Radu Drăgușin și povestea succesului obținut prin muncă și sacrificii. „Prima dată în viața mea când am plâns la fotbal”
Face parte din naționala României care a adus o țară întreagă în extaz la Euro, în această vară. E om de bază în ”Generația de suflet”, alături de alți tineri fotbaliști care acum luptă pe teren pentru a se califica la campionatul mondial de anul viitor.
Radu Drăgușin are doar 22 de ani și este stâlpul tricolorilor României, dar are succes și în Premiere League, în Marea Britanie, în poate cel mai bun campionat de fotbal din lume. E fundaș la Tottenham Hotspur, echipă în care vrea să se impună, având o concurență acerbă pe post.
L-am întâlnit și la Londra și la București și am descoperit un tânăr inteligent, modest și foarte ambițios, care uneori plânge la imnul României.
Alegeri 2024
14:22
Reacțiile românilor care au votat în străinătate: „Îmi doresc să fac ţara un loc mai civilizat”
14:13
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. Primele date de la exit-poll-ul CURS au apărut în spațiul public și anunță o surpriză
13:49
LIVE TEXT | Alegerile Parlamentare 2024 în diaspora. Peste 350.000 de români au votat în stăinătate
13:31
Candidații înscriși la alegerile parlamentare 2024. Cine candidează pentru Camera Deputaților și Senat
Așa arată fericirea pură! O națiune întreagă a trecut prin momente de incredibilă euforie la Euro 2024, acolo unde ne-am calificat după o lungă absență. Un zid galben pe stadioanele și străzile din Germania, o mare cu valuri de bucurie și acasă.
Au curs multe lacrimi de extaz, la meciurile naționalei, la victoria împotriva Ucrainei și apoi la calificarea din grupe. România i-a numit "Generația de suflet" și, chiar dacă s-au oprit în optimi, au dat tuturor românilor speranța că putem fi reprezentați în fotbalul mare de jucători tineri și ambițioși.
”Reporter: Cum a fost la imn?
Radu Drăgușin: A fost prima dată în viața mea când am plâns la fotbal”.
La doar 22 de ani, Radu Drăgușin este stâlpul naționalei, fundașul cu numărul 3 pe tricou. Dar Radu face furori și în Premiere League, din Marea Britanie. Joacă la Tottenham Hotspurs și meci de meci dă piept cu poate cei mai titrați atacanți pe plan mondial, într-unul din cele mai bune campionate din lume.
L-am întâlnit la Londra, la o zi după o importantă victorie, 4 la 0 acasă, împotriva celebrei Manchester City, unde Pep Guardiola e antrenor. Presa din Regat și cei de la echipă au scris că a fost IMENS.
”Reporter: Cum e sa joci împotriva lui Haaland sau alături de Ronaldo?
Radu Drăgușin: Toate aceste dueluri te fac mai bun, așa evoluezi”.
La Londra a ieșit la o cafea cu iubita Ioana și cu mama lui, care a venit să-l felicite, pentru evoluția din campionatul britanic.
Poartă numărul 6 la Tottenham și numărul 3 la națională, iar copiii, și de la englezi, și de la noi, visează să ajungă ca el.
”Știam mereu că visul meu e să ajung la cel mai mare nivel”
A plecat din România la 16 ani, când s-a transferat la juniorii de la Juventus, deși îl curtau Chelsea, Paris Saint Germain sau Atletico Madrid. La 1,90 m, a fost căpitanul echipei de juniori a României, atunci când a a aflat că se bat pentru el echipe din fotbalul mare.
Radu Drăgușin: ”Nu mă așteptam să vină o astfel de veste și chiar credeam că e o glumă”.
”Părinții m-au educat că fotbal fără școală nu există, am avut această idee asupra vieții mele”.
A plecat în clasa XI-a la un liceu din Torino. Și-a dorit să ajungă în Italia, pentru că acolo e cea mai bună școală de fundași, iar în peninsulă a jucat vreme de 4 ani.
”A trebuit să mă impun, să arăt că merit să fiu acolo”.
A fost împrumutat la Sampdoria și Salernitana și apoi a ajuns la Genoa pentru 5 milioane de euro, echipă cu care a promovat în prima divizie la italieni.
În Italia a primit și porecla Drago, Dragonul, pornind de la numele de familie și, după ani de purtat plete rebele, tot la italieni a adoptat și look-ul actual, care îl face ușor recognoscibil.
La Spurs, în Regatul Unit, a ajuns în ianuarie acest an, fiind cumpărat cu numai puțin de 25 de milioane de euro. Un transfer cu o sumă impresionantă pentru un jucător de la noi, la mare distanță de cel de pe locul secund, adică transferul lui Adrian Mutu la Chelsea, pentru 12 milioane de euro.
Are un program încărcat la englezi, cu antrenamente și recuperări mai toată ziua și cu puțin timp liber, spre seară. Din inima unui oraș cosmopolit și a unui stat în care fotbalul e religie, Radu Drăgușin afirmă hotărât că și-a îndeplinit visul cu care a început la 7 ani, pe când îl ducea bunica la primele antrenamente, la copiii de la Sportul Studențesc.
Radu Drăgușin: ”Îți dai seama, îmi spunea să dau totul”.
Meira, sora lui Radu: ”Stătea acolo la antrenament, ploaie, ninsoare, îl ducea și pe friguri mari, la antrenament, zi de zi”.
Teodora, sora lui Radu: ”Prin ochii mei de soră mai mare era un puști super serios, atunci nici nu erau haine termice”.
Radu Drăgușin: ”Știam mereu că visul meu e să ajung la cel mai mare nivel și cred ca Premiere League este”.
Bunica lui a fost prezentă atât la Euro, dar și la cele mai recente meciuri ale naționalei de la București, pentru calificarea la Mondialul din Statele Unite.
”Plecare de acasă m-a maturizat, sunt singur și doar eu pot să mă ajut”
Fratele său mai mare a organizat românii de pe străzi la campionatul european, în timp ce surorile, mama și bunica și-au pierdut glasul la fiecare fază de apărare.
Meira Drăgușin, sora: ”Am fost 15, cred”.
Radu Drăgușin: ”Te atinge, te face să îți dorești să dai și mai mult”.
Provine dintr-o familie de sportivi, cu doi băieți și două fete. Mama lui Radu a jucat baschet și este maestru emerit al sportului, iar tatăl lor este fost voleibalist.
Svetlana, mama lui Radu Drăgușin: ”Era șugubăț, se alergau pe acolo”.
Dan, tată lui Radu Drăgușin: ”Când a plecat la academie, a plecat și cu sportul, dar și la liceu, în ultimul an s-a retransferat, a dat Bac-ul aici la Cluj, notă peste 9, acum face masteratul în Managementul sportului”.
Svetlana: ”Foarte cuminte”.
Dan: ”Ne cățăram pe munți”.
Teodora: ”Plâng, mă emoționez când merge pe teren și fiul meu mai mic îl admiră tare și vrea să facă fotbal pentru că îl admiră foarte tare pe unchiul lui”.
Alex: ”El e un model pentru noi, de mic a fost cel mai serios”.
Radu: ”Plecarea de acasă m-a maturizat, sunt singur și doar eu pot să mă ajut, așa am un mental puternic”.
E pasionat de șah și de golf în timpul liber, l-au captivat jocurile de inteligență și rezolvă cubul Rubik cu ușurință de foarte mic. Iar fratele Alex, împreună cu care a deschis o tavernă grecească în nordul Capitalei, îi laudă calitățile gastronomice.
Alex: ”Face cea mai bună carbonara. Uite aici, 2 Drăgușini, burgerul Drăgușin e best seller aici la noi”.
Radu: ”Zici că suntem frați, nu? Gemeni chiar!”.
Radu povestește că e cumpătat când vine vorba de investiții. A mai investit în câteva proprietăți imobiliare și e conștient că face parte dintr-o lume în care e ușor să cazi pradă mirajulului cheltuielilor inutile și al conturilor risipite ușor.
Radu Drăgușin: ”E cel mai ușor, e o lume în care ești cel mai distras”.
Iubita merge la fiecare meci jucat acasă și îi este aproape și la reușite, și la înfrângeri.
E promovat intens și în social media, pe paginile de socializare ale clubului. Vine rar în România, iar luna trecută, când a avut cele 2 meciuri la București, pentru campionatul mondial, a stat în cantonament și și-a văzut scurt doar tatăl.
Cu o oră înainte de zborul spre Londra, în fața Arcului de Triumf, Radu vorbește despre dorul de casă și de ai lui.
Britanicii sunt națiunea care a inventat practic fotbalul, au sportul în sânge și echipe cu tradiție. E locul în care Radu Drăgușin scrie istorie și devine idolul unor generații.
E jucător de suflet, în naționala de suflet. Are doar 22 de ani și un viitor frumos înainte. Și mai are toate atuurile sportivilor mari, cu pedigree, dornici să evolueze, să se dedice pasiunii lor.
Radu Drăgușin: ”Dacă ești sincer cu tine, cu sportul pe care îl faci”.
Radu Drăgușin aduce seriozitate și echilibru în fotbalul internațional. E un colos care stă bine pe teren, după cum e descris de presa internațională, dar și un munte de modestie și bun simț, mândru de originile lui.
E muncitor și dedicat, e consecvent și responsabil. La 22 de ani, are un potențial incontestabil și își construiește un viitor frumos în sportul rege. Face carieră și la club și la națională, e de neclintit pe drumul său și astfel inspiră generații întregi și bucură o națiune.
De 1 Decembrie ai chef de România, ai chef de PRO TV!