127 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Ceremonie comemorativa in Galati, langa cea mai veche statuie a poetului

Ultima actualizare: 19-06-2016 07:48

S-au implinit 127 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, asa ca miercuri, 15 iunie, in Galati, a fost organizata o ceremonie in parcul unde se afla si primul monument din tara noastra care il infatiseaza pe marele poet.

De evenimentul de miercuri s-au bucurat in special copiii, care au profitat de ocazie si, desigur, au recitat poezii.

Copiii au trecut cu brio testul rimelor. Mai dificil a fost, se pare, pentru parinti si bunici.

Grupul statuar din Galati, care il infatiseaza pe Eminescu imbratisat de o muza, este cel mai vandalizat monument din Romania. Un hot, care a facut, se pare, o obsesie pentru aceasta lucrare, a furat bratul muzei de aproape 30 de ori. Si tot de atatea ori artistii plastici l-au inlocuit. De obicei, necazul se petrecea inainte de aniversarea sau de comemorarea poetului.

Este pentru prima data, in ultimii ani, cand grupul statuar al lui Mihai Eminescu arata la fel in iunie, ca si in ianuarie. De aceasta data, mana muzei nu a mai fost furata.

Statuia se degradeaza insa pe zi ce trece. Autoritatile au in vedere mai multe solutii, dar nu au bani.

Prof. Ilie Zanfir, director Biblioteca "V. A. Urechia", Galati: "Sa luam aceasta statuie, sa o ducem intr-un loc unde sa nu mai aiba de-a face cu intemperiile naturii, iar aici sa venim cu o replica a statuii. Sau, imi spunea domnul primar, ca e bine sa o protejam in ceva de plastic, cum am vazut in tarile dezvoltate."

Lucrarea, dezvelita in 1911, este prima sculptura din Romania care il infatiseaza pe Mihai Eminescu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO