15 persoane au fost retinute dupa perchezitiile de la Romprest. DIICOT cere arestarea in lipsa a lui Florian Walter

Ultima actualizare: 10-05-2015 07:40
florian walter agerpres

Un numar de 15 persoane au fost retinute de procurorii DIICOT in urma perchezitiilor ce au avut loc miercuri in dosarul Romprest.

Surse judiciare au declarat, joi, pentru Agerpres, ca 15 dintre cele aproximativ 50 de persoane care au fost conduse la audieri dupa perchezitiile ce vizau destructurarea unei grupari de evaziune fiscala si spalare de bani condusa de omul de afaceri Florian Walter au fost retinute, ele urmand a fi prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventiva.

De asemenea, procurorii DIICOT Ploiesti vor cere emiterea unui mandat de arestare in lipsa pe numele lui Florian Walter, care se sustrage urmaririi penale, fiind dat in consemn la frontiera.

Procurorii DIICOT Ploiesti au efectuat miercuri perchezitii intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani in care omul de afaceri Florian Walter este acuzat ca a pus bazele unu grup infractional organizat.

Potrivit DIICOT, in cauza exista suspiciunea ca, in perioada 2013-2014, s-a constituit un grup infractional organizat format din 23 de persoane si coordonat de suspectul Florian Walter, care a desfasurat operatiuni financiare din sfera evaziunii fiscale si a spalarii banilor, utilizand ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil si TVA de plata, efectuarea unor decontari fictive de la diferite societati si utilizarea de societati comerciale tip fantoma, pentru realizarea operatiunilor ilicite.

Walter a initiat si a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop inregistrarea in contabilitatea societatii Compania Romprest Service SA Bucuresti a achizitiilor, de la diverse societati comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

Dupa inregistrarea in contabilitatea societatii a facturilor aferente achizitiilor fictive, sumele consemnate in documentele respective erau virate, initial, in conturile societatilor fantoma emitente, ulterior fiind transferate in conturile altor societati comerciale de tip "fantoma", fiind retrase in numerar si preluate de catre Walter, in vederea utilizarii in scopuri proprii.
Surse judiciare au declarat ca in acest dosar sunt implicati si unul dintre finantatorii FC Petrolul Ploiesti, Nicolae Capra, si sotia acestuia, Cristina, cei doi avand calitatea de suspect, respectiv martor in dosar. Conform surselor citate, acestia controlau unele dintre firmele implicate in lantul infractional construit de Walter si de apropiati ai sai.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infractionala a grupului coordonat de Florian Walter este in valoare totala de 4.500.000 de euro, reprezentand impozitul pe profit si a taxei pe valoarea adaugata, la care se adauga suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusa procesului de reciclare.

Procurorii DIICOT Ploiesti efectueaza cercetari fata de suspecti sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, in forma continuata, si spalare a banilor, in forma continuata.

In cauza au fost instituite masuri asiguratorii pana la concurenta sumei de 18 milioane de euro reprezentand contravaloarea prejudiciului produs prin savarsirea infractiunilor.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO