16 ani de la prăbuşirea elicopterului SMURD la Iaşi. Nepoata uneia dintre victime face medicină de urgenţă
Medicina de urgență din Iași a comemorat, în aceste zile, 16 ani de la cumplitul accident aviatic în care și-au pierdut viața patru membri ai unui echipaj SMURD aflat în misiune.
Dar salvatorii nu mor niciodată, pentru că rămân mereu în amintirea noastră. Asta ne arată acum exemplul unei tinere, medic rezident și nepoata asistentei medicale care a murit în tragedia de atunci. Alexandra a reușit să-i împlinească visul mătușii și să lucreze chiar în medicina de urgență.
Alexandra Haută are 28 de ani, este medic rezident în anul al III-lea și lucrează în Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași. În același loc în care a lucrat și mătușa ei, asistenta medicală Mioara Haută, până la tragedia aviatică din 2006. Ea spune că dragostea pentru medicină și pentru salvarea oamenilor suferinzi i-a fost insuflată încă din copilărie de cea care i-a servit drept model.
Alexandra Haută, medic rezident, medicină de urgență:
"Sper că prin ceea ce fac eu astăzi îi continui visul și că o fac cu același devotament cu care o făcea ea, cu entuzism, vorbea mereu cu pasiune despre cazurile pe care le avea. Ea își petrecea mult timp cu mine și cu verișoara mea, nu avea copii, își dedica timpul nouă și educației noastre, încerca să ne convingă că medicina de urgență este frumoasă și merită urmată. Pot spune că pentru mine a fost o încurajare și impuls să continui".
Mioara Haută, mătușa Alexandrei, se afla în elicopterul care s-a prăbușit pe 9 ianuarie 2006 în Iași, alături de medicul Liliana Puiu, pilotul Valentin Stănescu și copilotul Augustin Toma. Echipajul efectua zborul de încălzire al elicopterului, dar după mai puţin de 10 minute de la decolare, aparatul s-a prăbuşit şi toţi cei patru salvatori au murit.
Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD: "După fiecare astfel de tragedie a existat o mare durere în echipă. Suntem bucuroși că aici la Iași rezidenții aleg medicina de urgență și vin, unul este rezidentul șef care are o legătura strânsă de familie, de sânge cu asistenta noastră din accidental din 2006. Tradiția asta în familie spune multe de dragostea pentru medicina de urgență și e un lucru important care credem că va continua și în alte familii UPU-SMURD".
Pe lângă tragedia din 2006, colectivul SMURD Iași a mai fost greu încercat o dată, pe 2 iunie 2016. Atunci, medicul Mihaela Dumea, asistentul Gabriel Sandu, comandorul Doru Gavril şi comandorul Voicu Șocae și-au pierdut viața într-un accident aviatic, în timp ce se aflau în misiune în Republica Moldova.