100.000 de dolari, prețul morții în Congo. Despăgubirile vor fi plătite familiilor de Horațiu Potra. Salariile contractorilor
Familiile contractorilor români uciși miercuri în Congo în timpul confruntărilor cu trupele paramilitare vor fi despăgubite cu câte 100.000 de dolari.
Banii ar urma să le fie plătiți de compania care a încheiat contractul de securitate cu armata guvernamentală. Între timp, ies la iveală condițiile în care foștii angajați ai Ministerului Apărării - pensionari sau demisionari - au ajuns să își riște viața în cel mai sângeros război din Africa, pentru un salariu de câteva mii de dolari. Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
Compania de securitate a fostului luptător în legiunea străină Horațiu Potra, care operează în Congo, ar urma să despăgubească familiile celor uciși. Prin contract, fiecare contractor privat este obligat de companie să încheie o asigurare medicală și de viață internațională.
Contractor Congo: „Eu, până să plec în acest teatru, în Congo, am fost la trei firme de asigurări să îmi fac asigurare. Toate au refuzat. Nu își asumă așa ceva. El va trebui să facă ceva, să plătească acele familii, pentru că știe clar, nu va plăti - oamenii vor intra în instanță cu el: băi, frate! A murit acolo! S-a întâmplat asta, s-a făcut asta! E clar că el plătește din banii lui.”
Surse din rândul contingentului românesc desfășurat în statul african susțin că zeci de mii de dolari ar primi și cei răniți în ambuscadele de la Sake. Supraviețuitorii ar fi și acum internați în spitale din Etiopia, însă Potra le-a interzis să dea detalii despre starea lor. Secretul profesional este parte importantă din contract.
Contractor Congo: „Banii se primesc în mână! Iar plata se face diferențiat. Pentru un simplu membru se oferă 5.000, dacă eşti comandant de grup și vorbești și limba franceză - 6000 - și au fost oameni care, în timpul acțiunii din martie. pentru că au făcut fapte de vitejie extraordinare, au mai primit ceva bonusuri.”
Pentru acești bani, luptătorii români desfășurați în Congo în baza unui contract cu armata locală își asumă mai multe obligații, cum ar fi să raporteze orice fel de amenințare la adresa camarazilor.
Ce interdicții au românii
Una dintre condițiile impuse prin contract de compania de securitate a lui Horațiu Potra este interdicția de a negocia și cumpăra metale sau pietre prețioase, fildeș sau chiar banalele țigări. Orice contractor prins că încalcă această interdicție este concediat.
Contractul este încheiat pe o perioadă nedeterminată, cu o firmă înregistrată în Marea Britanie pe numele fiului lui Horațiu Potra. Și presupune pentru fiecare militar o perioadă de trei luni petrecută în teatrul de operații, urmată, obligatoriu, de o lună de vacanță petrecută în țară. În această perioadă, compania îi plătește o leafă mai mică, de 3000 de dolari.