Înmormântarea Regelui Mihai, în imagini. Momentele emblematice. FOTO

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 16 Decembrie 2017 20:58
Categorie: Actualitate

Regele Mihai I al României a fost înmormântat, sâmbătă seara, la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus la Necropola Regală, unde se odihnește și Regina Ana.

Funeraliile au început la ora 10.25 și, pe parcursul zilei, au existat mai multe momente cheie, în care românii și-au luat rămas bun de la Majestatea Sa.

Zeci de mii de persoane i-au adus fostului suveran un ultim omagiu, atât în Capitală, cât și la gara din Pitești și la Curtea de Argeș. Totodată, au fost prezenți la funeralii președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Mihai Tudose, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cel al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, precum şi membri ai Corpului diplomatic şi diferitelor culte religioase, dar și comisarul european Corina Creţu şi fostul premier Dacian Cioloş.

La funeralii au participat și oficiali ai famiilor regale din Europa, între care prinţul Charles, principesa Muna a Iordaniei, principesa Irina a Greciei, regina Sofia a Spaniei, regele Juan Carlos al Spaniei, Karl von Habsburg Lothringen, Marele Duce Henri de Luxemburg, arhiducele Martin al Austriei şi arhiducesa Katharina a Austriei, principele Nikolaos al Greciei, regina Anne-Marie a elenilor.

Cele mai importante momente din timpul funeraliilor Regelui Mihai:

În jurul orei 10.00, la Palatul Regal au venit prințul Charles și președintele Klaus Iohannis, urmați de șeful Guvernului și președinții celor două Camere ale Parlamentului.

 ►50 de minute mai târziu, în jurul orei 10.50, după slujba religioasă din Sala Tronului, sicriul cu trupul Regelui a fost scos pe catafalc în Piața Palatului.

 ►Sicriul, care cântărește un sfert de tonă, a fost purtat prin centrul Capitalei, în aplauzele zecilor de mii de oameni care au aruncat cu flori și au strigat numele Regelui Mihai și „Monarhia salvează România!”

 ►În jurul orei 12.20, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a ajuns la Patriarhie, unde Patriarhul Daniel a ținut o slujbă religioasă, alături de opt mitropoliți. În aceeași catedrală, în 6 septembrie 1940, era încoronat cu Coroana de Oțel a Regelui Carol I.

 ►În jurul orei 13.00, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a ajuns la Gara Regală Băneasa, de unde a fost transportat la Curtea de Argeș.

 ►Câteva mii de persoane s-au strâns în Gara Pitești, cu steaguri tricolore, flori și candele, unde au aplaudat și au scandat numele Regelui Mihai.

 ►Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost întâmpinat, în jurul orei 18.30, de 6.000 de persoane în gara municipiului Curtea de Argeș.

 ►De acolo, a fost transportat la noua Cadedrală arhiepiscopală, unde a avut loc slujba de înhumare.

 ►Au fost trase 21 de salve de tun, în prezența Familiei Regale, a soborului de preoți și a mii de oameni.

 ►În jurul orei 20.00, sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost transportat în Necropola Regală, unde își va duce somnul de veci alături de soția sa, Regina Ana.

Scrisoarea principesei Margareta către Regele Mihai: „Există o parte în acest om care nu ne aparţine nouă”
Scrisoarea principesei Margareta către Regele Mihai: „Există o parte în acest om care nu ne aparţine nouă”
VIDEO PROTVPLUS.RO
crimă Medias, suspect
ANP, precizări despre autorul crimei de la Mediaş, eliberat condiţionat în mai 2018
Cutremur produs miercuri seara în judeţul Vrancea
Pîrvulescu: Cea mai plauzibilă dintre soluţii e o amânare a Brexit până dincolo de iunie
Pimăria Capitalei exclude varianta unei defecţiuni sau a unei erori în cazul semafoarelor
Reacția tinerei de 17 ani care a născut singură într-un cătun izolat din Brașov
Accident înfiorător filmat. Un tânăr de 20 de ani a intrat ca o ghiulea pe contrasens
eugen stan
Premieră în Poliție. Structura care anchetează agresiunile sexuale împotriva minorilor
CCR: ”Radarele Poliției pot sta ascunse”. Ce spun judecătorii despre presemnalizare
Explicațiile asistatului social din Vaslui care a sunat la 112 pentru a fi deszăpezit
Intervenție riscantă a pompierilor la o casă în flăcări. În interior se afla o butelie
Un șofer care a făcut pană în Sălaj, ajutat de polițiști. Mesajul agenților
Parchetul General a făcut precizări despre efectele deciziei CCR privind protocoalele SRI