Cine este Nicolas Maduro, succesorul desemnat al presedintelui Hugo Chavez: fost sofer de autobuz

Ultima actualizare: 09-03-2013 07:03
Nicolas Maduro

Vicepresedintele Venezuelei, ministrul de Externe Nicolas Maduro, fost sofer de autobuz si sindicalist, desemnat drept succesorul sau de presedintele Hugo Chavez, este, la cei 50 de ani ai sai, un veteran al "chavismului".

Hugo Chavez, in varsta de 58 de ani, le-a cerut concentatenilor sai, in decembrie, inainte de a pleca in Cuba pentru cea de-a patra operatie de cancer, sa il faca pe Maduro presedintele lor daca el va fi nevoit sa paraseasca puterea, asigurandu-i ca este "un revolutionar" si un "barbat plin de experienta in pofida tineretii sale". relateaza AFP.

"Este unul dintre liderii tineri, cu cele mai bune capacitati" pentru a conduce tara "cu mana de fier, cu viziunea, cu inima sa de om din popor, cu talentul sau cu oamenii (...), cu recunoasterea internationala pe care a dobandit-o", a adaugat presedintele.

Deja ministru de Externe din 2006, Nicolas Maduro a fost numit vicepresedinte de Chavez dupa victoria acestuia din urma la alegerile prezidentiale din 7 octombrie.

Anterior, acest fost sofer de autobuz, inalt si cu o mustata sobra, amabil si despre a carui viata privata se stie putine (cu exceptia faptului ca este casatorit cu Cilia Flores, procuror general al Republicii) a fost pentru scurt timp presedinte al Adunarii Nationale (2005-2006), dupa ce a obtinut primul sau mandat de deputat in 1999, sub emblema Miscarii a V-a Republica, fondata de Hugo Chavez, care a preluat puterea in acelasi an.

Destinele celor doi barbati s-au incrucisat deja in cadrul Miscarii Revolutionare Bolivariene 200 (MBR-200), creata tot de Chavez, la conducerea careia el a desfasurat lovitura de stat ratata impotriva presedintelui Carlos Andres Perez in 2002.

"Uitati unde merge Nicolas, soferul de autobuz Nicolas. El a fost sofer de autobuz, si cum au mai ras de el!", a exclamant Chavez, atunci cand l-a numit vicepresedinte.

Numele lui a fost citat cu din ce in ce mai multa insistenta la momentul prognosticurilor privind numele succesorului presedintelui bolnav. Iar la inceputul deplasarilor in scopuri medicale ale lui Hugo Chavez in Cuba, el a fost unul dintre vizitatorii cei mai frecventi.

Silueta inalta a acestui membru al aripii moderate a "chavismului" a devenit, de asemenea, din ce in ce mai familiara la intalnirile internationale dupa ce acesta l-a inlocuit de mai multe ori pe Hugo Chavez, slabit, la ultimele summituri. Analistii politici subliniaza, de asemenea, tonul sau conciliant si marea sa capacitate de a negocia si de a exersa o influenta asupra diferitelor tendinte ale "chavismului".

"El nu este dur verbal" si "pare o persoana (...) dispusa la dialog", apreciaza politologul Ricadro Sucre. "in plus, este alegerea (liderilor cubanezi Fidel si Raul) Castro", marii aliati ai presedintelui Chavez, adauga acest profesor al universitatii centrale din Venezuela.

Istoricul Margarita Lopez Maya subliniaza, la randul sau, "fidelitatea" "celui mai bun purtator de cuvant" international al Guvernului Chavez, a carui retorica antiimperialista a adoptat-o perfect, la fel ca si sustinerea unor regimuri controversate, precum Iran, Libia sau Siria.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO