Cladirile kitsch din oras, piedica in proiectul “Timisoara, capitala culturala europeana”
Astazi a avut loc la Timisoara prima dezbatere publica din campania “Timisoara fara kitsch”. Principalul punct de discutie a fost aspectul centrului orasului, care, considera specialistii, risca sa cada sub ridicolul prostului gust.
Potrivit celor prezenti la dezbatere, prostul gust este dat de aspectul vitrinelor magazinelor si de cladirea “acvariu” din centrul Timisoarei. Corina Raceanu, directorul executiv interimar al proiectului “Timisoara- capitala culturala europeana”, si-a aratat dezaprobarea legata de neexistenta unei legi care sa protejeze monumentele de memorie colectiva. “Acesta este motivul pentru care se comit greseli fundamentale. Existenta acelui acvariu in centru este una dintre acestea”, a declarat Corina Raceanu.
Rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, Nicolae Robu, a fost si el prezent la dezbatere, si a facut referire la pozitia neadecvata a cladirii in raport cu acele cladiri care dainuie de multa vreme in zona si au valoare istorica. “Ce s-a comis prin construirea lui este o blasfemie. Nu se poate ca alaturi de Muzeu, Opera sau Rectorat sa apara asa ceva. Trebuie sa luam atitudine. Un arhitect care face astfel de cladire isi dezonoreaza diploma”, a spus Nicolae Robu.
Autoritatile locale ridica neputincioase din umeri si spun ca nu pot impiedica fenomenul, din cauza legii comertului. “Firmele care functioneaza acolo nu au autorizatie. Numai ca legea spune ca firmele care functioneaza fara autorizatie pot fi suspendate doar 30 de zile. Ce ar trebui sa urmeze nu este mentionat nicaieri”, a declarat viceprimarul Adrian Orza.
Parerile arhitectilor au fost insa impartite. Unii dintre ei sustin vehement demolarea “acvariului”, iar altii propun doar mutarea lui, intrucat nu cladirea in sine este un kitsch, ci pozitionarea sa in centrul orasului.
Avocatul firmei ce administreaza spatiul “acvariului” a fost si el prezent, dar a contestat atitudinea organizatorilor, care nu l-au invitat la dezbatere. “Eu am aflat intamplator la ora 12 de aceasta intalnire si nu am avut timp sa pregatesc toata documentatia. Pot doar sa spun ca functionarea locului este perfect legala. Mai mult decat atat, patronul a investit sume foarte mari in igienizarea si dezinfectarea subsolului acestuia”, a declarat avocatul Dorin Danciu.
Revolutionarii sunt cei mai nemultumiti de aspectul comercial al orasului si propun metode drastice. “Ar trebui facut un referendum referitor la acest lucru. Acvariul sectioneaza Piata Operei si pune in umbra Castelul Huniazilor”, a declarat Traian Orban, presedintele Asociatiei “Memorialul Revolutiei”.