Militari din patru judete mobilizati la aplicatia "Wind Spring 15". Desfasurarea masiva de forte de la Smardan
A sunat alarma in garnizoanele Buzau, Focsani, Braila si Galati, unde peste 2.000 de militari au fost chemati pentru cel mai amplu exercitiu din ultimii sase ani.
La aplicatia, care va avea loc la Smardan, in judetul Galati, sunt mobilizati romani, americani, britanici, dar si ofiteri din Republica Moldova. In contextul evenimentelor din Ucraina, oficialii NATO vor sa vada cum ar reactiona trupele aliate.
Aplicatia, denumita "Wind Spring 15", va fi o desfasurare impresionanta de forte. Din momentul in care s-a dat alarma, cei peste 2.000 de militari, cu 500 de vehicule, au fost gata pentru deplasare cu toata tehnica in mai putin de 6 ore.
Din judetul Galati va pleca spre poligonul Smardan un batalion de tancuri, din Braila unul de artilerie, din Vrancea - infanteria, iar de la Buzau vor ajunge generalii de divizie care vor coordona totul.
Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale: "Acest exercitiu nu poate fi considerat unul de pregatire pentru razboi. Acest exercitiu, asa cum am precizat, a fost prevazut in planul de instruire."
Debutul n-a fost unul glorios. In zori, ministrul Apararii a cerut sa i se faca legatura radio cu unul dintre sefii operatiunilor. Si-a pierdut insa rabdarea dupa aproape un minut si jumatate de asteptare.
Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale: "Rabdarea mea nu este proportionala cu detaliile, cu tehnica pe care o avem si este tehnica de varf."
Exercitiul de la Smardan va dura pana la sfarsitul lunii aprilie.
Un exercitiu atat de amplu de alarmare nu a mai fost facut in Romania din 2009, din cauza problemelor financiare. In poligonul de la Smardan se vor afla, pe langa romani, si militari din Statele Unite, Marea Britanie si Republica Moldova, tara care participa ca invitata.
De altfel, in contextul evenimentelor din Ucraina, Alianta Nord Atlantica a stabilit ca, de anul acesta, pe flancul estic al NATO si al Uniunii Europene vor stationa, in permanenta, trupe multinationale. Romania detine avioane de vanatoare la Campia Turzii, infanterie marina americana la Mihail Kogalniceanu, precum si un distrugator NATO ce patruleaza in apele teritoriale ale Marii Negre.