Directorul CFR Calatori:In ancheta privind fapte de coruptie sunt vizate aproximativ 200 de persoane
In ancheta privind fapte de coruptie sunt vizate aproximativ 200 de persoane, printre care controlori si sefi de tren, a declarat, joi, directorul CFR Calatori, Stefan Roseanu.
Acesta a precizat ca aproximativ 30% dintre calatori circula fara bilet, iar pierderile sunt de 100-150 milioane de lei anual. Stefan Roseanu a spus ca ancheta Parchetului vizeaza suspiciuni in cazul calatoriilor fara bilet, fiind desfasurata la nivel national in cazul structurilor CFR Calatori.
El a precizat ca, in aceasta ancheta, din Palatul CFR nu sunt ridicati pentru a fi dusi la audieri angajati de la Ministerul Transporturilor, ci de la CFR Calatori, care are sediul in aceeasi cladire. Stefan Roseanu a adaugat ca, potrivit estimarilor, aproximativ 30% din calatoriile la nivel national sunt fara bilet anual, iar compania pierde in acest fel 100-150 de milioane de lei anual din neincasarea biletelor la casa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Mersul cu trenul fara bilet este un fenomen antic si de demult. O stim si de pe vremea lui Ceausescu si din schitele lui Caragiale", a mai spus Roseanu.
Intrebat ce sanctiuni vor fi luate in cazul in care angajatii ar fi gasiti vinovati, Roseanu a spus ca vor fi aplicate prevederile Contractului colectiv de munca, legislatia muncii si dispozitiile interne ale CFR Calatori.
"Nu vor fi trecute cu vederea eventualele faptele dovedite si se va merge pana la desfacerea contractului colectiv de munca", a precizat Roseanu.
Directorul CFR Calatori a mai spus ca procurorii isi desfasoara ancheta in acest caz de cateva luni si conducerea companiei i-a sprijinit astfel incat sa poata desfasura activitatea in mod corect. Roseanu a adaugat ca anchetatorii nu au facut, joi, perchezitii in acest caz, ci au invitat persoanele vizate "la discutii".
Intrebat daca CFR Calatori a facut mai multe controale interne, Roseanu a spus ca au fost unele cazuri in care s-au desfacut contracte de munca dupa verificari. El a recunoscut insa ca au fost putine astfel de cazuri. Purtatorul de cuvant al Parchetului Tribunalului Brasov, Alina Popescu, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX ca in acest dosar, in care se fac cercetari de aproximativ un an, sunt vizate infractiuni de coruptie si de abuz in serviciu.
Popescu a precizat ca sunt 81 de mandate de aducere care vor fi puse in executare joi, persoanele vizate fiind de la regionalele CFR Calatori. Procurorul a mai spus ca angajatii sunt "de la toate nivelurile, pornind de la controlorii de tren si pana la superiorii lor" si ca nu sunt vizati directori din Ministerul Transporturilor, ancheta vizand exclusiv structurile CFR Calatori.
Potrivit sursei citate, angajatii CFR Calatori suspectati in acest dosar sunt de la regionalele Bucuresti, Brasov, Cluj, Iasi si Craiova. La randul sau, Biroul de Presa al CFR a precizat, intr-un comunicat, ca perchezitiile din cladirea Palatului CFR, in care functioneaza si Ministerul Transporturilor, vizeaza doar activitatea desfasurata de angajati ai SNTFC CFR Calatori, societate care are sediul in aceeasi cladire, iar in teritoriu se fac verificari in cadrul Sucursalei de Transport Feroviar Calatori (STFC) Brasov, nu la Regionala CFR Brasov, care este sucursala teritoriala.
In acest caz este vorba despre cercetarea angajatilor din cadrul SNTFC CFR Calatori si cei ai Sucursalei de Transport Feroviar de Calatori Brasov, se mai mentioneaza in documentul transmis de CFR SA. Sursa citata a mai precizat ca perchezitiile nu vizeaza activitatea Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA si sucursalele teritoriale ale acesteia. Atat controlorii, cat si cei care faceau supracontrol in trenuri luau bani de la calatorii prinsi fara bilet, dupa care imparteau sumele cu superiorii lor, afirma anchetatorii. Directorul CFR Calatori, Stefan Roseanu, a precizat ca un controlor castiga lunar aproximativ 1.300 - 1.500 de lei.
Sursa: Mediafax
Etichete: ancheta, CFR Calatori, ministerul transporturilor,
Dată publicare:
25-10-2012 11:37