Hugo Chavez a murit. Sapte zile de doliu in Venezuela

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele venezuelean Hugo Chavez a decedat, marti, la Caracas, din cauza cancerului, a anuntat vicepresedintele Nicolas Maduro la televiziunea publica.

"Am primit informatia cea mai grea si cea mai tragica pe care am putea-o anunta poporului nostru. La ora 16.25 (22.55 ora Romaniei), astazi 5 martie, a murit comandantul nostru presedintele Hugo Chavez Frias", a declarat Maduro, citat de Mediafax.

Intr-un discurs televizat, vicepresedintele Nicolas Maduro a declarat: "Vom demonstra ca boala a fost provocata de dusmanii tarii".

Presedintele Hugo Chavez, spitalizat la Caracas din cauza cancerului, suferea de o agravare a problemelor respiratorii si de o noua infectie grava. Chavez, in varsta de 58 de ani, a revenit la Caracas in urma cu doua saptamani si a fost internat imediat în spitalul militar din capitala dupa ce a fost spitalizat timp de doua luni la Havana, unde a suferit, in decembrie, o a patra interventie chirurgicala de cancer, cu care a fost diagnosticat in 2011 in regiunea pelviana.

Chavez urma o cura de chimioterapie foarte puternica si tratamente complementare.

Citește și
Hugo Chavez
Situatie nemaintalnita in Venezuela. Presedintele Hugo Chavez nu va putea depune juramantul joi
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Sapte zile de doliu in Venezuela dupa decesul lui Chavez, ale carui funeralii vor avea loc vineri

Trupul neinsufletit al presedintelui Hugo Chavez va fi expus incepand de miercuri in holul Academiei Militare din Caracas, inaintea funeraliilor nationale prevazute pentru vineri, in timp ce in tara au fost decretate sapte zile de doliu oficial, relateaza AFP.

"Funeraliile si omagiul postum in camera mortuara din holul Academiei Militare (vor avea loc) miercuri, joi si vineri", a declarat ministrul venezuelean de Externe Elias Jaua, fara a preciza unde va fi "mormantul crestin" al defunctului.

"Vineri, la ora 10 dimineata, vom organiza o ceremonie oficiala" la Academia Militara, a precizat Jaua, care le-a multumit sefilor de stat ce si-au manifestat intentia de a participa la funeralii. "Vom asigura logistica pentru ca un numar cat mai mare (de venezueleni) sa il poata vedea pe parintele lor, eliberatorul, protectorul lor", a adaugat el.

Miercuri dimineata, trupul neinsufletit al lui Hugo Chavez va fi transferat de la spitalul militar unde a decedat la Academia Militara, "leaganul revolutiei bolivariene", a explicat ministrul, fara a dezvalui traseul cortegiului funerar.

Guvernul a decretat, incepand de marti, "sapte zile de doliu oficial" si suspendarea tuturor activitatilor publice si private miercuri si vineri.

Cititi si:

-► Cine este Nicolas Maduro, succesorul desemnat al presedintelui Hugo Chavez: fost sofer de autobuz
-► "Capitalismul a distrus viata de pe Marte" Cele mai spumoase replici ale lui Hugo Chavez

-► Povestea lui Hugo Chavez in 10 imagini: crescut in saracie alaturi de 6 frati, a ajuns erou national
-► SUA sustin poporul din Venezuela si doresc relatii "constructive". Doliu in Cuba si Ecuador

Venezuela va organiza alegeri anticipate in urmatoarele 30 de zile

Alegeri prezidentiale anticipate vor fi convocate in Venezuela in "urmatoarele 30 de zile", iar vicepresedintele Nicolas Maduro va asigura interimatul, a anuntat ministrul de Externe Elias Jaua, asigurand ca se urmeaza instructiunile presedintelui Hugo Chavez.

"Acum, ca exista o vacanta absoluta (la presedintie), vicepresedintele Republicii isi va asuma (functia de) presedinte si vor fi convocate alegeri in urmatoarele 30 de zile. Acesta este mandatul pe care ni l-a dat comandantul presedinte Hugo Chavez", a asigurat Jaua la postul de televiziune Telesur.

