Povestea lui Hugo Chavez in 10 imagini: crescut in saracie alaturi de 6 frati, a ajuns erou national

×
Codul embed a fost copiat

Autodeclarat  "dusman al imperialismului", extrem de popular in Venezuela si privit cu mirare de Occident, Hugo Chavez a fost unul dintre cei mai vocali si controversati lideri din America Latina.

 

Fost militar, ales presedinte de 3 ori, a condus cu o mana de fier Venezuela. A fost vazut drept seful unui stat totalitar, corupt si cu o populatie saraca. Programele sociale i-au asigurat iubirea poporului, iar aparitiile excentrice, declaratiile hilare si discursurile vulcanice l-au adus de nenumarate ori pe prima pagina a ziarelor.
 

 

Un erou pentru sustinatorii sai, care-i multumesc ca le-a dat sansa la un trai decent, Hugo Chavez n-a fost niciodata omul jumatatilor de masura. De altfel, opozitia l-a acuzat de abuz de putere, considerandu-l un presedinte dictatorial.

Citește și
Hugo Chavez
"Capitalismul a distrus viata de pe Marte" Cele mai spumoase replici ale lui Hugo Chavez
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Crescut intr-o familie saraca alaturi de alti 6 frati, Hugo Chavez si-a facut intrarea pe scena mondiala in 1992. Locotenentul colonel parasutist a incercat atunci sa preia puterea printr-o lovitura de stat. A esuat si, inainte de arest, a primit voie sa se adreseze poporului timp de un minut. Atunci i-a cucerit pe oameni, declarandu-se vinovat si responsabil pentru operatiunea ratata.

Eliberat dupa doi ani de inchisoare, Chavez e ales presedinte in 1998 si, imediat, schimba Constitutia. Soldatul revolutionar incepea deja sa se transforme intr-un politician cu vederi radicale. In 2001 incepe nationalizarea pe plan general: terenuri, rezervele de petrol si banci trec toate in posesia statului. Banii au finantat programe sociale in domeniul sanatatii si al educatiei, motiv pentru care saracii il considera presedintele care le-a redat "demnitatea".

Planurile sale socialiste n-au avut insa succes cu opozitia, care i-a cerut demisia si a incercat sa-l rastoarne de la putere in 2002. Indepartat de la conducere pentru doua zile, Chavez s-a intors cu ajutorul militarilor loiali si mai ales al simpatizantilor iesiti cu miile in strada pentru a-l sustine. Vederile radicale si prieteniile cu nume controversate i-au adus dusmani nu doar acasa, ci si peste hotare. Amicitia cu Fidel Castro i-a infuriat pe politicienii de dreapta din Venezuela, iar relatia cu Mahmoud Ahmadinejad i-a adus critici nenumarate de la Washington.

Mereu ironic, le-a aratat americanilor bicicletele pe care Venezuela le fabrica in parteneriat cu Iranul. Convins ca America conspira pentru a-l inlatura, Chavez s-a folosit de tribuna Natiunilor Unite pentru a-l insulta pe George W. Bush. Pe Barack Obama l-a scutit insa de acuzatii si ironii si, cu toate ca a denuntat mereu "imperialismul yankeu", a dovedit pragmatism pentru ca n-a stopat niciodata livrarile de petrol catre America. Orator neobosit, Chavez a reusit sa-l scoata din sarite pe Regele Juan Carlos al Spaniei in timpul unei intalniri oficiale. "Nu e nicio dictatura la mine in tara! Oamenii m-au ales de 3 ori presedinte si cand bogatii au incercat sa ma rastoarne intr-o lovitura de stat, tot poporul m-a adus inapoi la putere." a spus el.

 


 

Acelasi Chavez era insa la putere si cand Venezuela a intrat in recesiune, desi statele din America de Sud prosperau, iar tara avea destul resurse naturale. Planul sau, de a plati subventii pentru mancarea importata pentru saraci, l-a facut popular, dar s-a dovedit neprofitabil pentru economie. Astazi Venezuela are cea mai corecta distributie a salariilor din America Latina, insa criminalitatea a crescut in timpul mandatelor lui Chavez, iar coruptia la nivel inalt e inca prezenta.

In 2009 Chavez a modificat iar Constitutia, astfel incat sa poata fi ales presedinte pe termen nedefinit, asigurandu-si locul la conducere pana la moarte.Exuberant si atipic pentru un presedinte, Chavez era hiperactiv inainte de a se imbolnavi. Aparea saptamanal la televizor in show-ul "Alo Presidente". Carismatic, reusea sa amestece in acelasi discurs insulte, demonstratii de eruditie si chiar cantece.

 

Hugo chavez

In iunie 2011, Hugo Chavez anunta ca sufera de cancer. S-a operat in Cuba si, dupa cateva luni de tratament, era vindecat complet. Boala a revenit in 2012 si, la fel, dupa luni de sedinte de radioterapie, presedintele spunea iar ca e vindecat si gata de alegeri. In campanie Sean Penn, prieten apropiat, a venit sa-l sustina personal, iar Chavez a castigat al treilea mandat prezidential la limita.
 

A sarbatorit victoria agitand sabia lui Simon Bolivar, figura emblematica a independentei obtinute impotriva spaniolilor si eroul sau. Catolic, divortat de doua ori, Chavez a avut 4 copii din cele doua mariaje. Ultima fotografie cu el in viata il infatiseaza alaturi de doua dintre cele trei fete, pe patul de spital.Poate cel mai bine l-a descris scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, care l-a intalnit in anii '90: "Am vazut doi oameni diferiti. Unul caruia norocul i-a dat sansa de a-si salva tara si altul, care se iluzioneaza, si care ar putea ramane in istorie ca un alt <<despot>>".

 
Sursa foto: Mediafaxfoto, Rex, Getty

Articol recomandat de sport.ro
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Citește și...
Cine este Nicolas Maduro, succesorul desemnat al presedintelui Hugo Chavez: fost sofer de autobuz
Cine este Nicolas Maduro, succesorul desemnat al presedintelui Hugo Chavez: fost sofer de autobuz

Vicepresedintele Venezuelei, ministrul de Externe Nicolas Maduro, fost sofer de autobuz si sindicalist, desemnat drept succesorul sau de presedintele Hugo Chavez, este, la cei 50 de ani ai sai, un veteran al "chavismului".

"Capitalismul a distrus viata de pe Marte" Cele mai spumoase replici ale lui Hugo Chavez

Cunoscut si pentru limba sa ascutita, Hugo Chavez a oferit de-a lungul celor 14 ani cat a fost liderul Venezuelei declaratii care l-au facut celebru in intreaga lume.

Hugo Chavez a murit. Sapte zile de doliu in Venezuela
Hugo Chavez a murit. Sapte zile de doliu in Venezuela

Presedintele venezuelean Hugo Chavez a decedat, marti, la Caracas, din cauza cancerului, a anuntat vicepresedintele Nicolas Maduro la televiziunea publica.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.