Perchezitii DNA la sediul CJ Suceava si alte institutii publice. Presedintele Consiliului si un senator, vizati de ancheta

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii DNA efectueaza joi perchezitii in 12 locatii din Bucuresti si din judetele Suceava, Botosani si Iasi, din care patru sunt sediile unor institutii publice, intr-un dosar ce vizeaza suspiciuni de coruptie in perioada 2003 - 2015

"Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2003 - 2015. In cursul zilei de 7 mai, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 12 locatii situate in municipiul Bucuresti si judetele Suceava, Botosani si Iasi, din care patru sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale", se arata intr-un comunicat al DNA.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, sunt perchezitii la Consiliul Judetean Suceava, Primaria Falticeni, Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Suceava si SC Drumuri si Poduri Suceava.

Procurorii anticoruptie vizeaza Biroul de achizitii, precum si Serviciul de proiecte cu finantare externa din cadrul CJ Suceava, potrivit sursei citate. Accesul in CJ a fost restrictionat, inclusiv presei, jandarmii afirmand ca nu este permisa intrarea pentru ca s-ar incalca unele proceduri.

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Ioan Catalin Nechifor, si senatorul Ovidiu Liviu Dontu ar fi implicati in ancheta DNA, au declarat surse judiciare.

Citește și
George Copos
Vesti proaste pentru "scriitorii" din spatele gratiilor, care redacteaza pe banda lucrari stiintifice. Ce a propus sefa DNA

Seful CJ ar fi vizat pentru demersuri in vederea atribuirii preferentiale a unor lucrari, dar si decontarea unor sume aferente acestora, in vederea obtinerii de avantaje personale. Conform surselor judiciare, beneficiar al influentei presedintelui CJ Suceava ar fi fost un om de afaceri din localitatea Vicovu de Jos, care a obtinut pentru societatea sa derularea de contracte de proiectare si consultanta cu administratia judeteana sau cu administratii publice locale din judet.

Omul de afaceri ar fi beneficiat si de sprijinul deputatului Gavril Mirza, fost sef CJ Suceava, care a intervenit in acest scop pe langa factori de decizie din institutia pe care a condus-o. In baza sustinerii pe care a primit-o de la Nechifor si Mirza, societatea din Vicovu de Jos a reusit sa semneze numeroase contracte cu administratiile publice locale din judetul Suceava.

Catalin Nechifor, au mentionat sursele, ar mai fi asigurat sprijin si societatii SC Transporturi Auto SA Botosani, pentru castigarea unui contract in valoare de 28 de milioane de lei pentru modernizarea drumului judetean care face legatura intre localitatile Ilisesti si Ciprian Porumbescu. In schimbul sprijinului sau, presedintele CJ Suceava ar fi primit sume de bani de la omul de afaceri Iulian Contac, cel care controla firma beneficiara.

Potrivit surselor judiciare, Iulian Contac a oferit 20.000 de euro lui Nechifor, dar si senatorului Ovidiu-Liviu Dontu, pentru ca acestia sa influenteze comisia de licitatie in vederea acceptarii ofertei SC Transporturi Auto SA Botosani ca fiind cea mai avantajoasa.

Procurorii fac cercetari si cu privire la faptul ca presedintele CJ Suceava si senatorul Dontu, in anul 2013, ar fi sprijinit un candidat sa ocupe postul de director adjunct in cadrul Oficiului Judetean pentru Plati, Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP). In schimbul sprijinului acordat, Nechifor ar fi primit de la socrul candidatului mita, sub forma prestarii unor lucrari la locuinta sa.

Tot in 2013, potrivit surselor, Catalin Nechifor ar fi intervenit si pe langa un membru al Consiliului National al Audiovizualului, pentru anularea deciziei de retragere a licentei de functionare a unui post TV din Gura Humorului. De asemenea, administratorii unei societati comerciale ar fi fost sprijiniti de Nechifor, sustin sursele, in vederea obtinerii contractului de lucrari pentru inchiderea depozitelor de deseuri din judetul Suceava, in cadrul proiectului ''Sistemul de management integrat al deseurilor in judetul Suceava", in valoare de aproximativ 65 milioane lei.

