33.000 de români care urmau să se vaccineze cu serul AstraZeneca și-au anulat programările

×
Codul embed a fost copiat

Comitetul Naţional pentru Vaccinare a hotărât luni seară ca România să continue imunizarea cu AstraZeneca.

Asta după ce Franța, Germania, Italia şi Spania au anunțat că suspendă vaccinarea cu acest ser, până când se pronunță Agenția Europeană a Medicamentului, de la care se aşteaptă, cât mai curând, un verdict. În Italia, un profesor de 58 de ani a murit, la o zi după vaccin. Din acelaşi lot, la noi au fost imunizați 61.000 de români.

Valeriu Gheorghiţă, coordonator vaccinare: „Am decis la acest moment continuarea vaccinării cu AstraZeneca. Acelaşi nivel de recomandare, adică beneficiile la acest moment depăşesc riscurile."

Faptul că unele ţări au decis să oprească vaccinarea cu serul britanic, a făcut ca 33.000 de români să îşi anuleze programarea la imunizarea cu AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiţă: „Deşi şi-au anulat programarea un număr mare de persoane, un număr şi mai mare de persoane şi-au făcut programare pe aceste centre.”

Citește și
AstraZeneca
Un expert sanitar britanic susţine că suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca ar putea reprezenta un „dezastru''

Mai exact, aproape 170.000 de oameni urmează să fie vaccinaţi cu prima doză din serul creat de Oxford.

Pe de altă parte, printre ţările care au oprit complet imunizarea cu acest ser se numără şi Germania.

Jens Spahn, ministrul german al Sănătății: "În urma recomandării venite de la Institutul Paul Ehrlich, guvernul federal a suspendat vaccinările anti-COVID cu serul AstraZeneca, o măsură de precauție. În spatele acestei decizii sunt noile cazuri raportate de tromboză cerebrală, care au apărut în aceeași perioadă cu vaccinarea AstraZeneca."

Italia, Franţa şi Spania au luat ieri aceeaşi decizie, la fel şi alte state mai mici din Europa. Toate aşteaptă verdictul Agenției Europene a Medicamentelor, care se reunește astăzi.

Carlina Darias, ministrul spaniol al Sănătății: "Am decis să suspendăm temporar şi preventiv (vaccinarea cu AstraZeneca), pentru următoarele câteva săptămâni, până când Agenţia Europeană a Medicamentelor va putea evalua în detaliu aceste cazuri, iar agenţiile farmaceutice naţionale vor putea da un răspuns."

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "La recomandarea ministrului Solidarităţii şi Sănătăţii, s-a luat decizia de a suspenda - din precauţie - administrarea serului AstraZeneca, sperând într-o reluare rapidă, dacă avizul Agenţiei Europene a Medicamentului o va permite. Deci suspendam până marţi după-amiază."

Şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii va lua marți în discuţie problema vaccinurilor AstraZeneca. Instituţia a anunţat deja că datele preliminare nu arată vreo legătură între cazurile de tromboză şi vaccin.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS: "Asta nu înseamnă neapărat că aceste evenimente sunt legate de vaccinare, dar este o practică de rutină să fie investigate, iar (măsura suspendării) arată că sistemul de supraveghere și control funcționează."

Profesorul Paul Hunter, membru al Centrului de Cercetare la Norwich School of Medicine Irlanda: "Va fi mai dificil pentru oameni să accepte vaccinul. Programările vor fi amânate și, dacă se va întâmpla acest lucru, așa cum va fi cu siguranță, va duce la îmbolnăvirea mai multor persoane, mai mulți oameni vor ajunge în stare gravă și mai mulți vor muri."

Compania AstraZeneca a spus că a analizat cazurile a peste 17 milioane de oameni care au fost vaccinați cu vaccinul său anti-Covid și ancheta nu a dezvăluit nicio dovadă privind riscul crescut de formare a cheagurilor de sânge. Producătorul de medicamente a spus că nu există probleme confirmate referitoare la calitate vreunui lot de vaccin folosit în Europa și în restul lumii.

