Care este povestea celor de la „Code for Romania”, o organizație care face viața românilor mai ușoară

×
Codul embed a fost copiat

A absolvit Universitatea Oxford, are un doctorat la Paris și a predat în Statele Unite, apoi s-a întors în România.  

Bogdan Ivanel este fondatorul „Code for Romania”, organizația care a furnizat statului român și cetățenilor zeci de aplicații gratuite care le fac viața mai ușoară.

Datorită lor, milioane de români pot urmări rezultatele votului la alegeri în timp real, iar departamentul pentru situații de urgență are acum o platformă informatică prin care poate coordona resursele umanitare în caz de dezastre.

„Code for Romania” a fost premiați pe două continente, iar acum soluțiile lor sunt utilizate la nivel global.

Sunt informaticieni, sociologi, cercetători, designeri sau comunicatori. Ei sunt tinerii din spatele rezultatevot.ro, site-ul unde, începând cu 2016, peste 2,5 milioane de români au putut vizualiza în timp real prezența la vot și rezultatul alegerilor din fiecare oraș, sat sau comună.

Citește și
eleve romania si r moldova
(P) Elevele din România și Republica Moldova sparg barierele în educație! Află despre programul mult așteptat

Bogdan Ivanel este fondatorul Code For Romania, unul dintre tinerii care s-a întors în țară din diaspora. În alt colț, se țin dezbateri transmise în direct pe social media la care sunt invitați Răzvan Petri și Vlad Adamescu, doi absolvenți de științe politice la King's College Londra și fondatori ai site-ului Politica la Minut.

Romania n-are încă toate instinctele unei societăți democratice. Învățăm lent și stângaci

Tot echipa Code for Romania a dezvoltat Votdiaspora.ro , care a ajutat peste 650.000 de români de peste hotare să-și găsească mai ușor cea mai apropiat secție de votare din străinătate.

Bogdan Ivanel – fondator Code for Romania: Noi am construit-o, de fapt, pentru noi, că eram în diaspora. Ministerul de externe publicase un ghid al votantului român în străinătate de 38 de pagini, scris în „legaleză”. Nu înțelegeai nimic din el, motiv pentru care noi am transformat asta în niște informații prin care puteai să treci într-un minut jumate, să-ți spună ce acte să ai la tine și unde poți să votezi”

Bogdan are 37 de ani. A absolvit facultatea din Utrecht, are un Masterat în Studii Est Europene la Oxford și a fost cercetător și profesor la Universitatea Berkley din Statele Unite, unde s-a specializat în istorie și drept internațional.

Bogdan Ivanel – fondator Code for Romania: „Se leagă de o parte a personalității mele care este de justițiar, de a pune ordine, de a pune dreptate în lume. Cumva, primul meu vis de cariera a fost să fiu procuror internațional.”

A adunat în jurul sau peste 30 de tineri de mai multe naționalități care lucrează din București, Iași, Haga sau Bruxelles. Mai mult, a început să convingă studenți români să nu mai plece din țară.

Code for Romania ia milioane de date, statistici sau legi împrăștiate în instituțiile statului român și le transformă în site-uri și aplicații utile pentru cetățeni.

SINCRON Bogdan Ivanel – fondator Code for Romania: „Tehnologia oferă numeroase beneficii: poate crește viteza dacă este utilizată corect, asigură trasabilitate, eficiență și coordonare. De cele mai multe ori, aduce și transparență, dacă știm cum să analizăm ceea ce se întâmplă în interiorul sistemului”

Pe scurt, ei oferă gratuit soluțiile digitale pe care statul nu este în stare să le implementeze pentru proprii cetățeni.

Bogdan Ivanel – fondator Code for Romania:„Am lansat de curând trei soluții pe sănătate mintală. Noi am reușit să proiectăm 400 de soluții de care România are nevoie. Ieri, am construit 70 dintre ele”

Practica în drept internațional a făcut-o la Tribunalul Internațional de la Haga, doar că nu a nimerit în echipa procurorilor, ci în cea a aparatorilor lui Miko Stanisici, fostul ministru de interne din Bosnia, condamnat pentru crime împotriva umanității.

