Cum a reușit o directoare să scadă rata abandonului cu 50%, în liceul pe care îl conduce: „Ceea ce-mi doresc”

×
Codul embed a fost copiat

Un liceu tehnologic din Pașcani pare desprins din viitor! Directoarea Colegiului Unirea a înțeles că, dacă nu ține pasul cu vremurile, pierde interesul copiilor.  

Din acest motiv, a accesat fonduri europene și a creat laboratoare unde se învață robotica, proiectare sau cum să mânuiască o dronă.

Investițiile atrase de Daniela Orășanu au dus și la scăderea ratei abandonului cu 50%. Daniela Orășanu a fost declarată directorul anului în antreprenoriat la Gala organizată de Asociația pentru Valori în Educație.

La sute de kilometri distanță, în București, pe scena premiilor Directorii Anului, managerul școlii ia premiu pentru antreprenoriat. Acesta a preluat funcția de director al Colegiului Tehnologic de Căi Ferate Unirea în 2014, o școală care se afla atunci între ultimele opțiuni ale absolvenților de generală. Plafoanele din băile internatului riscau să se prăbușească în orice moment, iar în școală nu exista internet decât în câteva birouri.

Director: "Din punct de vedere al logisticii din birou, au fost niște lucruri care în primul rând nu au existat în acel moment, recunosc. Calculatorul nu avea unitatea centrală, avea doar monitor și tastatură. Era de decor”

Citește și
halep
Simona Halep îi îndeamnă pe români să meargă la vot: „Suntem într-un moment important pentru ţară”

Daniela Orășanu a înțeles atunci care este direcția pe care trebuie să acționeze: atragerea de fonduri europene că să facă atractive cele 5 specializări.

Daniela Orășanu, Directoarea Liceului Tehnologic Unirea: „Știam că fondurile europene sunt calea, pentru că, la fel, știam că fondurile de la unitățile administrativ-teritoriale, însemnând unitatea administrativ-teritorială Pașcani sau Consiliul Județean, aveau un preț politic pe care nu am fost dispusă niciodată să-l plătesc.”

Reporter: „Ce i-ați spus primarului?”

Daniela Orășanu, Directoarea Liceului Tehnologic Unirea: „I-am spus că voi rămâne director atât timp cât sunt lăsată să fac treaba, așa cum cred eu că trebuie să o fac."

Pentru clasa de contabilitate-servicii, a rescris programa și, astăzi, îi învață pe elevi să devină antreprenori și să analizeze datele. Pe drumul către ora pe care o predă, se oprește pentru a discuta cu copiii, care se simt foarte relaxați în prezența ei. În clasă, conceptul de contabilitate este adus în metavers.

Al doilea profil care a beneficiat de un upgrade a fost cel de tehnicieni. Tot cu fonduri UE, a achiziționat imprimante 3D cu ajutorul cărora elevii pot construi piese auto.

Unul dintre proiectanți este Eduard.

Eduard, elev: „Mi-au oferit practică, modelare, tot ce faceți și ce ați văzut. Dar aș vrea să continui aici. Prima opțiune a fost recomandată în acest liceu și am ales să vin aici. Sincer, mă bucur.

Reporter: Cu ce medie?

Eduard, elev: 9,57.

Reporter: Și ce vrei să faci mai departe?”

Eduard, elev: „Aș vrea să continui această profesie la facultate. Aș vrea să devin cât mai skilled, să devin inginer pentru fabrici, oriunde aș prinde. Îmi place mult ceea ce fac aici, mă pasionează și îmi place foarte mult că pot să creez ceva din nimic."

Alte două profiluri care au suferit schimbări sunt: Electronist auto și mecanici, unde copiii nu mai învață noțiuni tehnice seci scrise pe tablă, ci folosesc laboratoare de robotică și învață să manevreze drone.

În laboratorul de robotică, descoperim doi olimpici naționali.

Când Daniela Orășanu a preluat conducerea liceului, cea mai mică medie de admitere era 3,60, iar în ultimii ani a crescut cu trei puncte, cea maximă ajungând la 9,90.

Daniela Orășanu: "Școala asta e datoare să arate copilului, la final, nu doar diploma și certificatul de 12 de clase și de bacalaureat, ci să-i arate cine este el. Să se uite în oglindă, să știe perfect cine este, ce poate și ce are de făcut în viață."

Prin programul Erasmus, elevii pleacă în fiecare an în țări din Europa. În ședințele săptămânale de miercuri, profesorii, care sunt și manageri de proiecte cu finanțări europene, discută despre alegerea unei fabrici de automobile din Italia, unde elevii vor merge vara aceasta. Aceste deplasări îi ajută să vadă cum se pune în practică ceea ce învață în școală.

De-a lungul timpului, liceul a atras 4 milioane de euro din fonduri europene, folosiți pentru achiziționarea a 150 de laptopuri, 260 de computere, imprimante și scannere 3D, drone, echipamente AR și VR, digitalizând întreg procesul educațional. Primele medii de admitere sunt acum peste 9, iar rata absenteismului a scăzut cu 50%.

Daniela Orășanu: „Copiii vin cu foarte multe traume. O altă dimensiune a muncii noastre e să fim aproape de sufletul lor. Copiii caută căldură, căldură pe care nu o au în familie, pentru că părințîi sunt plecați, lăsăți în grija altora sau a societății. O societate funcțională trebuie să aibă grijă de toți membrii ei."

Cine este Daniela Orășanu, directoarea Liceului Tehnologic Unirea

Daniela Orășanu s-a născut într-un sat de lângă Pașcani. Mama ei era telefonistă, iar tatăl polițist. A absolvit studii economice și din 1996 este profesoară la Colegiul Unirea din Pașcani. Este căsătorită și are o fiică de 32 de ani, bursieră la London School of Economics, care lucrează acum la Banca Națională a Angliei.

Daniela este și bunică de doi ani, pregătindu-le mereu pachete celor dragi.

Daniela Orășanu știe că generațiile noi își deschid aripile să zboare cu mai multă încredere decât a făcut-o ea în comunism. Periodic, îi scrie Adrian, absolvent crescut de bunica sa, după ce părinții au plecat. Școala l-a ajutat să-și atingă potențialul maxim. Acum este doctorand și cercetător în oncologie la Londra.

Adrian Costea, cercetător: „M-au susținut să nu renunț. Fără ei, n-aș fi ajuns aici."

Iar Florica este studentă la master în Matematică la Iași.

Daniela Orășanu: „Florica a venit tot dintr-un sat de la 15 km de Pașcani. Era dintr-o zonă extrem de izolată și își făcea lecțiile la lampă. Acum a terminat licența la Facultatea de Matematică din Iași și este la master acolo. A promis că se vă întoarce să fie profesor de matematică la școala noastră."

Florica Negrea, Masterandă la Facultatea de Matematică: „M-am implicat cu totul, m-am adaptat în funcție de elevi."

Daniela Orășanu este directorul liceului la care nu voia să vină nimeni. Au trecut 10 ani în care a văzut cum educația i-a transformat pe acești copii, cum prind curaj să vorbească liber și să viseze la lumi la care ea, în comunism, nu avea acces.

Daniela Orășanu: „Ce există în sistemul de educație din România că să fie ca această școală? Curajul. Curajul de a face lucrurile. Curajul de a lua uneori lucrurile pe cont propriu și a nu mai aștepta să vină cineva să spună cum să faci. Pentru că, de multe ori, când vine cineva să spună cum să faci, se pune prost din punct de vedere al sistemului.

Curajul de a da autonomie școlilor, curajul de a avea încredere în copiii noștri, de a-i asculta. Curajul societății de a nu mai pune reflectoarele pe nota 10. De a nu mai extinde atât de mult ce înseamnă a atinge media 10.

Reporter: „Ce v-a dat România?”

Daniela Orășanu: „Libertatea. Încă o mai am. E adevărat că sunt îngrijorată din ce în ce mai mult pentru această libertate, dar da, România mi-a dat, pentru toată viața mea profesională, libertatea de a face ceea ce-mi doresc. Și cred că aceasta este cea mai mare dar pe care mi l-a dat țara asta."

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
Citește și...
Alegerile Parlamentare 2024 în diaspora s-au încheiat. Au votat peste 775.000 de români
Alegerile Parlamentare 2024 în diaspora s-au încheiat. Au votat peste 775.000 de români

Românii din întreaga lume sunt așteptați să voteze la alegerile parlamentare 2024. Primele secții de vot s-au deschis la ora locală 07:00 și vor fi deschise până la ora 21:00.

Simona Halep îi îndeamnă pe români să meargă la vot: „Suntem într-un moment important pentru ţară”
Simona Halep îi îndeamnă pe români să meargă la vot: „Suntem într-un moment important pentru ţară”

Simona Halep a transmis un mesaj, duminică, prin care îndeamnă românii să meargă la vot, ea afirmând că acesta este un moment important pentru ţară.

Muntele este atracția weekend-ului. Mii de români se bucură de zăpadă. Cum vor reuși să ajungă la vot
Muntele este atracția weekend-ului. Mii de români se bucură de zăpadă. Cum vor reuși să ajungă la vot

Mii de români se află duminică în stațiunile de la munte, unde a nins în ultimele zile. Mulți spun că vor lasă distracția mai devreme și vor porni spre case, pentru a vota.  

Sfântul Andrei 2024. Români cărora li se spune „La mulți ani” astăzi. Este sau nu „Adi” pe listă
Sfântul Andrei 2024. Români cărora li se spune „La mulți ani” astăzi. Este sau nu „Adi” pe listă

Pe 30 noiembrie, creștinii ortodocși din România îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos și ocrotitorul spiritual al țării noastre.  

Ce spune ambasadorul României la Kiev despre etnicii români care luptă pe front împotriva rușilor
Ce spune ambasadorul României la Kiev despre etnicii români care luptă pe front împotriva rușilor

Ambasadorul României la Kiev, Victor Micula, a subliniat, vineri, cu prilejul unui eveniment de Ziua Naţională a României organizat la Cernăuţi, că există mulţi etnici români care iau parte la războiul declanşat din Ucraina declanşat de Federaţia Rusă.

Recomandări
Liderii PNL și UDMR îl asigură pe Crin Antonescu că nu sunt probleme cu candidatura sa. La PSD, în schimb, este liniște
Liderii PNL și UDMR îl asigură pe Crin Antonescu că nu sunt probleme cu candidatura sa. La PSD, în schimb, este liniște

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, duminică, 5 ianuarie, că din punctul lui de vedere candidatura sa la viitoarele alegeri prezidențiale este suspendată.  

Un șofer din Craiova i-a aruncat unui polițist în față un kit de testare anti-drog și l-a mușcat pe altul de mână
Un șofer din Craiova i-a aruncat unui polițist în față un kit de testare anti-drog și l-a mușcat pe altul de mână

Aproape 450 de șoferi din întreaga țară au rămas sâmbătă fără permisul de conducere. Cei mai mulți, peste 200, au circulat cu viteză peste limita legală.

Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor
Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor

Cazurile de gripă și viroze respiratorii la copii sunt tot mai multe în fiecare săptămână. În spitalele de pediatrie cu greu se mai găsesc locuri pentru pacienți, iar medicii se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor.