13 perchezitii, 6 persoane retinute, una arestata. Faptele de care sunt acuzati ultrasii din Piata Victoriei
Unul dintre cei sase retinuti in dosarul violentelor de la manifestatiile din Piata Victoriei a fost arestat preventiv, vineri, de Judecatoria Sectorului 1.
In cazul celorlalti cinci, instanta a respins propunerea procurorilor de arestare si a dispus sa fie cercetati sub control judiciar. Decizia poate fi contestata de procurori si de cei sase inculpati la Tribunalul Bucuresti.
Judecatorul de drepturi si libertati a admis propunerea procurorilor Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 de arestare preventiva doar in cazul lui Alexandru George Timinschi, acuzat de complicitate la ultraj, ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice. Magistratul a dispus ca Timinschi sa stea in arest preventiv timp de 30 de zile, din 24 februarie pana in 25 martie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru celelalte cinci persoane retinute de procurori, instanta a respins ca neintemeiata propunerea de arestare preventiva. Astfel, judecatorul a dispus masura controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile pentru Ionut Cristian Dinu, Andrei Lucian Dumitrescu, Razvan Marian Radu, Alexandru Marius Boscu si Daniel Ionut Ion. Instanta a mai dispus punerea de indata in libertate a lui Razvan Marian Radu.
Ionut Cristian Dinu, Razvan Marian Radu, Alexandru Marius Boscu si Daniel Ionut Ion sunt acuzati de complicitate la ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice, iar Andrei Lucian Dumitrescu este cercetat pentru complicitate la ultraj.
In perioada controlului judiciar, cei cinci inculpati sunt obligati sa mearga la Politie in zilele ce vor fi stabilite prin programul de supraveghere, sa se prezinte la Parchet sau la instanta ori de cate ori sunt chemati si sa anunte daca isi schimba locuinta. De asemenea, acestia au interdictie sa paraseasca Bucurestiul si sa comunice cu ceilalti inculpati, cu persoanele vatamate, cu martori si cu membrii familiilor acestora, precum si sa participe la manifestari sportive sau culturale ori la proteste, manifestari si meciuri de fotbal.
Decizia poate fi contestata la Tribunalul Bucuresti, care va da o hotarare definitiva privind masurile preventive in cazul celor sase inculpati.
In acelasi dosar, procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 au luat masura controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile fata de Nicolae Bogdan Dobre, cercetat pentru complicitate la ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice, Mihai Calin, acuzat de instigare publica si Marius Jijie, pus sub acuzare pentru ultraj contra bunelor moravuri.
Din probele administrate pana in prezent a rezultat ca, in noaptea de 1 spre 2 februarie, in timp ce se aflau in Piata Victoriei, unde avea loc un protest la care participau aproximativ 100.000 de persoane, inculpatii s-au manifestat violent, aruncand cu sticle, bucati de gheata si containere in jandarmii care asigurau ordinea, ranindu-i pe unii dintre acestia.
„Prin actiunile lor violente, inculpatii au tulburat ordinea si linistea publica. De asemenea, unul dinre inculpati a expus un banner pe care era inscriptionat un mesaj prin care indemna publicul, in scris, sa savarseasca infractiuni, iar un altul a savarsit acte de exhibitionism in mijlocul multimii, avand o atitudine obscena la adresa jandarmilor”, potrivit Politiei Capitalei.
Politisti bucuresteni, sub supravegherea Parchetului Judecatoriei Sectorului 1, au facut, joi, 13 perchezitii in Bucuresti, la locuintele persoanelor suspectate ca au participat la actiunile violente din Piata Victoriei din noaptea de 1 spre 2 februarie. in timpul perchezitiilor, politistii au gasit si au ridicat peste 3.000 de materiale pirotehnice, acestea urmand sa fie expertizate.
in acelasi dosar, procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 anuntau, in 6 februarie, ca au dispus inceperea urmaririi penale pentru ultraj, folosire de obiecte periculoase si tulburarea ordinii publice fata de opt persoane, dintre care patru in stare de arest preventiv si patru aflate sub control judiciar, in cazul violentelor petrecute in Piata Victoriei in noaptea de 1 spre 2 februarie.
Prin ordonanta din 2 februarie, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Octavian Gheorghe - pentru complicitate la ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice, Alexandru Moraru - pentru complicitate la ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice, Andrei Catalin Pavel - pentru port sau folosirea fara drept de obiecte periculoase si tulburarea ordinii si linistii publice, Alexandru Claudiu Palade - pentru ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice, Robert Liviu Iancu - pentru tulburarea ordinii si linistii publice, Alin Alexandru Iancu - pentru port sau folosirea fara drept de obiecte periculoase, Milan Miroslav Rascov - pentru port sau folosirea fara drept de obiecte periculoase, Andrei Bogdan Fagel - pentru complicitate la ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice. Asupra unora dintre inculpati au fost gasite obiecte periculoase (cutite, bricege) care erau interzise a fi detinute intr-o astfel de adunare publica.
Procurorii de caz au dispus luarea masurii controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile fata de Andrei Catalin Pavel, Alin Alexandru Iancu, Robert Liviu Iancu si Milan Miroslav Rascov.
Pentru ceilalti patru incupati - Alexandru Claudiu Palade, Alexandru Moraru, Octavian Gheorghe si Andrei Bogdan Fagel - procurorii au solicitat Judecatoriei Sector 1 Bucuresti luarea masurii arestarii preventive pe o perioada de 30 de zile, propunere admisa de catre judecatorul de drepturi si libertati. Tribunalul Bucuresti a mentinut ulterior masura arestului preventive in cazul acestora.