28 de ani de la Revoluție. Sute de tineri au mărșăluit pe străzile Timișoarei
Sute de tineri, inclusiv cei care în ultimii 28 de ani au spus "TATA" unei fotografii, au mărșăluit pe străzile Timișoarei! Atât a trecut de când libertatea a trebuit reinventată cu jertfă supremă.
Revoluția Română pornea din Banat, acolo unde armata a deschis focul asupra oamenilor, la ordinul lui Ceaușescu. 112 eroi au pierit iar alți peste 300 au supraviețuit gloanțelor, dar au rămas cu sechele pe viață. Pentru toți aceștia, au fost aprinse candele pe treptele Catedralei Mitropolitane.
Sute de timișoreni au refăcut drumul parcurs de revoluționari, în urmă cu 28 de ani, din fără casei lui Laszlo Tokes până la Catedrală. Năzuința de libertate strigată atunci a cuprins curând toată țara.
Participant: "E un mod de a exprimă recunoștință celor care au ieșit în stradă pentru ca noi să fim liberi."
Tinerii au aprins lumânări nu doar în memoria părinților și rudelor care s-au stins în Timișoara în Decembrie 1989, dar și pentru Majestatea Sa Regele Mihai.
În centrul orașului au ținut și un moment de reculegere apoi au spus într-un glas Tatăl Nostru, la fel că în Decembrie '89.
Pe măsură ce timpul trece, oamenii care au făcut Revoluția simt și mai acut că idealurile de atunci le-au fost furate.
Doamnă: “Am fost aici la Revoluție și a fost așa de tragic și atâta speranța am avut și astăzi suntem o mână de oameni care ne ștergem memoria și uităm istoria."
Ca în fiecare an, și suporterii echipei de fotbal din oraș i-au comemorat pe eroii.
Sebastian Novacovici, organizator: "Un moment important pentru noi. Anul acest mă bucur că avem invitați din mai multe părți din țară și din București și alte orașe au ținut să fie cu noi în acest moment"
În urmă cu 28 de ani, mii de oameni protestau în Timișoara împotriva regimului comunist. Speriat de ampoarea manifestațiilor, Ceaușescu a trimis cinci generali de la București - Victor Athanasie Stănculescu, Ștefan Gușă, Constantin Nuța, Mihai Chițac și Ion Coman - cu ordin precis "Deschideți focul asupra oamenilor!"
112 tineri au fost secerați de gloanțe, alte câteva sute au rămas cu răni adânci. Revoluția a cuprins apoi întreagă țara, libertatea a fost recâștigată și am scăpat de comunism. "Dar oare pe de-a întregul?", se întreabă tot mai mulți români.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, revolutie, regele Mihai, memorie,
Dată publicare:
17-12-2017 17:23