Bogdan Ivanel – fondator Code for Romania: „Dacă ne asigurăm că oferim cea mai bună apărare posibilă și, în ciuda acestui fapt, cineva este condamnat, acea condamnare devine una care rezistă în fața opiniei publice. De aici a pornit și fascinația mea de a înțelege zonele de război și de conflict. Ulterior, mi-am început doctoratul la Universitatea de Științe Politice din Paris pe o temă propusă de mine: ocupația ascunsă în spatele unor statalități false, folosind modelul Transnistriei.”

Bursele de studiu l-au ajutat să viziteze și să înțeleagă de la fața locului toate zonele de conflict pe care le-a cercetat. În 2016 a decis să se întoarcă în România, cu tot bagajul de cunoștințe acumulat.

Bogdan Ivanel – fondator Code for Romania: Momentul Colectiv, acela a fost triggerul. Mi-am dat seama că mulți oameni erau în stradă cerând mai multă transparență. Și m-am întrebat: dacă guvernul ne-ar oferi mâine toată transparența posibilă, am ști ce să facem cu ea? Accesul la date nu înseamnă automat informație. Trebuie să traduci datele pentru a le transforma în informație. Atunci am înțeles că foarte puțini făceau acest lucru.”

La scurt timp, a cunoscut-o pe Dana, soția sa. Este psiholog, iar când s-au întâlnit era observator la alegerile prezidențiale din 2016.

Dana Ivanel – psiholog: Ne-am cunoscut pe o aplicație, dar nu o aplicație cum vă gândiți voi, ci o aplicație de monitorizare a alegerilor ne-a adus împreună.”

Aplicația de monitorizarea a alegerilor este acum folosită în alte 5 țări, iar Dana este și ea un om de baza în Code for Romania.

Dana Ivanel – psiholog: „Mi-am suflecat și eu mânecile alături de ei. Nu mi s-a părut că mai există altă variantă decât să încep și eu să fac împreună cu ei tot ce pot, tot ce știu. Chiar și la lucruri la care nu mă pricepeam, cineva trebuia să le facă.”

În 2022 tot Code for Romania a proiectat platforma Dopohoma , sistemul prin care statul român a repartizat locuri de cazare și ajutoare pentru refugiații ucraineni.

Bogdan Ivanel: Mâncare, medicamente, paturi ,transport, au fost administrate mai ales în perioada roșie a crizei dar și acum de DSU prin acest sistem. Aceste platforme sunt unele foarte complexe care ar fi durat în mod normal 8-9 luni că să le dezvolți și să le pui pe piață. Noi le-am dezvoltat într-o săptămână. Acum statul român e echipat cu niște mecanisme care vor fi utile și dacă vine o criza în România. Dacă mâine avem un cutremur, DSU are un sistem prin care poate oferi locuri de cazare pentru cei care rămân fără adăpost”

Platforma informatică a ajuns rapid în atenția mass-media și organizațiilor internaționale.

Proiectul a fost premiat la forumul de pace de la Paris, dar și în Statele Unite, de prestigioasa Univeristate din New York. Anul trecut, Guvernul German și Primăria din Haga au decis să le finanțeze extinderea la nivel global…așa s-a născut Commit Global primul ONG creat de români cu impact la nivel internațional. Este varianta globală a Code for Romania, iar sediul și l-au deschis anul trecut , la Haga în prezența primarului.

Jan Van Zanen – primar Haga: „Orașul nostru consideră o mare onoare faptul că Commit Global și-a deschis aici sediul global.”

Bogdan Ivanel: „Nevoile sunt aceleași. Nevoile din România, cu nevoile din Liban, cu nevoile din Mexic. Trebuie să nu construim din nou și din nou același lucru,ci să facem o infrastructură comună distribuită la nivel global”

Acum, lucrează pe mai multe fronturi în deodată. În timp ce Bogdan și Code for Romania monitorizează alegerile din București, Olivia coordonează echipa Commit Global de la Haga.

Olivia Verhera – fondator Commit Global: Ne-am organizat pe ture și pe rânduri, am verificat, funcționează”

Soluțiile pentru monitorizarea voturilor sau pentru refugiați sunt acum utilizate pe trei continente. În alt birou, Galyna refugiata din Ucraina ține legătura cu Teodora, Anca și Oana, care sunt pe teren în Armenia.

