat vaccinările anti-COVID cu serul AstraZeneca, o măsură de precauție. În spatele acestei decizii sunt noile cazuri raportate de tromboză cerebrală, care au apărut în aceeași perioadă cu vaccinarea AstraZeneca."
Italia, Franţa şi Spania au luat ieri aceeaşi decizie, la fel şi alte state mai mici din Europa. Toate aşteaptă verdictul Agenției Europene a Medicamentelor, care se reunește astăzi.
Carlina Darias, ministrul spaniol al Sănătății: "Am decis să suspendăm temporar şi preventiv (vaccinarea cu AstraZeneca), pentru următoarele câteva săptămâni, până când Agenţia Europeană a Medicamentelor va putea evalua în detaliu aceste cazuri, iar agenţiile farmaceutice naţionale vor putea da un răspuns."
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "La recomandarea ministrului Solidarităţii şi Sănătăţii, s-a luat decizia de a suspenda - din precauţie - administrarea serului AstraZeneca, sperând într-o reluare rapidă, dacă avizul Agenţiei Europene a Medicamentului o va permite. Deci suspendam până marţi după-amiază."
Şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii va lua marți în discuţie problema vaccinurilor AstraZeneca. Instituţia a anunţat deja că datele preliminare nu arată vreo legătură între cazurile de tromboză şi vaccin.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS: "Asta nu înseamnă neapărat că aceste evenimente sunt legate de vaccinare, dar este o practică de rutină să fie investigate, iar (măsura suspendării) arată că sistemul de supraveghere și control funcționează."
Profesorul Paul Hunter, membru al Centrului de Cercetare la Norwich School of Medicine Irlanda: "Va fi mai dificil pentru oameni să accepte vaccinul. Programările vor fi amânate și, dacă se va întâmpla acest lucru, așa cum va fi cu siguranță, va duce la îmbolnăvirea mai multor persoane, mai mulți oameni vor ajunge în stare gravă și mai mulți vor muri."
Compania AstraZeneca a spus că a analizat cazurile a peste 17 milioane de oameni care au fost vaccinați cu vaccinul său anti-Covid și ancheta nu a dezvăluit nicio dovadă privind riscul crescut de formare a cheagurilor de sânge. Producătorul de medicamente a spus că nu există probleme confirmate referitoare la calitate vreunui lot de vaccin folosit în Europa și în restul lumii.
EMA consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) rămâne ''ferm convinsă'' că beneficiile vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca depăşesc riscurile, a declarat marţi directoarea executivă acestei instituţii, Emer Cooke, în urma semnalării unor posibile efecte secundare, dar fără o legătură dovedită în acest stadiu, relatează AFP şi Reuters.
Circa 15 state europene, printre care Germania, Franţa şi Italia, au suspendat ca măsură de precauţie administrarea vaccinului AstraZeneca, în urma semnalării unor probleme sanguine la persoane inoculate cu acest ser, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge (tromboze).
Emer Cooke a spus că nu există indicii conform cărora problemele de coagulare a sângelui, care au fost ''foarte rare'', au fost cauzate de vaccin, dar experţii evaluează această posibilitate, iar testele clinice au relevat ''un foarte mic număr de dezvoltare a unor cheaguri sanguine''.
Încrederea în siguranţa vaccinurilor este primordială, iar agenţia europeană face în prezent o evaluare a fiecărui caz în parte, a dat asigurări directoarea EMA.
''Beneficiile continuă să depăşească riscurile, dar este o preocupare serioasă şi ea are nevoie de o evaluare ştiinţifică detaliată şi riguroasă'', a mai menţionat Emer Cooke, adăugând că rezultatele acestei evaluări vor fi discutate joi în comitetul pentru siguranţă al EMA şi apoi vor fi făcute publice.