Seful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile

Traian Berbeceanu

Seful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile. Acesta este acuzat ca a sprijinit o grupare suspectata de evaziune fiscala cu produse petroliere.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, joi seara, ca instanta a admis propunerile de arestare preventiva inaintate de catre procurorii DIICOT atat pentru seful BCCO Alba Iulia, comisarul sef Traian Berbeceanu, cat si pentru celelalte doua persoane cercetate in acest dosar, respectiv Titus Biriescu si Ramona Biriescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cosmin Muntean a spus ca decizia Curtii de Apel Alba Iulia nu este definitiva, iar inculpatii au declarat recurs in sala, care va fi judecat la inalta Curte de Casatie si Justitie.

In sala de judecata s-au aflat, in momentul pronuntarii deciziei, si unii dintre colegii comisarului sef Traian Berbeceanu, iar dupa anuntarea verdictului, din grupul acestora s-a auzit strigandu-se: "Rusine!", "Rusine!"

Berbeceanu nu a fost prezent in sala in momentul comunicarii deciziei instantei, acesta nemaifiind adus din arestul IPJ Alba, unde a fost dus in momentul in care completul de judecata a intrat la deliberari.

Citește și
Berbeceanu
Comisarul Traian Berbeceanu, seful BCCO Alba, a fost retinut. Politistul sustine ca e o inscenare
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

In sala de judecata a fost prezent unul dintre inculpati, respectiv Titus Biriescu, caruia ii expirase ordonanta de retinere data de catre procurori si care a venit insotit de avocatul sau.

El a declarat, la iesirea din sala de judecata, ca toate acuzatiile care li se aduc in acest dosar nu sunt corecte si, totodata, a afirmat ca asupra sa "domnii procurori au facut presiuni pentru a face anumite declaratii despre Traian Berbeceanu".

Intrebat de jurnalisti cine sunt acele persoane care au facut presiuni asupra sa, Biriescu nu a dorit sa ofere alte detalii.

Seful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost dus, joi dupa-amiaza, la Curtea de Apel Alba Iulia, cu propunerea de arestare preventiva, dupa ce cu o zi in urma a fost retinut de catre procurorii DIICOT Alba, fiind acuzat ca a sprijinit o grupare suspectata de evaziune fiscala cu produse petroliere.

Miercuri, dupa ce a fost ridicat de anchetatori din locuinta sa, Berbeceanu spunea ca mai multe persoane pe care le-a arestat si cercetat de-a lungul timpului pentru infractiuni deosebit de grave sunt fortate sa depuna plangeri impotriva sa si ca acestea ar fi spijinite de structuri ale statului.

Intrebat daca crede ca exista o implicare a politicului in acest dosar, el a raspuns: "Este posibil, dar refuz sa discut la momentul acesta. O sa aflati in curand foarte multe detalii...".

Procurorii DIICOT au facut, miercuri, 11 perchezitii in judetele Alba si Hunedoara, la locuintele unor persoane suspectate de evaziune fiscala cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, intr-un dosar in care este cercetat si seful BCCO Alba Iulia, fiind acuzat ca a sprijinit grupul infractional.

In acest caz, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba au pus sub invinuire sase persoane, membri ai gruparii infractionale suspectate de evaziune fiscala, delapidare, folosirea cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii in scop contrar intereselor acesteia, in folosul propriu ori pentru a favoriza o alta societate, complicitate la inselaciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispozitia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidentelor, documentele si bunurilor de patrimoniu.

Potrivit anchetatorilor, incepand din 2003, invinuitii, asociati si administratori la mai multe societati comerciale, au infiintat si folosit mai multe firme fantoma pentru a derulat operatiuni financiare fictive, respectiv frauda de tip "carusel", privind comertul cu carburanti si alte produse petroliere (solventi, bitumuri, combustibili pentru focare).

Membrii gruparii au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 3,5 milioane de lei, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit si TVA-ului.

De asemenea, invinuitii si-ar fi insusit fara drept, "prin utilizarea unor manopere frauduloase", aproximativ 3,5 milioane de lei din patrimoniul unor societatilor comerciale folosind inscrisuri false, au precizat procurorii.

Procurorii au stabilit ca seful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat invinuitii, dandu-le informatii despre activitatile investigative desfasurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infractiuni economice de catre membrii gruparii infractionale. Acesta i-ar fi anuntat si despre perchezitii si audieri de martori si le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activitatilor infractionale, atentionandu-i cu privire la evitarea utilizarii comunicarilor prin telefon.

