105 dosare înregistrate la DNA, în 2020, legate de pandemia de coronavirus. Câte au fost soluționate până în prezent
Procurorii DNA au întocmit anul trecut 105 dosare cu privire la infracțiuni legate de pandemia de coronavirus, a precizat procurorul-șef al instituției, Crin Bologa.
„Ca specific al prezentării activităţii noastre în 2020 sunt cauzele în legătură cu pandemia de COVID-19. În cursul anului 2020 am avut 105 dosare înregistrare în anchetă cu privire la infracţiuni legate de pandemia de COVID-19", a afirmat Crin Bologa în cadrul conferinţei în care a prezentat raportul de activitate pe anul trecut, citat de Agerpres.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
El a adăugat că în prezent mai sunt în lucru la DNA 76 de dosare, 24 fiind soluţionate la acest moment. În cele 76 de dosare aflate în lucru, prejudiciile stabilite inițial sunt de sute de milioane de euro.
„Din acestea, cinci au fost trimise în judecată cu un număr de şase inculpaţi. Din dosare rămase în lucru se arată câteva dosare cu perspectivă de trimitere în judecată şi cu prejudicii importante pentru instituţiile statului", a precizat Bologa.
Șeful DNA consideră că este „inadmisibil” să existe persoane care să vrea să se îmbogățească când alții mor, în pandemie.
„În multe dintre aceste cauze infracţiunea în rem ar fi abuz în serviciu, ori infracţiunile acestea sunt foarte greu de instrumentat. (…) S-au relaxat anul trecut achiziţiile publice, trebuie să constatăm un prejudiciu şi foloase necuvenite ca să avem infracţiunea de abuz în serviciu. (…) Se face urmărire penală susţinut. Acordăm o atenţie deosebită dosarelor legate de pandemie pentru că este inadmibisil ca, în situaţia grea prin care a trecut România şi toată lumea anul trecut, să se găsească personae care să vrea să se îmbogăţească când alţii mor şi să ia mită în aceste condiţii”, a declarat şeful DNA.