Personajul principal din filmul in care doua companii IT ar fi prejudiciat statul cu 37 mil. euro. Cine este Alexandru Visan
Un scandal de evaziune fiscala vizeaza cateva firme de echipamente IT din Romania. Personaje, pe care le regasim in topul celor mai bogati romani, sunt acuzate de evaziune fiscala si vor ajunge la interogatorii.
Dimineata, politisti, procurori, dar si experti de la anti-frauda au descins in mai multe locuri din Capitala si in judetul Ilfov, in cautare de probe.
Prezent doi ani la randul Top 500 miliardari, cu o avere personala estimata la aproape 20 de milioane de euro si o cifra de afaceri de sute de milioane de euro, Alexandru Visan a fost unul dintre cei mai mari importatori de echipamente IT din Romania, spun anchetatorii. Prin compania sa, Scop Computers, dicta, alaturi de RHS, detinuta de Dragos Popescu, evolutia pietei nationale. Numai intre 2008 si 2012, sustin autoritatile fiscale, ar fi facut importuri din Europa de aproape o jumatate de miliard de euro, iar echipamentele s-au vandut repede, pentru ca era perioada creditului cu buletinul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anchetatorii sustin ca Alexandru Visan ar fi intrat in topul bogatilor exact in perioada in care ar fi bagat ilegal bani in buzunar. Frauda - sustin autoritatile - era pe cat de simpla, pe atat de eficienta, iar cele doua companii urmareau sa nu mai plateasca TVA-ul, adica un sfert din valoarea incasarilor. Asa ca ar fi cumparat servicii fictive de monitorizare GPS de la doua companii pe care le-ar fi vandut ulterior in Dubai. Tranzactiile ar fi costat 250 de milioane de euro, iar Scop Computers si RHS ar fi pretins ca statul trebuie sa le dea TVA-ul inapoi.
Pentru anchetatori a devenit aproape o certitudine ca au de-a face cu un caz de evaziune fiscala in momentul in care au descoperit pe firul acestor tranzactii fictive o companie care nu mai activa de ani buni. Ba chiar era patronata de un om de afaceri indian care a incetat din viata.
12 persoane trebuie sa dea socoteala in fata procurorilor care au inceput deja interogatoriile. Mai putin in cazul lui Alexandru Visan, care ar fi plecat din tara, cred anchetatorii. Insa asta nu ii impiedica sa ceara arestarea lui preventiva in lipsa, daca dovezile il vor incrimina.
In perioada 2008 - 2012, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu aproximativ 37 de milioane de euro, in acest caz.