Pe ce se bazau cei trei straini care au vrut sa retraga ilegal 1 milion de dolari, in Romania
Ies la iveala noi elemente in uluitoarea poveste a generalului ucrainean Valeriu Gaiciuk si a celor doi complici ai sai, arestati pentru fraude bancare.
Infractorii lucrau de mult in Romania, unde si-au deschis peste 30 de conturi, prin care au plimbat banii pe care ii furau de la diversi italieni sau americani.
Inainte sa fie prinsi in flagrat, in timp ce incercau sa plece cu 1 milion de dolari dintr-o banca, suspectii au venit de cateva ori in tara, ca sa tatoneze terenul. Erau blindati cu acte false, semn ca in spatele lor sta o adevarat organizatie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe baza unor inregistrari audio, anchetatorii au descoperit ca Valeriu Gaiciuk facea caz de gradul sau de general de armata si tocmai de aceea el le cerea banii angajatilor de la banca, pentru ca inspira incredere si putere. Mai mult, le arata acestora fotografii cu diverse personalitati intalnite in delegatiile din care a facut parte de-a lungul carierei militare.
Acum neaga insa evidentele. La fel si cei doi complici ai sai, care spun ca la mijloc este doar o neintelegere.
Israelianul Konstantin Ossipov le-a spus judecatorilor ca, de fapt, un partener de afaceri i-ar fi cerut sa transfere un milion de dolari prin intermediul contului sau, iar pentru acest lucru ar fi luat un comision de 19.000 de euro.
La randul lui, moldoveaul Vitalie Matei, afirma ca el a fost angajat la firma lui Valeriu Gaichiuk, pe post de translator si sofer si ca nu are nicio legatura cu acest caz.
Declaratiile nu i-au scapat insa de arest. Potrivit procurorilor, supectii si-au inceput activitatea la inceputul anului, cand au infiintat pe numele lor primele firme.
Strainii sunt acuzati ca au spart sistemele de securitate ale unor banci din America si Italia. Asa au reusit sa se logheze la conturile de internet banking ale unor clienti. Ulterior, efectuau transferurile neautorizate in conturile unor societati comerciale.
Anchetatorii cred ca prejudiciul este mult mai mare decat cel stiut in prezent. Implicit, si victimele ar putea fi mai multe.
Autoritatile spun ca cei trei au venit de mai multe ori in Romania, in prospectie. Si-au incercat norocul si la alte banci, iar atunci cand li s-au cerut documente justificative, prezentau dupa cateva zile acte false. Acestea aratau ca sumele au fost obtinute in urma unor activitati comerciale facute in afara tarii.