Joi dimineata, a fost postata pe Internet o scrisoare atribuita sefului BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, o parte a documentului fiind postata si pe pagina de Facebook a lui Berbeceanu.

In scrisoare, care are 29 de pagini si este adresata "tuturor politistilor din structurile de combatere a criminalitatii organizate din cadrul Politiei Romane", seful BCCO Alba Iulia afirma ca in ultima perioada asupra sa si a echipei pe care o conduce se "desfasoara o actiune marsava de mari proportii, organizata si coordonata de catre procurori ai DIICOT si ofiteri ai serviciilor de informatii".

seful BCCO Alba Iulia le spune colegilor sai sa aiba grija, avertizandu-i ca sunt "vanati", "denigrati" si ca impotriva lor "se fabrica dosare bazate pe probe false, pe declaratii mincinoase".

In acelasi document dat publicitatii de Antena 3, seful BCCO Alba Iulia vorbeste despre un complot impotriva sa, in care sunt implicati procurori DIICOT si un coleg din BCCO, el facand referire la mai multe dosare si acuzand legaturi ale celor mentionati cu diferiti infractori.

El ii acuza pe procurorii DIICOT ca "au confiscat" rezultatele BCCO, pe care "si le-au atribuit fara rusine, mintind mereu ca au facut sute de perchezitii, ca au realizat zeci de prinderi in flagrant, ca au prins mii de infractori, ca au descoperit tone de droguri".

Berbeceanu da exemple concrete, vorbind si despre interceptari telefonice realizate de SRI privind procurori sau politisti care ar avea legatura cu diferiti infractori pe care ii informau despre cercetarile facute asupra lor.

Spre exemplu, Traian Berbeceanu ii acuza pe unul dintre colegii sai de la BCCO, Alin Muntean, pe seful DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Muresan, si pe un alt procuror DIICOT, Sergiu Cean, ca ar avea legaturi cu oameni de afaceri din Alba Iulia cercetati in diferite dosare instrumentate de DIICOT sau BCCO si pe care i-ar fi acoperit astfel incat sa nu fie cercetati sau sa primeasca pedepse mai mici.

De asemenea, politistul sustine ca procurorii interveneau si le cereau colegilor lor sa nu faca anumite acte de urmarire penala sau sa nu ceara prelungirea unor masuri de arestare preventiva in cazul unor suspecti arestati in diferite cauze, iar in alte situatii ar fi informat persoanele cercetate, existand ca dovezi inregistrari ambientale.

De asemenea, el ii acuza pe cei doi procurori si pe colegul sau de la BCCO ca faceau presiuni asupra celorlalti colegi din BCCO Alba Iulia, cerandu-le sa aleaga daca sunt de partea sa sau de partea lor.

El sustine ca in vara acestui an i s-ar fi propus de catre conducerea Politiei Romane sa paraseasca functia pe care o ocupa pentru o functie echivalenta, insa a refuzat.

Berbeceanu a fost intrebat de jurnalisti despre aceasta scrisoare, nefacand insa nicio declaratie.

Comisarul sef Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, structura cu atributii in judetele Alba, Hunedoara si Sibiu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Seful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost retinut azi-noapte de procurori
Seful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost retinut azi-noapte de procurori

Seful BCCO Alba a fost retinut azi-noapte. Procurorii DIICOT sustin ca Berbeceanu, declarat politistul anului in 2007 - ar fi sprijinit o grupare infractionala, suspectata, printre altele, de evaziune fiscala, delapidare si inselaciune.

Comisarul Traian Berbeceanu, seful BCCO Alba, a fost retinut. Politistul sustine ca e o inscenare
Comisarul Traian Berbeceanu, seful BCCO Alba, a fost retinut. Politistul sustine ca e o inscenare

Procurorii DIICOT sustin ca Berbeceanu, declarat politistul anului in 2007, ar fi sprijinit o grupare infractionala, suspectata, printre altele, de evaziune fiscala, delapidare si inselaciune.

Cum a ajuns
Cum a ajuns "politistul anului 2007" in Romania seful unei grupari de crima organizata

"Politistul anului 2007", comisarul sef Traian Berbeceanu, nimeni altul decat seful Biroului de Combatare a Criminalitatii Organizate Alba, a fost retinut in aceasta dimineata de procurorii DIICOT.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.