300.000 de bucureșteni, obligați să plătească o nouă taxă, până la 30 septembrie
În aceste zile, peste 300.000 de bucureşteni primesc în plic invitaţia de a achita, până în ultima zi din septembrie, o nouă taxa locală numită "de salubrizare".
Este vorba de vechea taxa pentru colectarea gunoiului, pe care oamenii o plăteau lunar, odată cu întreţinerea. Din cauza datornicilor, se colectau însă cel mult jumătate din bani, aşa că noua metodă îi va obliga pe cetăţeni să fie la zi dar şi să stea la o coadă în plus.
De la 8 lei lunar, taxa de gunoi scade, în sectorul 4, la 5, doar că trebuie achitată pe tot anul, iar proprietarul va merge cu foaia primită la primărie, la Direcţia de Taxe şi Impozite.
DANIEL BĂLUŢĂ, PRIMARUL SECTORULUI 4: ''Miza pe care o avem e ca acest grad de colectare să ajungă la 85 la sută, ceea ce ne-a şi permis să şi micşorăm această taxa de salubrizare. Cei care nu plătesc vor avea poprire pe cont.''
Aşadar, dacă nu primiţi plicul care e alb, fără expeditor, mergeţi singuri la ghişee. Atenţie, primăria nu mai exclude copiii sub 3 ani de la plata salubrizării.
Până la urmă, e de înţeles preocuparea autorităţilor de a colecta mai mulţi bani, pentru a-i dirija spre un element esenţial de civilizaţie: curăţenia. Dar cum stăm astăzi? La câteva zeci de metri de Biblioteca Naţională, alături de cheiul Dâmboviţei şi peste drum de clădirile de sticlă cu birouri moderne avem tabloul ineficienţei sistemului actual de salubritate.
Insule de gunoaie, apărute spontan ori ridicate de firmele de salubritate găsim şi lângă Academia Română.
Începând din 2018, taxa de salubrizare va creşte sau cel mai probabil, se va dubla. Sunt însă în discuţii câteva reduceri, de exemplu, pentru cei care plătesc, până la 1 aprilie, pentru tot anul în curs.