Mii de români cer Ministerului Public preluarea anchetei în cazul pădurarului ucis în Maramureș
30.000 de români îi cer procurorului general al României să preia ancheta legată de moartea brutală a unui pădurar din Maramureş.
Cu toţii au semnat o petiţie în acest sens care joi a fost depusă oficial, la Ministerul Public. Între timp, cei doi presuspusi hoţi surprinşi de pădurar înainte de a-şi pierde viaţa au încă statut de martor: nu există nicio probă directă că vreunul dintre ei ar fi ucigaş. Ba chiar o pistă importantă în investigaţie rămâne moartea accidentală.
Pădurarul Liviu Pop din Târgu Lăpuş a fost ucis cu propria armă. Anchetatorii au identificat doi bărbaţi din zonă care ar fi fost surprinşi la furat de lemne. I-au interogat şi chiar testat cu detectorul de minciuni dar nu au o probă clară care să îi incrimineze.
Bogdan Gabor, prim procuror Parchetul Maramureş: "Nu putem oferi deocamdată detalii. Aşteptăm încă răspunsuri."
Reporter: "Luaţi în calcul nu doar crima ci şi accidentul?"
Bogdan Gabor: "Nu excludem nicio ipoteză."
A fost o crimă oribilă sau un nefericit accident? O întrebare la care nimeni nu poate răspunde deocamdată cert. Însă ar putea pune umărul la lămurirea misterului şi specialiștii Institutului de Criminalistică. Arma crimei a fost trimis la Bucureşti pentru a se preleva toate urmele biologice de pe ea. Anchetatorii vor să afle ce persoane au pus mâna pe armă în momentul producerii tragediei
În paralel, comunitatea ''Declic'' a strâns peste 30.000 de semnături în mediul online. Semnatarii au încercat joi să îl convingă pe procurorul general să preia ancheta de la Parchetul Maramureş.
Câţiva activişti au organizat şi un protest în faţa Ministerului Public unde au reconstiutit cu ajutorul unor contururi de plastic siluetele unor victime.
Expertize relevante pentru caz trebuie să ofere şi legiştii, însă anchetatorii care iau în calcul o altercaţie între pădurar şi cei doi bărbaţi, investighează şi alte posibile motive de scandal.