Harta minelor pe care Romania vrea sa le inchida pana in 2018. 300 de mineri raman blocati in subteran, in semn de protest
Situatia devine disperata in Valea Jiului, unde 300 de ortaci stau si la aceasta ora blocati sub pamant, la mina Lonea. 5 dintre ei sunt in greva foamei.
Oamenii cer de urgenta ajutorul ministrului Energiei si vor sa afle daca vor ramane sau nu fara loc de munca. In acest moment, nicio mina din tara noastra nu face profit, iar Romania s-a angajat sa le inchida pe toate pana in 2018.
Protestul a inceput luni, cand minerii din schimbul 1 au anuntat ca raman blocati in subteran.
Miner: "Asteptam si schimbul trei si patru si o sa stam acolo pana o sa vina dumnealor de la Bucuresti sa vada situatia reala."
Mina Lonea apartine de Complexul Energetic Hunedoara care de luna trecuta se afla in insolventa. Minerii cred ca ii paste falimentul si cer disperati clarificari.
Vasile Paduraru, lider sindical EM Lonea: "Vrem concret sa ni se spuna, mai au nevoie de carbunele din Valea Jiului, daca nu, sa ne dea un sut in fund, sa ne trimita acasa si apoi om mai vedea noi ce s-o intampla."
Cu o saptamana in urma, in Petrosani, 2000 de persoane au cerut salvarea mineritului.
Petru Nica, presedinte Sindicatul Muntele: "Ministrul trebuie sa stea la Bucuresti, dar nu sa stea, ci sa mearga la premier si sa discute problema Complexului Energetic Hunedoara, dar si a Complexului Energetic Oltenia mult mai serios decat au facut o pana acum."
Lonea este una dintre cele 4 mine functionale din Valea Jiului. Aici mai lucreaza 4000 de oameni, fata de 70.000 cati erau in 1990, cand erau dechise de trei ori mai multe mine.
Si vor fi si mai putine pentru ca Romania s-a angajat sa le inchida pana in 2018, indiferent ce se exploateaza in ele. Asta pentru ca Uniunea Europena ne-a interzis sa mai subventionam activitatea miniera.