22 decembrie '89 - ziua care a schimbat destinul Romaniei. Povestea celor peste 800 de oameni care au murit pentru LIBERTATE

×
Codul embed a fost copiat

22 Decembrie este ziua in care s-a sfarsit regimul comunist condus de Nicolae Ceausescu. Fuga dictatorului de pe acoperisul Comitetului Central a deschis, in 1989, portile unor noi vremuri.

De 25 de ani, traim in libertate, fara sa ne mai fie teama sa spunem ce gandim. Momentul a fost marcat si de presedinte, in prima sa zi de lucru.

Klaus Iohannis a depus o coroana de flori la troita din Piata Universitatii.

Au trecut 25 de ani, insa amintirile sunt greu de sters din sufletele celor care au trait acele clipe, riscandu-si viata. Nicoleta avea 14 ani cand s-a trezit la inchisoare, batuta si chinuita de fortele de represiune.

Nicoleta Matei, participant Baricada de la "Inter": "Eram ragusiti si ne-au intrebat: ce-ati cautat acolo? Ca noi de atatea nopti nu ne-am vazut familiile din cauza voastra. Ce strigati acolo libertate? Strigati libertate. Si ne loveau cu bastoanele de cauciuc. Peste maini, peste picioare."

Citește și
casa poporului
"Palatul dictatorului blestemat". Cum e vazuta Casa Poporului de un jurnalist strain intr-un reportaj realizat pentru CNN
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Nicoleta a trait acest cosmar in noaptea zilei de 21 decembrie. A fost saltata de militie impreuna cu fratele ei, de numai 12 ani, si cu tatal sau pentru ca au avut curajul sa strige "Vrem sa traim liberi".

Timpul s-a scurs. Copiii sunt acum adulti si au la randul lor copii, care se bucura de libertatea pentru care au luptat parintii lor. Ziua de 22 decembrie '89 avea sa ne schimbe tuturor destinul.

In dimineata zilei de 22, la ora 9.30, Piata Universitatii a fost ocupata de zeci de mii de manifestanti. La ora 11, oamenii fortau deja usile cladirii Comitetului Central.

O ora mai tarziu, Nicolae si Elena Ceausescu urcau cu liftul de serviciu pe acoperisul cladirii, unde ii astepta un elicopter cu motorul pornit. Manifestantii erau deja in balconul Comitetului Central. Elicopterul a decolat la ora 12 si 9 minute, exact in momentul in care primii revolutionari au ajuns pe acoperis.

Primul popas al cuplului Ceausescu a fost la Snagov. De aici, elicopterul a zburat spre Targoviste. Pilotul Vasile Malutan i-a debarcat pe cei doi inainte de Titu, sub pretextul ca ar putea fi doborati de la sol. Abandonati, cei doi au oprit o masina care i-a dus pana la Targoviste, la Institutul pentru Protectia Plantelor. Aici, Nicolae si Elena au fost arestati si dusi intr-o unitate militara din oras.

Dupa decolarea elicopterului, multimea a trait din plin momentul eliberarii.

Primul lucru pe care l-au facut demonstrantii a fost sa smulga literele cuvantului "comunist" de pe Comitetul Central. Petre Roman a fost printre primii manifestanti care au vorbit multimii din balcon.

Dupa Comitetul Central, televiziunea a devenit al doilea punct fierbinte al Revolutiei. In jurul orei 13.00, aici au ajuns primele grupuri de demonstranti.

Televiziunea a devenit atunci portavocea tuturor celor care aveau ceva de spus, dar si a celor care incercau sa organizeze o noua structura de putere.

Grupul de conducere, format in jurul lui Ion Iliescu, a pus, in seara zilei de 22, in sediul Comitetului Central, bazele noii structuri de putere.

Atunci s-a format Frontul Salvarii Nationale, iar presedinte a fost ales Ion Iliescu. Din noua structura mai faceau parte generalul Nicolae Militaru, Alexandru Barladeanu, Silviu Brucan, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, generalii Stefan Gusa si Victor Athanasie Stanculescu. Au fost de asemenea pusi pe lista toti disidentii si cei care s-au remarcat in zilele Revolutiei: Doina Cornea, Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Laslo Tokes si Dumitru Mazilu.

Bucuria libertatii a fost curmata de rafale de mitraliera. In seara zilei de 22, forte necunoscute au deschis focul asupra cladirii Comitetului Central, asupra Palatului regal si asupra multimii din piata.

Asedierea Comitetului Central i-a determinat pe liderii noii puteri sa se mute la televiziune. La miezul noptii, Ion Iliescu a prezentat romanilor platforma program si componenta FSN.

In zilele urmatoare, bucuria libertatii a fost inlocuita de groaza. Pe strazile Capitalei a inceput sa se traga de peste tot si de niciunde. A inceput razboiul cu "dusmanul nevazut".

A aparut psihoza teroristilor. In realitate, vorbim despre un razboi absurd: romani contra romani. Iscat de cine si de ce? Armata trecuse de partea poporului. Revolutia, odata inceputa, trebuia sa fie si castigata. Iar sacrificiul a fost imens. Peste 800 de oameni si-au pierdut viata in zilele de 22, 23, 24 si 25 decembrie. Masacrul a luat sfarsit in momentul executarii cuplului Ceausescu.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
17 DECEMBRIE, ziua in care Ceausescu a ordonat sa se traga la Timisoara. Fiul unui martir:
17 DECEMBRIE, ziua in care Ceausescu a ordonat sa se traga la Timisoara. Fiul unui martir: "Am doar o hartie in loc de tata"

17 decembrie 1989, a doua zi a Revolutiei Romane a fost si cea care a marcat, inceputul celor mai sangeroase evenimente din Europa acelor ani.

"Palatul dictatorului blestemat". Cum e vazuta Casa Poporului de un jurnalist strain intr-un reportaj realizat pentru CNN

John Malathronas, un cunoscut jurnalist de turism, a plecat pe urmele lui Nicolae Ceausescu in Bucuresti iar reportajul sau despre Casa Poporului, numit "Palatul dictatorului blestemat" a ajuns unul dintre cele mai populare materiale pe site-ul CNN.

Marturiile soldatului care i-a ucis pe sotii Ceausescu. Cum a ajuns Ionel Boeru sa puna capat regimului comunist
Marturiile soldatului care i-a ucis pe sotii Ceausescu. Cum a ajuns Ionel Boeru sa puna capat regimului comunist

Parasutistul Ionel Boeru, care a descoperit ca o misiune pentru care s-a oferit voluntar era executia sotilor Ceausescu, a declarat pentru The Guardian ca inca mai este "tulburat" cand vorbeste despre acest lucru.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.