Aceleasi surse au aratat ca Nechifor ar fi solicitat decontarea a peste 137.000 lei, suma aferenta lucrarilor prevazute pentru lucrarile de modernizare a DJ 291 A, executate in aprilie 2013, iar pentru ca nu puteau fi decontate de DJDP Suceava, intrucat portiunea de drum se afla in administrarea Primariei Siret, si pentru a conferi o nota de legalitate acestui demers, seful CJ a emis mai multe hotarari de Consiliu care sa prevada predarea tronsonului de drum catre administratia judeteana, in baza asocierii intre cele doua entitati administrative. Ulterior, pentru a evita initierea unei proceduri de licitatie, executia lucrarilor a fost atribuita SC Drumuri si Poduri SA Suceava, in baza unui act aditional la contractul aflat in derulare.

Sursele citate mai sustin ca, in august 2013, Nechifor ar fi stabilit ca numitul Ilie Lahman, administratorul SC Con Bucovina SA Suceava, sa plateasca 300.000 lei, desi 120.000 era cuantumul real al sumei datorate, pentru lucrari in regim de subantrepriza, SC Drumuri si Poduri SA Suceava, operator privat aflat in procedura insolventei. Fondurile nu au fost alocate CJ Suceava, in calitate de actionar unic al SC Drumuri si Poduri SA Suceava, ci administratorului judiciar al societatii Ovidiu Calin.

Procurorii fac cercetari deoarece varianta relansarii activitatii SC Drumuri si Poduri SA Suceava nu era viabila, societatea instrainand cvasitotalitatea echipamentelor si bazelor de productie din patrimoniu. Aceleasi surse au precizat ca, in urma tranzactionarii mai multor autobaze din judetul Suceava, aflate in proprietatea SC Drumuri si Poduri SA Suceava, Ovidiu Calin ar fi obtinut un comision de 160.000 de lei.

Presedintele CJ ar fi dispus, anterior expirarii contractului privind lucrarile de intretinere a drumurilor judetene, pentru perioada de iarna 2012-2013, deblocarea a 220.000 lei, retinuta de la SC Transporturi Auto SA Botosani, cu titlul de garantie de buna executie, iar in aceasta modalitate SC Drumuri si Poduri Suceava urma sa incaseze 40.000 lei, pentru lucrari efectuate sub antrepriza.

Sursele mentioneaza ca favorizarea SC Drumuri si Poduri SA Suceava de catre seful CJ Suceava a fost evidentiata si de interesul acestuia, pentru intocmirea documentatiei necesare decontarii sumei de 250.000 lei, angajata prin asocierea judetului Suceava cu orasul Siret, pentru lucrarile de reabilitare a unui drum judetean.

De asemenea, la nivelul CJ Suceava au fost adoptate doua hotarari, respectiv din februarie si mai 2014, care ar fi vizat alocarea a 3.500.000 lei pentru lucrari preconizate la infrastructura rutiera judeteana, insa, in realitate, ar fi fost cu scopul de a directiona lucrarile si efectuarea de plati catre SC S.U.C.T. SA Suceava. Cercetarile ar viza si faptul ca Nechifor, pentru a disimula acordarea fondurilor, a interpus in circuitul financiar SC Drumuri si Poduri SA Suceava, desi contractul nu prevedea posibilitatea subcontractarii.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Pronuntarea in Dosarul Referendumul a fost amanata. Liviu Dragnea afla pe 15 mai decizia judecatorilor
Pronuntarea in Dosarul Referendumul a fost amanata. Liviu Dragnea afla pe 15 mai decizia judecatorilor

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au amanat pentru 15 mai pronuntarea in dosarul Referendumul.

Vesti proaste pentru
Vesti proaste pentru "scriitorii" din spatele gratiilor, care redacteaza pe banda lucrari stiintifice. Ce a propus sefa DNA

Vesti proaste pentru scriitorii aflati in spatele gratiilor. Sefa DNA Codruta Kovesi cere modificarea legii, prin care detinutii care scriu carti in inchisoare, beneficiaza de cate 30 de zile, de libertate.

Amanta spionata si primarul nu s-au intalnit luni la serviciu. Gheorghe Nichita si-a luat o zi de concediu dupa scandal
Amanta spionata si primarul nu s-au intalnit luni la serviciu. Gheorghe Nichita si-a luat o zi de concediu dupa scandal

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, nu a venit luni la serviciu si nu a facut nicio declaratie publica in scandalul in care este acuzat ca se folosea de Politia Locala pentru a-si spiona iubita.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.