Armata, mobilizata in Venezuela dupa moartea lui Hugo Chavez

Guvernul din Venezuela a mobilizat militari si agenti de politie pe strazile marilor orase pentru a "garanta pacea" dupa moartea presedintelui Hugo Chavez, a anuntat vicepresedintele Nicolas Maduro, relateaza AFP. "Armata nationala si politia nationala au fost mobilizate pentru protejarea poporului nostru si garantarea pacii", a declarat Maduro.

"Suntem uniti in respectarea Constitutiei si a vointei comandantului nostru suprem Hugo Rafael Chavez Frias", a dat asigurari ministrul Apararii, Diego Molero, care a intervenit la Televiziunea publica alaturi de principalii comandanti militari.

Liderul opozitiei din Venezuela face apel la unitate dupa moartea lui Hugo Chavez

Liderul opozitiei din Venezuela, Henrique Capriles Radonski, a lansat un apel la "unitate" dupa decesul presedintelui Hugo Chavez, exprimand "solidaritate" cu familia acestuia, informeaza AFP. "Exprim solidaritate fata de familia si de sustinatorii lui Hugo Chavez, pledam pentru unitate", a anuntat guvernatorul statului Miranda.

Invins de Hugo Chavez in alegerile din octombrie 2012, Capriles, in varsta de 40 de ani, este candidatul opozitiei in scrutinul prezidential anticipat care va trebui organizat in urmatoarele 30 de zile.

Chavez, revolutionarul socialist

Hugo Chavez a fost reales in 2013 pentru inca sase ani la presedintia Venezuelei. El s-a impus ca un barbat puternic in tara de la prima sa alegere in 1998, provocand o controversa atat in interior cat si in strainatate cu "revolutia sa socialista" si stilul exuberant.

Fost parasutist, cu o sanatate subrezita dupa descoperirea unui cancer in 2011, el a castigat toate alegerile la care a participat, in pofida acuzatiilor de "autoritarism" care ii sunt aduse de opozantii sai. El se afla la cel de-al treilea mandat la presedintie (dupa 2000 si 2006) de la noua Constitutie adoptata in 1999.

Cu o statura impozanta, fostul orator neobosit a aparut slabit in ultimele luni, chel si mai gras, dupa doua operatii in 2011 si 2012 in Cuba, dupa ce a fost diagnosticat cu cancer, de care s-a declarat la un moment dat "vindecat total".

Nascut in 1954, fiul a doi invatatori din statul Barinas (sud-vest), tatal a patru copii si catolic divortat de doua ori, Hugo Chavez a inceput sa pregateasca inca din 1982 proiectul sau socialist inspirat de Simon Bolivar, figura emblematica a independentei obtinute impotriva spaniolilor.

In 1992, locotenent-colonelul incearca o lovitura de stat ratata impotriva presedintelui Carlos Andres Perez, care il va arunca in inchisoare pentru doi ani, ceea ce, in mod paradoxal, l-a facut foarte popular. Dupa sase ani, candidat al unei coalitii de partide de stanga, el castiga alegerile cu 56 la suta din voturi.

Hugo Chavez, care a condus primul exportator de petrol sud-american (Venezuela), si-a construit popularitatea pe numeroase programe sociale in sanatate si educatie. Cei mai defavorizati ii datoreaza de atunci o recunostinta fara limite, repetand ca le-a redat "demnitatea" in pofida unei inflatii galopante. In schimb, opozantii sai i-au reprosat omniprezenta si instrumentalizarea mijloacelor statului in serviciul unei singure cauze: mentinerea sa la putere.

Hiperactiv inainte de a se imbolnavi, implacabil cu adversarii sai, charismatic, capabil sa amestece in acelasi discurs cantece romantice, insulte si demonstratii de eruditie, Hugo Chavez a dezvoltat un stil de guvernare neconventional, facand apel la instinct dar si la formarea sa militara.

"Chavez este un amestec contradictoriu de stangism si militarism. El are un apetit exagerat pentru putere. Una dintre principalele sale motivatii este sa ramana fara limite la putere", aprecia istoricul Margarita Lopez Maya, fost aliat trecut in opozitie.

Dupa tentativa de lovitura de stat care l-a vizat in 2002, presedintele a decis ca lumea se imparte in prieteni si adversari, calificandu-i pe opozantii sai drept "tradatori" si "apatrizi".

Dincolo de frontiere, el este modelul - si sponsorul - mai multor lideri latino-americani de stanga.

Aparator fervent al uniunii Americii Latine, el a infiintat structuri de integrare regionala si tese aliante strategice cu Rusia, China sau Iran, fara sa omita vreodata sa sprijine lideri controversati, precum libianul Muammar Kadhafi, iranianul Mahmoud Ahmadinejad sau sirianul Bashar al-Assad.

In acelasi timp, el a stiut sa dea dovada de pragmatism, nesuspendand niciodata livarile de petrol catre Statele Unite, in pofida criticilor sale acerbe impotriva "imperialismului yankeu".

CRONOLOGIE: Problemele de sanatate ale lui Hugo Chavez

La inceputul lunii martie 2013, Hugo Chavez, spitalizat la acea vreme de aproape trei luni din cauza cancerului, era victima unei noi infectii respiratorii.

2011

- 10 iunie: ministrul de Externe din perioada respectiva, Nicolas Maduro, anunta ca Hugo Chavez a fost operat de urgenta la Havana de un abces pelvin.

- 30 iunie: Chavez declara la Havana ca sufera de cancer si ca a fost operat cu succes pentru a doua oara pentru a i se extirpa o tumoare.

- 20 octombrie: dupa mai multe sedinte de chimioterapie in Cuba, Chavez anunta ca s-a vindecat

2012

- 26 februarie: Chavez este operat din nou de o tumoare canceroasa. in saptamanile care urmeaza el este supus unui tratament prin radioterapie, la Havana, care il tine departe de scena politica.

- 4 martie: Chavez confirma ca i-a fost extirpata o "tumoare" si ca este vorba despre o recidiva a cancerului de care sufera. El anunta ca va fi supus unor sedinte de radioterapie, in Cuba.

- 24 martie: prima sedinta de radioterapie, la Havana.

- 9 iulie: Chavez afirma, din nou, ca s-a "vindecat total" de cancer.

- 7 octombrie: Chavez este reales pentru un mandat de sase ca presedinte.

- 27 noiembrie: Chavez solicita Parlamentului sa autorizeze o vizita in Cuba, pentru a incepe un "tratament special", constand intr-o "serie de sedinte de oxigenare hiperbara".

- 29 noiembrie: vicepresedintele venezuelean Nicolas Maduro ofera asigurari ca Chavez "se simte foarte bine".

- 7 decembrie: Chavez revine la Caracas, dupa un sejur de noua zile in Cuba.

- 8 decembrie: Chavez anunta o noua recidiva a cancerului de care sufera si ca este necesar sa fie supus rapid unei noi interventii chirurgicale, in Cuba.

- 11 decembrie: Hugo Chavez este operat la Havana pentru a patra oara.

- 19 decembrie: Guvernul anunta ca presedintele sufera de o infectie respiratorie postoperatorie, dar ca se afla intr-o stare stationara.

- 30 decembrie: dupa o vizita in Cuba, vicepresedintele afirma ca Hugo Chavez sufera de "noi complicatii", al caror tratament nu este "scutit de riscuri".

2013

- 1 februarie: Nicolas Maduro declara ca ciclul postoperator "s-a incheiat" si ca presedintele este supus unor tratamente "complementare".

- 15 februarie: dupa mai mult de doua luni de absenta si liniste, Guvernul difuzeaza fotografii cu presedintele Chavez, zambitor, pe patul sau de spital.

- 18 februarie: presedintele anunta pe contul sau de Twitter ca s-a intors la Caracas. Potrivit Guvernului si apropiatilor sai, el este internat in spitalul militar din capitala.

- 4 martie: Hugo Chavez se confrunta cu o noua infectie respiratorie grava, anunta Guvernul.

Lunga si tumultuoasa cariera politica a presedintelui venezuelean Hugo Chavez

Presedintele venezuelean Hugo Chavez a avut o cariera lunga si tumultoasa, fiind ales la conducerea tarii pentru prima data in 1994, dupa ce s-a remarcat printr-o lovitura de stat ratata in 1992.

1992 - Locotenent-colonelul parasutist Hugo Chavez preia conducerea unei lovituri de stat esuate impotriva presedintelui Carlos Andres Perez.

1994 - Chavez si tovarasii sai, condamnati pentru "rebeliune militara", sunt eliberati din inchisoare in cadrul unei amnistii prezidentiale.

1998 - La conducerea unei coalitii de partide, majoritatea de stanga, Chavez este ales presedinte, in decembrie, cu 56% din voturi.

1999 - El convoaca un referendum in vederea crearii unei Adunari Nationale Constituante, iar noua Constitutie venezueleana este aprobata cu peste 70% din voturi.

2000 - Chavez este reales presedinte pentru un nou mandat de sase ani, cu 56,9% din voturi.

2001 - Sunt votate 49 de legi, inclusiv unele care autorizeaza nationalizatea terenurilor, petrolului si bancilor, suscitand furie si manifestatii din partea opozitiei.

2002 - Dupa numeroase greve in sectorul petrolier, Confederatia Muncitorilor din Venezuela (CTV) si organizatia patronala Fedecamaras cer, la 6 aprilie, in cursul unei manifestatii uriase, la Palatul prezidential, plecarea lui Chavez de la putere. in cursul operatiunilor de reprimare sunt ucise 19 persoane, iar alte cateva sunt ranite.

- 11 aprilie: Statul Major militar incearca sa dea o lovitura de stat.

- 12 aprilie: comandantul fortelor armate Lucas Rincon anunta ca Chavez a acceptat sa demisioneze.

- 14 aprilie: Chavez revine la presedintie cu ajutorul unor militari loiali si mai ales a mobilizarii a mii de simpatizanti care ies pe strazile din Caracas.

2003

- 2 februarie: zi de greva generala, in cursul careia opozitia organizeaza o campanie de strangere de semnaturi in vederea destituirii presedintelui.

- 29 mai: acord intre Guvern si opozitie in vederea organizarii unui referendum privind o eventuala revocare din functie a presedintelui, cu scopul de a pune capat crizei politice.

2004 - Chavez iese invingator in urma referendumului privind revocarea din functie, obtinand 59% din voturi.

2005 - Opozitia boicoteaza alegerile legislative, iar partidul lui Chavez obtine toate mandatele in cadrul Parlamentului unicameral.

2006 - Chavez este reales presedinte cu 62% din sufragii.

2007 - O noua reforma a Constitutiei, ceruta de catre Chavez este refuzata prin referendum.

2009 - O modificare a Constitutiei din 1999 care permite realegerea pe termen nedefinit a presedintelui este adoptata prin referendum, cu 54,36% din voturi.

2010

- 26 septembrie: partidul aflat la putere castiga alegerile legislative, dar opozitia obtine 40% din mandate.

-17 decembrie: Parlamentul ii acorda puteri exceptionale lui Chavez, care poate sa guverneze prin decret timp de 18 luni.

2011

- 10 iunie: Chavez este operat, la Havana, de o tumoare canceroasa in zona pelviana.

- 20 octombrie: dupa mai multe sedinte de chimioterapie in Cuba, Chavez da asigurari ca este vindecat.

2012

- 26 februarie: Chavez este operat din nou, in Cuba, de o tumoare canceroasa. in saptamanile urmatoare este supus unui tratament prin radioterapie, la Havana, care il tine departe de scena publica.

- 9 iulie: Chavez anunta din nou ca s-a vindecat de cancer.

- 7 octombrie: Chavez castiga un nou mandat de sase ani la presedintia Venezuelei.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Guvernul din Venezuela a difuzat primele imagini cu Hugo Chavez pe patul de spital
Guvernul din Venezuela a difuzat primele imagini cu Hugo Chavez pe patul de spital

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, spitalizat in Cuba pentru tratarea cancerului, este intubat, anunta Guvernul de la Caracas, care a difuzat primele imagini cu seful statului pe patul de spital, informeaza AFP.

Situatie nemaintalnita in Venezuela. Presedintele Hugo Chavez nu va putea depune juramantul joi
Situatie nemaintalnita in Venezuela. Presedintele Hugo Chavez nu va putea depune juramantul joi

Regimul venezuelean a dezvaluit ca Hugo Chavez nu va depune juramantul joi, 10 ianuarie, asa cum prevede Constitutia, deschizand astfel o perioada de incertitudine pentru tara.

"Chavez a castigat alegerile din Venezuela" Reactia acestui copil a ajuns viral pe internet. VIDEO

Reactia unui copil la aflarea vestii ca Hugo Chavez va ramane in continuare presedinte in Venezuela a devenit un clip viral pe internet.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.