EMA consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile

 

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) rămâne ''ferm convinsă'' că beneficiile vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca depăşesc riscurile, a declarat marţi directoarea executivă acestei instituţii, Emer Cooke, în urma semnalării unor posibile efecte secundare, dar fără o legătură dovedită în acest stadiu, relatează AFP şi Reuters.

Circa 15 state europene, printre care Germania, Franţa şi Italia, au suspendat ca măsură de precauţie administrarea vaccinului AstraZeneca, în urma semnalării unor probleme sanguine la persoane inoculate cu acest ser, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge (tromboze).

Emer Cooke a spus că nu există indicii conform cărora problemele de coagulare a sângelui, care au fost ''foarte rare'', au fost cauzate de vaccin, dar experţii evaluează această posibilitate, iar testele clinice au relevat ''un foarte mic număr de dezvoltare a unor cheaguri sanguine''.

Încrederea în siguranţa vaccinurilor este primordială, iar agenţia europeană face în prezent o evaluare a fiecărui caz în parte, a dat asigurări directoarea EMA.

''Beneficiile continuă să depăşească riscurile, dar este o preocupare serioasă şi ea are nevoie de o evaluare ştiinţifică detaliată şi riguroasă'', a mai menţionat Emer Cooke, adăugând că rezultatele acestei evaluări vor fi discutate joi în comitetul pentru siguranţă al EMA şi apoi vor fi făcute publice.

Citește și...
Tot mai mulți români anulează programările cu vaccinul AstraZeneca. Gheorghiță: Beneficiile depășesc riscurile
Tot mai mulți români anulează programările cu vaccinul AstraZeneca. Gheorghiță: Beneficiile depășesc riscurile

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat că decizia de a continua sau stopa vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca a fost una extrem de dificilă, dar că beneficiile la acest moment depăşesc riscurile.

Un expert sanitar britanic susţine că suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca ar putea reprezenta un „dezastru''
Un expert sanitar britanic susţine că suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca ar putea reprezenta un „dezastru''

Un profesor de medicină experimentală de la Imperial College London din Marea Britanie a declarat că decizia de a suspenda temporar administrarea vaccinului Oxford/AstraZeneca ar putea reprezenta un „dezastru'', relatează marţi agenţia DPA.

UE nu exclude acţiuni judiciare împotriva AstraZeneca: „Europa nu va fi vreo jucărie simpatică de pluș”
UE nu exclude acţiuni judiciare împotriva AstraZeneca: „Europa nu va fi vreo jucărie simpatică de pluș”

Uniunea Europeană nu exclude acţiuni judiciare împotriva companiei farmaceutice AstraZeneca, a declarat marţi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, citat de AFP.

Portugalia, Letonia și Suedia au suspendat vaccinarea cu serul de la AstraZeneca
Portugalia, Letonia și Suedia au suspendat vaccinarea cu serul de la AstraZeneca

Portugalia şi Letonia au anunţat, luni, suspendarea vaccinării cu serul de la AstraZeneca împotriva Covid-19, după ce acest lucru a mai fost anunţat de Germania, Spania, Italia, Franţa şi Slovenia.

Recomandări
Explozie pe un aerodrom din Rusia. Sunt trei morţi şi şase răniţi | VIDEO
Explozie pe un aerodrom din Rusia. Sunt trei morţi şi şase răniţi | VIDEO

Trei persoane ar fi fost ucise şi şase rănite după ce o cisternă cu combustibil a explodat pe un aerodrom din Rusia.

Revocarea lui Bădălău, decisă luni la prânz. Are loc votul în plen
Revocarea lui Bădălău, decisă luni la prânz. Are loc votul în plen

Revocarea lui Niculae Bădălău din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi ajunge luni la comisiile de buget-finațe. Raportul acestora este așteptat până la prânz.

Programul Rabla pentru Electrocasnice. Voucherele se acordă de luni. Care sunt produsele incluse în prima etapă
Programul Rabla pentru Electrocasnice. Voucherele se acordă de luni. Care sunt produsele incluse în prima etapă

Persoanele fizice se pot înscrie de luni, de la ora 10.00, în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor destinate achiziţionării de maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare.