Povestea lui Hugo Chavez in 10 imagini: crescut in saracie alaturi de 6 frati, a ajuns erou national
Autodeclarat "dusman al imperialismului", extrem de popular in Venezuela si privit cu mirare de Occident, Hugo Chavez a fost unul dintre cei mai vocali si controversati lideri din America Latina.
Fost militar, ales presedinte de 3 ori, a condus cu o mana de fier Venezuela. A fost vazut drept seful unui stat totalitar, corupt si cu o populatie saraca. Programele sociale i-au asigurat iubirea poporului, iar aparitiile excentrice, declaratiile hilare si discursurile vulcanice l-au adus de nenumarate ori pe prima pagina a ziarelor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un erou pentru sustinatorii sai, care-i multumesc ca le-a dat sansa la un trai decent, Hugo Chavez n-a fost niciodata omul jumatatilor de masura. De altfel, opozitia l-a acuzat de abuz de putere, considerandu-l un presedinte dictatorial.
Crescut intr-o familie saraca alaturi de alti 6 frati, Hugo Chavez si-a facut intrarea pe scena mondiala in 1992. Locotenentul colonel parasutist a incercat atunci sa preia puterea printr-o lovitura de stat. A esuat si, inainte de arest, a primit voie sa se adreseze poporului timp de un minut. Atunci i-a cucerit pe oameni, declarandu-se vinovat si responsabil pentru operatiunea ratata.
Eliberat dupa doi ani de inchisoare, Chavez e ales presedinte in 1998 si, imediat, schimba Constitutia. Soldatul revolutionar incepea deja sa se transforme intr-un politician cu vederi radicale. In 2001 incepe nationalizarea pe plan general: terenuri, rezervele de petrol si banci trec toate in posesia statului. Banii au finantat programe sociale in domeniul sanatatii si al educatiei, motiv pentru care saracii il considera presedintele care le-a redat "demnitatea".
Planurile sale socialiste n-au avut insa succes cu opozitia, care i-a cerut demisia si a incercat sa-l rastoarne de la putere in 2002. Indepartat de la conducere pentru doua zile, Chavez s-a intors cu ajutorul militarilor loiali si mai ales al simpatizantilor iesiti cu miile in strada pentru a-l sustine. Vederile radicale si prieteniile cu nume controversate i-au adus dusmani nu doar acasa, ci si peste hotare. Amicitia cu Fidel Castro i-a infuriat pe politicienii de dreapta din Venezuela, iar relatia cu Mahmoud Ahmadinejad i-a adus critici nenumarate de la Washington.
Mereu ironic, le-a aratat americanilor bicicletele pe care Venezuela le fabrica in parteneriat cu Iranul. Convins ca America conspira pentru a-l inlatura, Chavez s-a folosit de tribuna Natiunilor Unite pentru a-l insulta pe George W. Bush. Pe Barack Obama l-a scutit insa de acuzatii si ironii si, cu toate ca a denuntat mereu "imperialismul yankeu", a dovedit pragmatism pentru ca n-a stopat niciodata livrarile de petrol catre America. Orator neobosit, Chavez a reusit sa-l scoata din sarite pe Regele Juan Carlos al Spaniei in timpul unei intalniri oficiale. "Nu e nicio dictatura la mine in tara! Oamenii m-au ales de 3 ori presedinte si cand bogatii au incercat sa ma rastoarne intr-o lovitura de stat, tot poporul m-a adus inapoi la putere." a spus el.
Acelasi Chavez era insa la putere si cand Venezuela a intrat in recesiune, desi statele din America de Sud prosperau, iar tara avea destul resurse naturale. Planul sau, de a plati subventii pentru mancarea importata pentru saraci, l-a facut popular, dar s-a dovedit neprofitabil pentru economie. Astazi Venezuela are cea mai corecta distributie a salariilor din America Latina, insa criminalitatea a crescut in timpul mandatelor lui Chavez, iar coruptia la nivel inalt e inca prezenta.
In 2009 Chavez a modificat iar Constitutia, astfel incat sa poata fi ales presedinte pe termen nedefinit, asigurandu-si locul la conducere pana la moarte.Exuberant si atipic pentru un presedinte, Chavez era hiperactiv inainte de a se imbolnavi. Aparea saptamanal la televizor in show-ul "Alo Presidente". Carismatic, reusea sa amestece in acelasi discurs insulte, demonstratii de eruditie si chiar cantece.
In iunie 2011, Hugo Chavez anunta ca sufera de cancer. S-a operat in Cuba si, dupa cateva luni de tratament, era vindecat complet. Boala a revenit in 2012 si, la fel, dupa luni de sedinte de radioterapie, presedintele spunea iar ca e vindecat si gata de alegeri. In campanie Sean Penn, prieten apropiat, a venit sa-l sustina personal, iar Chavez a castigat al treilea mandat prezidential la limita.
A sarbatorit victoria agitand sabia lui Simon Bolivar, figura emblematica a independentei obtinute impotriva spaniolilor si eroul sau. Catolic, divortat de doua ori, Chavez a avut 4 copii din cele doua mariaje. Ultima fotografie cu el in viata il infatiseaza alaturi de doua dintre cele trei fete, pe patul de spital.Poate cel mai bine l-a descris scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, care l-a intalnit in anii '90: "Am vazut doi oameni diferiti. Unul caruia norocul i-a dat sansa de a-si salva tara si altul, care se iluzioneaza, si care ar putea ramane in istorie ca un alt <<
Sursa foto: Mediafaxfoto, Rex, Getty