24 decembrie '89 - ziua in care se decidea executia sotilor Ceausescu. Filmul evenimentelor din ultimele ore de DICTATURA

×
Codul embed a fost copiat

In urma cu 25 de ani, Romania ajunsese in pragul unui razboi civil. In seara de 24 decembrie, conducerea Frontului Salvarii Nationale a decis eliminarea, in regim de urgenta, a sotilor Ceausescu.

Procesul si executia au avut loc intr-o unitate militara din Targoviste, chiar in prima zi de Craciun. Coincidenta sau nu, rezultatul a fost cel asteptat: varsarea de sange a luat sfarsit.

In urma cu 20 de ani, pe 24 decembrie 89, in Bucuresti se tragea din toate partile. Inexplicabila implicare a civililor in lupta cu dusmanul nevazut a facut ca pretul libertatii sa depaseasca 1.000 de morti. Bucurestiul avea nevoie de un nou cimitir. In paralel, dupa fuga din 22 decembrie 89, sotii Ceausescu se aflau sub paza, la Targoviste.

Cu doua zile in urma, pilotul Vasile Malutan i-a luat in graba pe Elena si Nicolae Ceausescu de pe Comitetul Central, in jurul orei 12.00. I-a dus apoi pana la Snagov, dupa care i-a debarcat in apropiere de Titu, pe motiv ca ar putea fi doboriti.

In realitate, zborul cuplului prezidential a fost intrerupt din ordinul generalului Stanculescu. Acelasi care, cu o ora inainte, le chemase elicopterul.

Citește și
alegeri 20 mai 1990
Iliescu, interviu la 25 de la Revolutie: "Ce e aia Revolutie confiscata? E o prostie. Nu a fost generata de oameni ca mine"
Călin Georgescu, mesaj pentru Elena Lasconi. I-a pus o întrebare: „De ce vă...”

Speriati de intorsatura evenimentelor, sotii Ceausescu au oprit o masina si au cerut soferului sa-i duca la Targoviste, la Institutul pentru Protectia Plantelor. Soferul i-a dus, dar i-a turnat apoi la militie. Era ora 13.30. Un echipaj s-a dus sa-i retina.

Ion Enache, fost militian: "Ne-a vazut, a facut 3 pasi inapoi, a intrebat cine suntem noi, daca suntem cetateni ai Republicii Socialiste Romania si daca am venit sa arestam un sef de stat. Colegul i-a spus nu, am venit sa va oferim protectie."

Asa i-au convins pe sotii Ceausescu sa plece din institut. Misiunea era insa alta: sa-i duca in sediul militiei judetene. Cladirea fusese inconjurata insa de multime, asa ca militienii au intors masina si s-au refugiat intr-o padure, de teama sa nu fie linsati de popor.

Ion Enache, fost militian: "A inceput Elena Ceausescu sa intrebe „Doamne, ce are lumea asta cu noi". Nicolae Ceausescu spunea "Le-am dat mancare". Le-am explicat ca painea, zaharul, uleiul sunt pe cartela. Nu le venea sa creada."

Sotii Ceausescu s-au aratat curiosi sa afle cine a preluat conducerea tarii. Militienii le-au povestit ce s-a dat la televiziune.

Ion Enache, fost militian: "A zis ceva de Iliescu. Atunci ea a aspus „Vezi Nicule, ti-am spus sa-l termini la timpul respectiv, nu m-ai crezut."

Odata cu lasarea serii, s-au reintors la sediul militiei. Acolo sotii Ceausescu au fost arestati de armata si dusi intr-o unitate militara. Era 22 decembrie, ora 18.00.

Vestea asteptata cu sufletul la gura de un intreg popor a coincis, in seara zilei de 22 decembrie, cu declansarea psihozei teroristilor. In Bucuresti, la ora 19.00, primii oameni mureau atunci in fata Comitetului Central.

Iar pana pe 24 decembrie, numarul mortilor cazuti in razboiul cu teroristii s-a ridicat la 957 in intreaga tara. Intr-un astfel de moment, in noaptea zilei de 24, s-a decis executarea cuplului Ceausescu. Iata ce spuneau, acum 5 ani, o parte dintre cei implicati.

Dan Voinea, fost procuror militar: „Se luase o hotarare cu privire la eliminarea fizica a sotilor Ceausescu la MApN, intre Ion Iliescu, generalul Stanculescu, Petre Roman, Silviu Brucan si Gelu Voican Voiculescu."

Generalul Stanculescu a fost trimis la Targoviste sa se ocupe de organizarea momentului.

Victor Atanasie Stanculescu, fost ministru al Apararii: "N-a vrut nimeni sa se angajeze la acest proces. Eu, care stiam ce s-a intamplat la Timisoara si stiam ce s-a intamplat la Bucuresti, stiam ca asta trebuie oricum lichidat."

