18 ani de la tragedia de la Mihăilești. Supraviețuitorii și rudele victimelor, la locul accidentului
Au trecut 18 ani de la una dintre cele mai mari tragedii din Romania post-decembristă. 18 persoane au murit și alte 13 au fost rănite după explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu la Mihăilești, în județul Buzău.
7 pompieri, 2 jurnaliști, localnici și șoferi aflați în trafic in momentul exploziei și-au pierdut viața în urma deflagrației. Marți, rudele lor au aprins lumânări în locul unde s-a produs nenorocirea.
Pompierii din Buzău, dar și rudele celor decedați, au venit marți la locul tragediei din 2004. Au depus coroane de flori și au aprins lumânări în memoria celor dispăruți. 18 ani de durere pentru părinții pompierilor militari care și-au pierdut viața în urma exploziei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lucica Necula, mama unui pompier decedat: “Greu, ne e dor de el, nu avem cuvinte, ani grei fără sărbătoare, fără odihnă, sufletul se zbate și nu își găsește locul, liniște nu mai avem, odihnă nu mai avem”.
În dimineața zilei de 24 mai 2004, în jurul orei 5:40 s-a dat alarma după ce un camion încărcat cu azotat de amoniu s-a răsturnat pe marginea drumului și a izbucnit un incendiu. Două echipaje de pompieri din Buzău au plecat spre locul intervenției. La scurt timp după ce au ajuns acolo, a urmat o explozie devastatoare în urma căreia au murit 7 pompieri. Marți, colegii au venit să îi comemoreze la locul tragediei.
Stelian Cimpoeșu, șef ISU Buzău: “Pentru mine este prima dată în viața mea când vin aici la Mihăilești, de asta am și căutat împreună cu comanda unității și subordonații să-i dăm cel mai frumos onor, am adus drapelul de luptă, un pluton de soldați profesioniști care sunt tineri și frumoși așa cum erau eroii noștri acum 18 ani”.
Pentru supraviețuitori, rănile sufletești nu s-au vindecat, și de fiecare dată când ajung la locul tragediei își aduc aminte de cele întâmplate atunci.
Sorin Teșcan, pompier supraviețuitor: “După 18 ani sentimentul este același, durerea în suflet care persistă tot timpul trecând prin acest loc, venind în acest loc dar totodată ... chiar dacă ei nu mai sunt fizic printre noi, spiritual ei ne însoțesc la fiecare misiune de-a noastră”.
Câți oameni au murit la Mihăilești
Pe lângă cei 7 pompieri decedați, alte 9 persoane, localnici și șoferi care erau în zonă în momentul exploziei, au murit în urma deflagrației. Doi jurnaliști ajunși primii la fata locului au avut aceeași soartă.
Ce s-a întâmplat cu vinovații
După un proces îndelungat, în final reprezentanții firmelor care au facut transportul, dar și directorul combinatului de unde a fost încărcat azotatul de amoniu, au fost considerați vinovați de tragedie. Au fost condamnați la câte 4 ani de închisoare, iar firmele respective au plătit despăgubiri rudelor victimelor.