Anul trecut au fost invitați la discuții de Casa Alba, iar în octombrie profesorul Don Norman i-a chemat în California să le vorbească tinerilor și antreprenorilor din Statele Unite despre munca lor.

Din San Diego, s-au dus direct în Tijuana, unde ajuta ONG-urile din Mexic la soluții pentru cazarea refugiatilor din America de Sud blocați la granița dintre Mexic și Statele Unite.

Bogdan Ivanel: Am fost din Somalia până în Palestina, din Liban până în Nagorno-Karabah, din Abhazia până în Ciprul de Nord”

Ambii părinți ai lui Bogdan au absolvit cibernetica, iar tatăl a fost profesor la ASE. Aceștia au ținut să-i insufle încă de mic importanța spiritului civic.

„Noi suntem cei pe care i-am tot așteptat” este motto-ul Code for Romania.

Articol recomandat de sport.ro
Ianis Hagi și fiica lui Gică Popescu și-au lansat o afacere împreună! O vedetă de la FCSB, protagonist în videoclipul de prezentare
Ianis Hagi și fiica lui Gică Popescu și-au lansat o afacere împreună! O vedetă de la FCSB, protagonist în videoclipul de prezentare
Citește și...
Proiectele copiilor din programul CODE Kids, gata de prezentare. Cele mai bune echipe se întrec la București
Proiectele copiilor din programul CODE Kids, gata de prezentare. Cele mai bune echipe se întrec la București

12.000 de copii din țară, dar și din Republica Moldova au beneficiat de cursuri gratuite de programare în ultimii opt ani prin proiectul CODE Kids, al Fundației Progress.

(P) Elevele din România și Republica Moldova sparg barierele în educație! Află despre programul mult așteptat
(P) Elevele din România și Republica Moldova sparg barierele în educație! Află despre programul mult așteptat

Începe o nouă ediție a programului gratuit de educație „The Girls Code - Breaking Barriers”! Acest program reprezintă un mare pas în dobândirea cunoștințelor în tehnologie, dincolo de cele acumulate la școală pentru elevele din România și din R. Moldova

Cristian Diaconescu, acuzat că și-a însușit conceptul unei organizații din România. Reacția candidatului la prezidențiale
Cristian Diaconescu, acuzat că și-a însușit conceptul unei organizații din România. Reacția candidatului la prezidențiale

Cristian Diaconescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024, este acuzat că și-a însușit în cadrul programului său conceptul organizației Code for Romania ca fiind o idee proprie.

Cum verific un psiholog? Code for Romania lansează Listapsihologi.ro
Cum verific un psiholog? Code for Romania lansează Listapsihologi.ro

Code for Romania, cea mai mare organizaţie de tehnologie civică din lume, a lansat ListaPsihologi.ro, un proiect care pune la dispoziție informații oficiale despre specialiștii din sănătatea mintală din România.

Recomandări
Gabriel Liiceanu le cere românilor să meargă la vot, chiar dacă “clasa politică arată mult mai rău decât poporul”
Gabriel Liiceanu le cere românilor să meargă la vot, chiar dacă “clasa politică arată mult mai rău decât poporul”

Drama României este că “nu are clasa politică pe care o merită”, și care “arată mult mai rău decât arată poporul”, a declarat, într-un interviu pentru Știrile PRO TV, scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu.

Ghidul alegătorului la alegerile prezidențiale, 2025. Poți vota în orice secție, dacă nu ești în localitatea de domiciliu
Ghidul alegătorului la alegerile prezidențiale, 2025. Poți vota în orice secție, dacă nu ești în localitatea de domiciliu

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat un videoclip în care sunt explicate cele mai importante informații legate de dreptul de vot la alegerile pentru Președintele României din anul 2025.

Donald Trump, mesaj dur pentru Vladimir Putin: „Oprește-te! Hai să încheiem acordul de pace”
Donald Trump, mesaj dur pentru Vladimir Putin: „Oprește-te! Hai să încheiem acordul de pace”

Preşedintele american Donald Trump, care l-a criticat miercuri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru refuzul de a oficializa cedarea Crimeei către Rusia, şi-a îndreptat joi criticile şi asupra preşedintelui rus Vladimir Putin.