Procurorul Dan Voinea a fost solicitat sa se ocupe de acuzare. Judecata cuplului ceausescu a avut loc in unitatea militara, pe 25 decembrie 89.

Dan Voinea, fost procuror militar: "Am facut un rechizitoriu de mana si cu minimum de probe pe care le aveam ne-am prezentat la Targoviste."

Sotii Ceausescu au fost condamnati la moarte pentru genocid si crima impotriva umanitatii. Din plutonul de executie au facut parte si trei parasutisti adusi de la Boteni.

Dorin Carlan, fost membru pluton executie: "Nu aveam curaj. Nimeni. General-locotenentul Victor Atanasie Stanculescu, care statea aici in aceasta pozitie, a zis „Legati-i, luati-i si la zid cu ei". Intai pe el si pe urma pe ea".

Executia a avut loc la ora 14.50. Filmul executiei a fost prezentat la televiziune, inainte de miezul noptii.

Ion Iliescu: „A doua zi au incetat aceste actiuni. Au mai ramas sporadic niste incidente."

Bucuria a fost urmata de jale. Romanii si-au petrecut primul Craciun liber in cimitire. Pe 26 decembrie 1989, 13 orase-martir isi ingropau mortii. Romania era in doliu.

Revolutia a invins. In 89, De Craciun, romanii si-au luat ratia de libertate. Curajul si sacrificiul suprem al celor 1.000 de morti ne obliga sa rescriem viitorul, dar si sa aflam ce s-a intimplat acum 25 de ani. Intrebarea "Cine a tras atunci in noi si de ce?" ramane inca una retorica.

Articol recomandat de sport.ro
„Meciul“ câștigat de Călin Georgescu, explicat de CTP „la pachet“ cu un avertisment: „Asta a început în România...“
„Meciul“ câștigat de Călin Georgescu, explicat de CTP „la pachet“ cu un avertisment: „Asta a început în România...“
Citește și...
Masacrul de la Otopeni, oamenii care au platit cu viata intoxicarile de la TVR.
Masacrul de la Otopeni, oamenii care au platit cu viata intoxicarile de la TVR. "Nu credeam ca romanii pot fi atat de sadici"

Acum 25 de ani, revolutia inceputa la Timisoara trebuia castigata si la Bucuresti. In zilele de 23 si 24 decembrie 1989, Romania a fost atrasa intr-o lupta fara sens.

Iliescu, interviu la 25 de la Revolutie:
Iliescu, interviu la 25 de la Revolutie: "Ce e aia Revolutie confiscata? E o prostie. Nu a fost generata de oameni ca mine"

Fostul presedinte Ion Iliescu spune, intr-un interviu pentru "Gandul", ca Revolutia romana a fost una veritabila, care s-a bazat pe o revolta populara.

22 decembrie '89 - ziua care a schimbat destinul Romaniei. Povestea celor peste 800 de oameni care au murit pentru LIBERTATE
22 decembrie '89 - ziua care a schimbat destinul Romaniei. Povestea celor peste 800 de oameni care au murit pentru LIBERTATE

22 Decembrie este ziua in care s-a sfarsit regimul comunist condus de Nicolae Ceausescu. Fuga dictatorului de pe acoperisul Comitetului Central a deschis, in 1989, portile unor noi vremuri.

Recomandări
Județele câștigate la prezidențiale de Georgescu, Lasconi și Ciolacu. Premierul a obținut cel mai mic scor din istoria PSD
Județele câștigate la prezidențiale de Georgescu, Lasconi și Ciolacu. Premierul a obținut cel mai mic scor din istoria PSD

Scena politică de la București a fost dinamitată după primul tur al prezidențialelor. Un independent cvasi-necunoscut în viața publică, dar cu o armată fidelă, construită pe TikTok, a spulberat toate strategiile de campanie.

Dan Vîlceanu: Domnul Ciucă nu avea nici experiența și nici calitățile să candideze la prezidențiale. A fost impus de Iohannis
Dan Vîlceanu: Domnul Ciucă nu avea nici experiența și nici calitățile să candideze la prezidențiale. A fost impus de Iohannis

Rezultatele scrutinului de duminică au impus schimbări imediate în cele două mari partide ale României. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat, luni seară, că preia interimar șefia PNL după demisia lui Nicolae Ciucă.

Elena Lasconi, apel către „forţele democratice” în turul doi: Vom face propuneri concrete pentru a ne uni în fața pericolului
Elena Lasconi, apel către „forţele democratice” în turul doi: Vom face propuneri concrete pentru a ne uni în fața pericolului

Candidata USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, a declarat luni despre contracandidatul ei, Călin Georgescu, că este un admirator pe faţă al lui Putin şi este pe faţă împotriva NATO şi UE.