30 de ani de SMURD. S-a început cu o singură ambulanță în 1990
Se împlinesc 30 de ani de când echipajele SMURD „aduc spitalul la pacient" și salvează vieți. Totul a început cu un vis și o mână de voluntari curajoși.
Dacă în trecut momentul era sărbătorit cu fast în toată țara, acum, din cauza pandemiei, evenimentul a fost unul tăcut, iar felicitările s-au mutat în mediul online.
La Târgu Mureș, unii dintre cei care au fost protagoniști ai începutului și-au amintit de prima intervenție.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Povestea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, cunoscut drept SMURD, a început în urmă cu 30 de ani la Târgu Mureş. Atunci, câţiva voluntari ambiţioşi au pornit în prima intervenţie de salvare.
Dr. Maria Salanta, coordonator SMURD Târgu Mureş: „S-a început în 1990, cu o maşină şi câţiva oameni inimoşi care erau voluntari."
Dr. Cristian Boeriu, fondator SMURD: „Era o persoană inconştientă la care a fost solicitată ambulanța noastră, am început să lucrăm în stradă aşa cum se ştie, s-au adunat o grămadă de oameni în jurul nostru şi auzeam comentariile lor: asta este, uite asta trebuie făcut.”
Din acea clipă, proiectul a prins aripi, iar de-a lungul celor trei decenii au avut loc numeroase operaţiuni contracronometru.
Vass Hajnal, asistentă șefă SMURD: „E foarte frumos să ne aducem aminte de începuturi, au fost multe lupte de-a lungul anilor. Aceste lupte continuă, dar este o satisfacţie profesională.”
Alături de cadrele medicale intervin şi pompierii, care, obişnuiţi doar cu stingerea incendiilor, s-au văzut nevoiţi să înveţe lucruri noi.
Col. Călin Handrea, inspector şef ISU Mureş: „Lucrând împreună am învăţat şi aceşti termeni şi acum dacă ne referim la o linie intravenoasă sau un defibrilator, pentru toată lumea este de înţeles.”
Serviciul de Urgenţă a adus România în rândul țărilor dezvoltate la acest capitol, fiind acum un model pentru salvatorii de peste hotare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: pompieri, smurd, ambulanta, aniversare, urgenta,
Dată publicare:
26-09-2020 08:59