NY Times: Regele Mihai, văzut de români în opoziție cu o clasă politică asociată cu corupția
Imaginile pe cât de impresionante, pe atât de dureroase de la funeraliile Regelui Mihai, fac înconjurul lumii.
Cele mai importante publicaţii, printre care ''New York Times'', ''Time'' sau ''The Telegraph'', au alocat articole speciale acestui eveniment, vorbind despre un moment istoric pentru români, dar şi despre personalităţile sosite la Bucureşti. Jurnaliştii străini au fost impresionaţi de numărul de oameni care au participat la eveniment.
În ţară, despărţirea de Regele Mihai i-a făcut pe mulţi să vorbească despre necesitatea unei schimbări în societate şi în clasa politică, în spiritul valorilor promovate de Majestatea Sa.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Presa din Marea Britanie, Statele Unite, Franţa sau Italia a scris despre funeraliile regale din România. Cei mai mulţi jurnalişti străini au evidenţiat mulţimea impresionantă de oameni.
Într-un montaj video, BBC a scris că peste 20.000 de oameni au ieşit în străzi. La Bucureşti, Calea Victoriei a fost plină, cortegiul fiind aplaudat şi la Piaţa Unirii, pe Bulevardul Magheru sau pe Bulevardul Kiseleff. Dincolo de lacrimi, în glasurile multora s-a simţit o puternică dorinţa de schimbare:
”Trăim zile în care nu mai avem modele, nu mai avem valori şi pentru că Majestatea Sa a reuşit să ne readucă în suflete aceste sentiomente, respect.”
”Poporul român a pierdut un simbol, un reper de credinţă în Dumnezeu, de smerenie, de răbdare, de dragoste faţă de patrie şi popor.”
”Este prima oară când poporul român îşi vede măreţia. Oamenii nu au cunoscut aşa ceva, pentru că le-a fost furată identitatea în 1947. Am venit aici cu speranţa că acest sistem de guvernare, care este monarhia constituţională şi care este legătura noastră firească cu istoria, va putea fi repusă în drepturi, în ciuda opoziţiei clasei politice de astăzi care se comportă absolut iresponsabil.”
Înduioşătoare au fost şi scenele surprise în gările prin care a Trecut Regal. La Piteşti, câteva mii de oameni au stat răbdători pe teren.
Publicaţia The New York Times a titrat "Mii de români l-au plâns pe fostul Rege Mihai". Şi a notat că oamenii au strigat în stradă "jos comunismul":
"Chiar dacă restaurarea monarhiei nu este posibilă în acest stat european, Mihai s-a bucurat de mare respect din partea românilor, care l-au văzut într-o opoziţie clară cu o clasă politică pe care ei o asociază cu sărăcia şi corupţia." - au mai scris jurnaliştii americani.
Iar britanicii de la The Telegraph şi-au concentrat atenţia asupra prezenţei prinţului Charles la Bucureşti, alături de celelalte capete încoronate. Aceştia au explicat relaţia de rudenie pe care Charles o avea cu Regele Mihai. Tatăl lui Charles, Prinţul Philip de Edinburgh, este văr primar al Regelui Mihai, în timp ce mama sa, regina Elisabeta, este verişoară de gradul al III-lea.
La Bucureşti, Prinţul Charles a fost surprins stând de vorbă în special cu fostul Rege al Spaniei şi cu Regina Sofia. După ceremonia religioasă de la Patriarhie, cei mai importanţi oaspeţi cu sânge albastru au mers la Cotroceni, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.
Au fost prezenţi Regele Carl Gustaf al Suediei şi Regina Sylvia, Henri, Marele Duce de Luxemburg şi foştii suverani ai Spaniei. Prinţul Charles nu a putut onora invitaţia pentru că avea programată plecarea la ora 15. În schimb, Prinţul Lorenz al Belgiei şi Prinţesa Astrid au mers la Curtea de Argeş, participând astfel întreaga zi la funeralii.
Tot în presă străină au apărut, însă, informaţii şi despre ultimele conflicte din Casa Regală a României. Site-ul revistei Time a evidenţiat că la înmormântare a participat şi nepotul dezmoştenit al regelui.
"Cele cinci fiice ale lui Mihai şi nepotul său dezmoştenit, Nicholas Medforth-Mills, care a fost lăsat fără titlu, după ce se presupune că ar avea un copil în afara căsniciei, au mers în spatele sicriului", a scris Time.
La finalul ceremoniei de înmormântare de la Curtea de Argeş, Prinţul Nicolae a ieşit ultimul, fiind vizibil extrem de afectat.
Sursa: Pro TV
Etichete: regele Mihai, funeralii, presa internationala,
Dată publicare:
17-12-2017 17:21